Coneixes el bossu?

bossu

Aquesta plataforma amb forma de mitja lluna s’ha convertit, per la seva alta funcionalitat, en l’eina estrella de molts centres de fitness. I és que, a part de millorar l’equilibri, prevenir lesions i tonificar la musculatura, els exercicis amb bossu són molt variats i entretinguts.

La paraula ‘bossu’ fa referència a l’expressió anglesa Both Sides Utilized (Dos Costats Utilitzables). És el nom que se li ha donat a una plataforma d’uns 65 centímetres que posseeix un costat pla i un altre còncau, i que permet realitzar una infinitat d’exercicis basats en l’equilibri, la resistència i la força.

La clau: l’equilibri

El bossu es pot utilitzar, com el seu nom indica, tant pel costat còncau com pel pla. En tots dos casos, com la plataforma és inestable, l’eix principal de qualsevol exercici és l’equilibri. La necessitat de mantenir-se en la posició que cada exercici indica –sigui dempeus, assegut o ajagut a sobre el bossu–,  implica que diversos músculs treballin alhora per tal de no perdre l’estabilitat i, com a conseqüència, s’aconsegueix tonificar la musculatura a base de contraccions involuntàries.

Els exercicis que es poden realitzar amb aquesta eina són nombrosos i, en molts casos, combinen l’equilibri amb la resistència, la força, la flexibilitat o l’agilitat, quelcom que li confereix un elevat potencial com a entrenament complet.

Versatilitat i entreteniment

En els últims anys, el bossu s’ha convertit en un dels aparells més utilitzats als centres de fitness d’arreu del món, ja que és apte per a totes les edats i diferents nivells d’exigència.

El seu èxit es basa en els resultats i en les àmplies possibilitats que ofereix: permet tonificar globalment el cos o fer-lo de manera localitzada, augmenta la resistència cardiovascular, reeduca la postura, entrena la capacitat aeròbica, afavoreix l’agilitat, reforça les articulacions, etc. I, a més, es por fer servir de manera individual (amb un entrenador personal) o en grup (en classes guiades per un professional).

En la majoria de gimnasos i centres de fitness, el més freqüent és que les sessions de bossu combinin tota mena d’activitats per a entrenar el cos de forma completa. I és que amb aquesta plataforma es pot treballar en diferents posicions, de manera multidireccional, realitzant exercicis, postures, salts, estiraments, coreografies, etc. Igualment –com ja passa amb els steps–, es pot combinar el seu ús amb el d’altres eines com els pesos o les pilotes terapèutiques.

Variants del bossu

bossu2

Quins tipus hi ha?

  • Bossu esportiu: Es tracta d’un entrenament molt intens amb l’objectiu de millorar el rendiment a l’hora de practicar una activitat física i evitar lesions. En funció de l’esport per al qual volem entrenar, realitzarem uns exercicis determinats i potenciarem uns factors o d’altres (resistència, coordinació, capacitat aeròbica, agilitat, equilibri, etc.).
  • Bossu tonificant: Es basa en el treball muscular per a enfortir i modelar la silueta. Es combinen exercicis de diferent índole, establint una rutina que permeti treballar la part (o parts) del cos que ens interessa.
  • Bossu balance: El bossu és una eina que es pot fer servir tant per a realitzar exercicis intensos com per a dur a terme moviments suaus destinats a millorar la postura corporal, l’estabilitat i la flexibilitat. De la mateixa manera, es pot fer servir en sessions de relaxació o combinats amb tècniques com el Pilates o el ioga.

Beneficis d’exercitar-se amb el bossu

El bossu, a més de ser especialment eficaç per a enfortir i tonificar la musculatura, també és molt beneficiós per a:

  • L’equilibri i l’estabilitat: La forma de mitja lluna del bossu és ideal per a potenciar l’equilibri. Aconseguirem millorar l’habilitat funcional i incrementar l’eficàcia de les respostes motrius.
  • La resistència: El bossu permet combinar diferents disciplines en un mateix exercici. És una plataforma idònia per a treballar i millorar la resistència cardiovascular.
  • Augmentar l’agilitat: Els exercicis amb bossu es basen també en l’agilitat i la flexibilitat, quelcom realment important en la prevenció de futures lesions. Encara que el bossu pot resultar un bon entrenament, la veritat és que abans de practicar-lo es recomana escalfar una mica els músculs.
  • Incrementar el consum calòric: Amb aquesta mena d’exercici, es consumeix molta energia, sobretot si es fan moviments aeròbics, i això converteix el bossu en una pràctica indicada també per tenir cura de la nostra figura.
  • Recuperar i prevenir lesions: Al tractar-se d’un entrenament complet, es treballa l’agilitat, la força, la resistència… cosa que ajuda a preparar el cos per a practicar posteriorment un esport minimitzant el risc de lesionar-se. A més, molts dels exercicis que es realitzen amb bossu contribueixen a prevenir l’osteoporosi, el mal d’esquena, el dolor lumbar o el cervical (ja que enforteixen la musculatura paravertebral). També es tracta d’un entrenament perfecte a l’hora de reeducar la postura corporal.

Augmentar l’autoestima: Com la majoria dels esports i activitats físiques, el bossu ajuda a augmentar l’autoestima i la confiança. Tant si es practica sol com si ho fem en grup, resulta una activitat original i molt entretinguda.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat