Blog Atlàntida Salut

Com tenir cura de la psoriasi a les ungles

 

La psoriasi és una malaltia crònica, que no té cura, i que afecta principalment la pell de la persona que la pateix. Es presenta en brots de diversa intensitat, produïts per diversos factors: els canvis hormonals, alguns traumatismes, les cremades solars, diverses infeccions, algunes medicacions i l’estrès físic i emocional. Tot i que pot ser molt visible, la psoriasi no és contagiosa.

A banda de la pell, la psoriasi pot afectar altres parts del cos, com els cabells i les ungles dels peus i les mans. En aquest últim cas, normalment provoca que tinguin un aspecte descolorit, tirant a groguenc. A més, les ungles són més fràgils i poden trencar-se més fàcilment, cosa que empitjora la malaltia. També es pot manifestar amb múltiples taques petites, com si s’haguessin fet amb una agulla.

Hàbits de cura

Com que és una malaltia que no té remei, és important mantenir uns hàbits de cura i d’higiene per mantenir-la a ratlla. 

  • Cal hidratar i fer massatges a les ungles de mans i peus.
  • Evitar manicures que tallin la pell que hi ha en el naixement de les ungles -la cutícula-, ja que això empitjora la inflamació.
  • Mantenir les ungles molt ben retallades.
  • Si s’utilitza una laca per dissimular-ne l’aspecte, que sigui de color clar. La gamma de vermells solen pigmentar de groc l’esmalt natural de l’ungla.

A banda d’això, cal acudir al dermatòleg en cas que els brots empitjorin i les cures no siguin efectives. En funció de la situació, el metge pot prescriure laques i cremes per rebaixar la inflamació. Aquests productes acostumen a ser força efectius si es fan servir amb constància.

És important tenir en compte que el consum d’alcohol i de tabac i d’altres substàncies tòxiques pot empitjorar la psoriasi. També hi afecta l’obesitat. Per tant, fer exercici i seguir una dieta sana contribuirà a millorar la malaltia.

Hereditària

Es calcula que la psoriasi afecta al voltant de l’1% de la població i als dos sexes per igual. Pot aparèixer a qualsevol edat, però el més habitual és que ho faci abans dels 30 anys. Es considera també que la malaltia té una base hereditària i que, si un dels pares la pateix, el risc per als fills és del 10%; si la tenen tots dos, més del 40% dels fills la patiran.

A banda d’aquesta base genètica, també hi ha diversos factors que es consideren desencadenants, com diverses infeccions per estreptococs, estafilococs o per virus d’immunodeficiència humana (VIH), entre d’altres. També s’associa a diversos medicaments, com alguns antihipertensius o beta-bloquejants. Finalment, també es considera l’estrés com un factor perjudicial que agreuja la psoriasi.

Escriure un comentari

Nom*

Email* (never published)

Website

LA INFORMACIÓ TAMBÉ ÉS SALUT I BENESTAR. ATLÀNTIDA POSA AL TEU ABAST TOTS ELS CANALS PER LA TEVA COMODITAT.

Més a prop teu que mai: