Com prevenir l’envelliment i el deteriorament de la pell

La pell es composa de dues capes que s’anomenen dermis i epidermis i és una de les parts del cos en les que millor s’aprecia el pas dels anys. Totes dues capes perden grossor i flux de sang com a conseqüència del procés natural d’envelliment.

A més de l’envelliment cutani natural que es produeix amb els anys, trobem una sèrie de factors ambientals que acceleren o retarden aquest procés. Els hàbits de vida saludables, una dieta equilibrada rica en antioxidants o una bona hidratació són essencials per prevenir el deteriorament de la pell, mentre que determinades conductes com el tabaquisme o l’exposició excessiva al sol l’afavoreixen.

prevenir l'envelliment i el deteriorament de la pell

LA NUTRICIÓ

La pell es renova cada 28 dies i per fer-ho necessita nutrients. En cas de no obtenir-los de forma continuada a través de la dieta, ocasionaria problemes en el seu creixement i en la seva aparença. Per tant, una alimentació que aporti una quantitat correcta de nutrients ajudarà a mantenir-la saludable i a prevenir l’envelliment prematur.

La ingesta d’aliments amb antioxidants, especialment polifenols, que podem trobar a aliments com els llegums, la remolatxa, el raïm, els nabius, les maduixes, la ceba, el tomàquet, l’all o el cacau, pot millorar l’aparença de les arrugues fines i de les línies d’expressió.

Les fruites i verdures contenen elevats nivells d’antioxidants i betacarotè, que fan la funció de precursors de la vitamina A, i contribueixen a frenar l’aparició d’arrugues prematures. Aquests nutrients tenen un paper clau en la formació de teixits, mucoses i cèl·lules de la pell, a més de retardar els efectes negatius dels radicals lliures.

Fruites com el kiwi, les maduixes o els cítrics, i alguns vegetals com les cols, els pebrots i el julivert són aliments molt rics en vitamina C. A més de realitzar una acció antioxidant intervenen en la producció de col·lagen, que retarda el deteriorament de la pell i la fa més elàstica.

Ingerir aliments rics en àcids grassos Omega-3, afavoreix l’absorció de vitamines que la pell necessita i redueix els efectes del pas del temps a la pell. Pel contrari, els aliments processats, que tenen alts nivells de sodi i de greixos de mala qualitat, perjudiquen el transport d’oxigen i el flux sanguini a través del cos.

àcids grassos Omega-3_prevenir envelliment pell

Els aliments rics en sucres, al contenir un alt índex glucèmic, s’associen a una pitjor circulació sanguínia i a una major aparició de grans i erupcions cutànies.

LA HIDRATACIÓ

La hidratació és un dels factors més importants per prevenir l’envelliment de la pell. Es recomana prendre almenys un litre i mig d’aigua, entre el que bevem i el que absorbim dels aliments que mengem, per mantenir un nivell òptim d’hidratació i afavorir l’eliminació de les toxines que podrien perjudicar la pell. Les mascaretes naturals d’àloe vera, mel o civada ens poden ajudar en cas de necessitar un plus d’hidratació.

EL SOL

L’exposició als rajos solars és el principal factor extern responsable de l’envelliment cutani per estrès oxidatiu. El danys ocasionats per l’exposició perllongada al sol i per l’exposició diària als rajos UV s’anomena fotoenvelliment, que també és el responsable de la pigmentació desigual.

Els rajos UV del sol augmenten la producció de radicals lliures, que són una de les principals causes dels signes de l’envelliment de la pell. El fotoenvelliment, que es dóna per l’exposició crònica al sol, provoca un deteriorament accelerat de la pell. Tot i que no hi ha un remei miraculós que regeneri els danys ocasionats pel sol, la pell té cert marge de recuperació per sí mateixa, així que si ens mantenim allunyats del sol en les hores centrals del dia i posem en pràctica les pautes esmentades, podem esperar certa millora.

ELS HÀBITS DE VIDA

Exercici físic: Realitzar exercici  físic moderat de manera regular ajuda a tonificar la pell, afavoreix la seva oxigenació i, a través de la suor, els porus es destapen i eliminen les substàncies de rebuig. Fer entre 30 i 45 minuts al dia d’activitat física ens ajudarà a aconseguir que la pell es regeneri adequadament.

Hores de son: Mentre dormim, el procés de regeneració de la pell és més efectiu que durant el dia, de manera que, si arribem a les 7 o 8 hores de son reparador, estarem afavorint l’acció reparadora natural de la pell.

Tabaquisme: Juntament amb les radiacions ultraviolades del sol i l’alcohol, el tabac és un dels principals enemics de la pell. Al reduir la producció de col·lagen, elastina i vitamina A, la pell perd elasticitat, envelleix més ràpid, s’oxigena pitjor i perd capacitat per cicatritzar les ferides.

prevenir l'envelliment i el deteriorament de la pell_tabaquisme

Abús de l’alcohol: Abusar de l’alcohol accelera el deteriorament de la pell, ja que té un efecte diurètic que afavoreix la deshidratació de l’organisme i l’eliminació de parts dels antioxidants necessaris per evitar l’envelliment de la pell.

Reduir l’estrès: 
L’estrès és una fatiga física o psicològica fora de l’habitual que fa la persona entri en un estat ansiós. En la major part dels casos, l’estrès apareix en resposta a les grans demandes que l’entorn exigeix a l’individu. La funció protectora i l’aspecte de la pell s’alteren visiblement davant situacions d’estrès continu, que poden desencadenar malalties com la dermatitis atòpica (èczema), la psoriasi, l’acne o fins i tot l’herpes. Quan una situació ens atabala durant més temps del que voldríem i tenim la sensació de no poder fer res per canviar-la, patim estrès psicològic. Aquest estrès desencadena i empitjora la majoria de trastorns cutanis inflamatoris i al·lèrgics.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat