El massatge infantil és una de les millors activitats sensorials que es poden oferir als infants, i especialment als nadons. Tot i que es cregui que només serveixen per a problemes amb les digestions i la relaxació, els massatges abasten molt més.
El tacte és el primer sentit que es desenvolupa ja en la vida intrauterina, i permet al nadó sentir les carícies del ventre matern abans de néixer. Quan neix, el contacte pell amb pell entre el nadó i la seva mare és la base d’una estimulació sensorial molt beneficiosa per a tots dos.
Tot i que els últims anys es parla molt dels massatges infantils, acaronar un nadó és una cosa natural, ja que els nens necessiten que se’ls acariciï i se’ls cuidi.
Fer massatges té un pes molt important en el desenvolupament físic i emocional dels infants. A més, alleuja diferents patologies, com ara els còlics, la tensió muscular, les rampes, el restrenyiment i les molèsties de la dentició.
Beneficis del massatge infantil
El massatge infantil és una tècnica molt antiga que, amb moviments suaus, estimula els sentits del nadó o de l’infant i, alhora, els alimenta afectivament. A través dels moviments i el tacte, la mirada i l’entorn tranquil s’estableixen relacions afectives no verbals entre adults i nens que aporten seguretat i confiança entre tots dos.
Per als més petits, el massatge infantil té grans beneficis, com ara:
- L’alleujament
- La relaxació
- L’estimulació
- La connexió i l’enllaç
Però no només té aquests avantatges. En l’àmbit de la salut, un massatge infantil té beneficis innombrables per als petits. A les cames i els braços, ajuda a tonificar els músculs; a la panxa, alleuja el restrenyiment i els gasos, i un massatge al pit o a l’esquena ajuda a regular el sistema respiratori.
I, per als pares o adults, el massatge infantil suposa:
- Compartir temps de qualitat
- Relaxació i disminució de les hormones de l’estrès
- Refermar el vincle amb l’infant
- Prevenir, en les mares, la depressió postpart
Consells a l’hora de preparar el massatge
A l’hora de fer un massatge, és important triar el moment apropiat. Hi ha nadons o nens que estan relaxats després de l’hora del bany; uns altres, en canvi, estan més estimulats i nerviosos. Per tant, cal adequar el massatge a l’estona en què el bebè estigui més receptiu, despert, sense gana ni son. Així tot fluirà.
A més, es recomana seguir aquests consells per tal d’aconseguir una experiència positiva tant per als nens com per als adults:
- L’espai o l’habitació ha de ser acollidora, preferiblement amb llum natural i una temperatura adequada.
- S’ha de crear un espai de confiança amb els petits, fent servir un to de veu pausat. La música relaxant també hi ajuda.
- Tenir a mà els elements que es puguin necessitar, com ara olis, tovalloles, etc.
- La persona adulta que faci el massatge ha d’estar relaxada, no tenir pressa i portar roba còmoda. És recomanable treure’s polseres, anells o rellotges que puguin danyar la pell del nen.
- Connectar amb el nadó. És important mantenir sempre el contacte visual amb el petit, parlar-li en tot moment i no perdre tampoc el contacte físic, encara que es canviï de mà o de moviment.
Com s’ha de fer el massatge
Els massatges infantils els pot fer qualsevol persona, encara que no tingui nocions d’aquestes tècniques. Es tracta de fer moviments suaus, demostrar l’afecte i buscar l’enllaç amb el nadó o l’infant.
Per exemple, es pot fer el massatge de dalt a baix i del centre cap enfora. Mentrestant, s’aconsella anar anomenant en veu alta, però de manera pausada, les parts del cos que es vagin tocant, com ara cap, braços… Així, se segueixen els principis del desenvolupament de les lleis de Gessel.
Durant el massatge, els moviments han de ser lents i rítmics. Quan s’acabi, és important fer un ritual de sortida, que pot ser un petó, una abraçada, una carícia per tot el cos, etc.
Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida