Prostodòncia

Prostodòncia

La prostodòncia és l’especialitat d’odontologia que s’encarrega de dissenyar i fabricar pròtesis dentals. El seu objectiu és restaurar i reemplaçar dents absents o danyades. Es tracta, per tant, d’aconseguir que els pacients recuperin la funcionalitat de les seves dents i la seva estètica, que s’ha vist alterada per la pèrdua d’una o diverses peces, mitjançant la col·locació de pròtesi.

Aquesta branca ha viscut una gran evolució en els últims anys i és, avui, un servei molt demandat i important en la salut bucal. El prostodòncista s’encarrega de diferents etapes del diagnòstic, del disseny, la reconstrucció i l’adaptació de les pròtesis. També té la responsabilitat d’assegurar una pròtesi adequada i de qualitat per a cada pacient.

Tipus de pròtesis dentals

Cada cas concret necessitarà d’un estudi individualitzat i se li recomanarà al pacient la solució més adequada per a ell. Per això, el prostodoncista ha de tenir coneixements sobre tots els tipus de pròtesis dentals que existeixen actualment i decidir quin és el més convenient en cada persona.

El prostodoncista pot treballar amb pròtesis fixes o amb pròtesis amovibles. Cada pròtesi es dissenya segons les característiques i necessitats del pacient, per la qual cosa s’adapta a la perfecció als teixits sobre els quals se secunda.

Es poden classificar en:

 • Pròtesis dentals amovibles. Són les conegudes com a dentadures postisses i ajuden el pacient a substituir les dents i/o teixits perduts. Permeten usar les dents com es feia normalment i eviten que es desplacin les dents que encara estan sans. Han d’extreure’s diverses vegades al dia i netejar-les adequadament. Aquestes pròtesis estan cada vegada en major desús a causa de l’avanç i millora dels altres tipus de pròtesis, que ofereixen una millor qualitat de vida així com funcionalitat a l’hora de parlar i mastegar.
 • Pròtesis dentals fixes. No es poden llevar i, gràcies a la incorporació de noves tecnologies, existeixen materials ceràmics resistents i molt estètics. Amb aquesta mena de pròtesi és important mantenir una bona rutina d’higiene bucodental que inclogui el raspallat de dents, esbandides, i visites regulars al dentista per a revisions.

Existeixen diversos tipus de pròtesis dentals fixes:

 • Corones o fundes: es col·loquen sobre la dent natural o sobre els implants. Són resistents i similars a les dents naturals.
 • Implants dentals: són caragols que es fixen en els ossos de la mandíbula, sobre els que es col·loquen les corones. Li aporten a la dent una estètica molt natural.
 • Ponts dentals: són estructures formades per una o per diverses corones.

Beneficis de la prostodòncia

1.El principal benefici és la rehabilitació de la funció oral de la persona, qui pot recuperar la seva funció masticatòria deteriorada per la falta d’una o diverses peces dentals.

2.D’altra banda, existeix un benefici de la rehabilitació de la funció estètica, un dels més demandats pels pacients. I és que, més enllà del dolor físic i la incomoditat que pugui sentir el pacient, també existeixen efectes socials, emocionals i psicològics negatius derivats de la falta d’una o diverses peces dentals.

3.Finalment, amb un tractament de prostodòncia s’aconsegueix també una rehabilitació de la fonació. És a dir, es facilita la pronunciació d’unes certes paraules que sense algunes peces dentals concretes no es poden emetre.

El post tractament

En alguns casos, el tractament prostodòntic requerirà sedació o anestèsia. Si fos així, es recomana al pacient anar acompanyat a la consulta o clínica dental, ja que, per exemple, no podrà conduir durant les primeres 24 hores.

D’altra banda, l’especialista donarà al pacient una llista de recomanacions i instruccions específiques, per exemple quant a la dieta a seguir els primers dies i les cures bucals necessàries, perquè el tractament sigui tot un èxit.

MILLORA EL TEU SOMRIURE, BENESTAR I AUTOESTIMA!

Clinica Dental Atlàntida:

C/ Enric Granados 90, 92 baixos 08008 Barcelona Tel. 93 217 22 99

Benvingut/da. ¿Vols que t’ajudem?
Demana un assessor personal 93 237 70 70

Si necessites més informació, no dubtis en demanar-la. Estarem encantats d’ajudar-te. Treballem per que quedis satisfet.

  ATLÁNTIDA MÉDICA DE ESPECIALIDADES S.A. DE SEGUROS com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat d'assignar-te un assessor que t'ajudarà a resoldre els teus dubtes. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat

  Dónde estamos

  LA INFORMACIÓ TAMBÉ ÉS SALUT I BENESTAR. ATLÀNTIDA POSA AL TEU ABAST TOTS ELS CANALS PER LA TEVA COMODITAT.

  Més a prop teu que mai: