Impetigen: les llagues escolars que es contagien i piquen molt

L’impetigen és una infecció de la pell molt contagiosa causada per bacteris. Sovint se la coneix com a llagues escolars, perquè és comuna entre els nadons i els nens en edat escolar. L’impetigen causa llagues a la pell, especialment a prop del nas i de la boca, que generalment piquen. Les llagues poden començar com butllofes que esclaten i es tornen supuratives, abans de cobrir-se amb una crosta.

L’impetigen no sol ser una infecció greu i acostuma a desaparèixer després d’uns dies de tractament. Els nens amb impetigen són molt contagiosos, però la propagació de la infecció es pot reduir rentant les ferides amb cura, cobrint les llagues amb benes i mantenint l’infant infectat lluny d’altres nens fins que ja no sigui infecciós, que sol ser 24 hores després d’iniciar el tractament amb antibiòtics.

Símptomes de l’impetigen

  • Les llagues poden aparèixer en qualsevol part del cos, però el més habitual és que es trobin a la cara, a prop de la boca i el nas, o als braços i les cames.
  • L’impetigen pot començar sense avís previ, amb una butllofa o un grup de butllofes.
  • L’evolució de la butllofa deixa una taca de pell enrogida i humida.
  • En la majoria dels casos, la llaga es recobreix amb una crosta bronzejada o groguenca, que fa que sembli que s’ha cobert amb mel.
  • De vegades apareixen petites taques al voltant de les primeres llagues, que s’estenen cap enfora.
  • És molt habitual que es produeixi un efecte de descamació superficial a la vora de la llaga.
  • L’impetigen sol picar molt, tant a la llaga com a la zona que l’envolta.

Què causa l’impetigen?

L’impetigen és una infecció de la pell causada per bacteris estafilococs o estreptococs. Aquests bacteris poden viure a la pell, a la gola o al nas, o en altres parts del cos, sense causar cap problema, però a vegades poden causar una infecció com l’impetigen. Aquesta infecció infantil pot tenir lloc en una pell sana, però generalment succeeix quan la pell ja ha estat danyada per una rascada, una mossegada o una malaltia que afecti directament la pell, com ara l’èczema o la varicel·la.

L’impetigen és molt contagiós. Generalment es transmet a través del contacte amb el líquid o les crostes d’una llaga d’impetigen, que contenen el bacteri:

  • El contacte amb la llaga o amb elements que hagin estat a la llaga (roba, benes, tovalloles…) pot transmetre la infecció a altres persones.
  • Una llaga triga d’un a tres dies a desenvolupar-se després del contacte amb el líquid o les crostes d’una llaga.
  • La llaga pica bastant i els nens poden rascar-se, cosa que sovint propaga la infecció a la pell propera o a altres parts del cos.
  • Una llaga pot ser contagiosa mentre estigui supurant. En general, l’impetigen deixa de ser infecciós aproximadament 24 hores després de començar el tractament amb antibiòtics, quan se n’inicia el procés de curació.

Tractament efectiu

Si un nen té senyals i símptomes de la infecció, és molt important que el visiti un metge, per assegurar-se que les llagues siguin realment impetigen.

Un cop diagnosticat, el més habitual és que el metge recepti antibiòtics en forma de crema, ungüent, pastilles o xarop.

En el cas que un nen contregui impetigen de manera repetida, el metge podria optar per fer un hisop nasal, per detectar bacteris al nas. En cas positiu, el tractament serà amb antibiòtics nasals i ajudarà a prevenir nous casos d’impetigen. És molt important seguir les indicacions del metge i completar tot el cicle d’antibiòtics.

Prevenció i contagi

L’aparició de l’impetigen, que sol ser més comuna els mesos més calorosos de l’any, no està directament associada a la higiene. La infecció pot tenir lloc fins i tot quan la pell es manté neta, i no és cap senyal de mala higiene ni de mala criança.

Les accions següents poden ajudar a reduir les possibilitats que un nen contregui impetigen d’un altre nen, o reduir la propagació de l’impetigen si el vostre fill en té:

  • És important rentar de seguida els talls, les rascades, les picades d’insectes i altres ferides que el nen pugui tenir, per evitar un possible contagi.
  • Si ja té impetigen, cal rentar amb cura les zones afectades amb aigua i sabó suau.
  • Cobrir les ferides amb una gasa.
  • Rentar a part la roba, els llençols i les tovalloles de la persona infectada, a més de no compartir-les amb ningú més.
  • Tallar les ungles del menor, per evitar que es rasqui la zona infectada.
  • Aïllar el nen amb impetigen fins que el procés de la malaltia indiqui que ja no és contagiosa.

Dr. Carles Rabassa
D
irector Mèdic d’Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat