El dengue, una malaltia viral transmesa per mosquits, és motiu de preocupació a tot el món a causa de la seva ràpida propagació i el seu impacte en la salut pública. Encara que es considera endèmica en regions tropicals i subtropicals, en els últims anys s’ha observat una propagació del dengue a zones no endèmiques, incloent-hi Espanya. No es transmet directament entre persones i no hi ha un tractament específic.
El Dengue: Una Realitat Emergent
En els darrers anys s’ha observat un augment de casos de dengue a Europa, especialment en regions costaneres del Mediterrani. Aquest increment s’atribueix en part a factors com el canvi climàtic, que ha creat condicions més favorables per a la proliferació del mosquit Aedes aegypti, vector principal del virus del dengue.
Segons la Fundació Io ( una organització científica dedicada a les malalties infeccioses) des de l’1 de gener, s’han notificat en la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) un total de 180 casos de dengue. D’aquests, 159 s’han considerat casos ─sospitosos, probables o confirmats─ i 21 s’han descartat.
Tots són casos importats d’altres països , la major part en viatgers de l’Argentina (31%), Paraguai (18%), el Brasil (11,5%) i Costa Rica (5,7%).
Símptomes i diagnòstic del dengue
Els símptomes amb els que es pot manifestar l´infecció són diversos, en molts casos les persones infectades no en presenten cap però en d´altres pot provocar una malaltia greu i fins i tot mortal.
El dengue pot provocar febre, mal de cap, dolors musculars, cansament intens, erupcions cutànees, vòmits…. En casos més greus, pot causar complicacions com a hemorràgies severes i xoc, que requereixen atenció mèdica urgent.
El diagnòstic del dengue es basa en l’avaluació dels símptomes del pacient, així com en proves de laboratori per a detectar la presència del virus en la sang.
Prevenció del dengue
La prevenció del dengue es centra en reduir la presència de mosquits vectors i a evitar les picades d’aquests insectes. Algunes mesures importants inclouen:
● Eliminació de focus de cria: Reduir els focus on poden criar els mosquits a l’eliminar recipients d’aigua estancada a les llars i comunitats.
● Ús de repel·lents: Aplicar repel·lents d’insectes a la pell exposada i usar roba que cobreixi la major part del cos.
● Instal·lació de mosquiteres: Col·locar mosquiteres a portes i finestres per a evitar l’entrada de mosquits a les llars.
● Control de poblacions de mosquits: Realitzar fumigacions i tractaments larvicides per a reduir les poblacions de mosquits en àrees afectades.
Resposta sanitària i gestió de casos
Davant l’augment de casos de dengue a Espanya, les autoritats sanitàries han implementat mesures per a controlar la propagació del virus i brindar atenció adequada als pacients afectats. Això inclou la vigilància epidemiològica per a monitorar la incidència del dengue, així com la capacitació de professionals de la salut en la detecció i el control de casos, així com el tractament de complicacions greus.
Si es contrau l´infecció és important una hidratació abundant, descansar, prendre paracetamol pel dolor o la febre i evitar els antiimflamatoris.
En cas de símptomes greus (vòmits persistents, confusió, dificultat respiratòria, sagnat de genives o nas, presència de sang en orina, femtes o vòmits), cal consultar immediatament.
El dengue representa un desafiament de salut pública a tot el món. No obstant això, amb una combinació de prevenció, diagnòstic primerenc i tractament adequat, podem mitigar el seu impacte i protegir les nostres comunitats. És fonamental que tant les autoritats sanitàries com la població en general treballin juntes per a enfrontar-nos a aquesta malaltia i prevenir la seva propagació.
Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida