Consells per gaudir d’unes festes de Nadal saludables

Les festes de Nadal solen ser sinònim de temps lliure i d’àpats familiars que sovint estan dominats per l’excés de menjar i alcohol. Però si durant l’any intentem mantenir un estil de vida saludable, és precisament en aquesta època on hem de controlar-nos més. La salut no hi entén de parèntesis i, per tant, cal no descuidar-la, encara que sigui Nadal.

Des de les administracions, proposen un seguit de consells per mantenir hàbits saludables en aquesta època tan assenyalada:

  1. Menjar àpats saborosos però equilibrats i sense excessos. Per això, és útil combinar els àpats festius amb d’altres de més lleugers. Aquesta combinació ajuda a millorar la digestió.
  1. – És important incloure en la dieta de Nadal fruita i verdures. L’ideal és consumir-ne cinc peces al dia sempre, no només per les festes. També és important moderar el consum de productes dolços, com els torrons o moltes postres típiques d’aquesta època.
  1. Moderar el consum d’alcohol. El Nadal és propici a l’excés en aquest sentit, però cal recordar que és una substància perillosa que està darrere de molts accidents de trànsit. Per tant, no beveu si heu de conduir.
  1. Mantenir l’activitat física. Tant si estem de vacances com si no, cal que mantinguem les rutines de la resta de l’any pel que fa a l’exercici físic. Sortir a caminar després dels àpats copiosos ens pot ajudar a fer millor la digestió. Es recomana fer al dia uns 30 minuts d’activitat física.
  1. Desplaçar-se en transport públic o a peu. Per anar a visitar els familiars i amics, el transport públic o les nostres cames són una bona opció, si és possible. Així ja fem una mica d’activitat física i evitem la combinació perillosa de l’alcohol i el volant.
  1. Protegir-se del fred. Cal abrigar-se bé i evitar els canvis bruscos de temperatura. Una indicació especialment important per als infants i la gent gran.
  1. Deixar de fumar. El Nadal i el canvi d’any són un bon moment per fer-se el propòsit de deixar el tabac, un hàbit molt nociu.

Des de les administracions, també es recomana planificar amb temps les compres dels regals i del menjar i evitar excessos, per no haver de llençar menjar. I sempre que es pugui, cal optar per les opcions més sostenibles, que solen passar pel comerç de proximitat.

 

Festes en pandèmia

El més important és gaudir del temps de festa amb els amics i familiars, sense presses i amb alegria. Però també cal seguir, un any més, les recomanacions de les autoritats sanitàries pel que fa a la pandèmia de Covid-19, amb les restriccions sobre el nombre de comensals a taula. Per fer front a la nova onada de contagis, la Generalitat de Catalunya ha aprovat diverses mesures. Entre elles, es decreta un toc de queda nocturn i es limita l’aforament en actes culturals, esportius i socials, a més de la restauració.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat