Quin protector solar em convé?

protector-solar
L’exposició solar és necessària per als humans, ja que el sol participa en determinats processos fisiològics, com ara l’estimulació de la síntesi de vitamina D o la circulació sanguínia. Amb tot, la radiació solar excessiva pot provocar l’aparició de problemes de salut, especialment cutanis, que en alguns casos poden arribar a ser greus. Entre ells destaquen el fotoenvelliment (taques, eritema, arrugues…), les cremades (eritema, dolor, ampolles…), les erupcions solars i el càncer de pell.

Segons l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), la radiació solar és el principal factor ambiental causant de càncer cutani, sobretot en persones de pell blanca que han passat molt de temps exposades al sol o que han patit cremades solars en la infància. I és que els efectes del sol són acumulatius i irreversibles.

A continuació t’expliquem com pots protegir les zones exposades a la radiació solar amb els productes que hi ha al mercat.

Tipus de radiació

El sol emet múltiples tipus de radiacions electromagnètiques, entre les quals destaquen les radiacions ultraviolades (UV) d’ampli espectre. Segons la longitud d’ona, són:

  • Raigs UVA: són els menys energètics, però els que tenen més capacitat per penetrar fins a nivells profunds de la pell. Per aquest motiu, es creu que són els més perjudicials. Són capaços de lesionar el material genètic de les cèl·lules i promouen la formació de radicals lliures. Per aquest motiu, poden provocar envelliment cutani prematur, queratosis actíniques i diferents tipus de càncer de pell, com ara carcinomes basocel·lulars, escamosos i/o melanoma.
  • Raigs UVB: també arriben a la superfície de la Terra i penetren en la capa exterior de la pell (epidermis). Tenen menys capacitat de penetració cutània en comparació amb els UVA. Els raigs UVB són els principals responsables del bronzejat, però també de l’eritema solar i les cremades. A llarg termini, aquest tipus de radiació, com l’UVA, també pot alterar el genoma.
  • Raigs UVC: són molt perillosos per a l’ésser humà, però no arriben a la superfície terrestre perquè la capa d’ozó els absorbeix.

Coneixes el teu fototip?

Per tal de triar el protector solar més adequat, hem de tenir en compte diferents aspectes, com ara la latitud, l’època de l’any, l’alçada, la realització d’exercici físic, el dany present a la zona que cal protegir, etc.

Un dels factors més importants que cal considerar és el nostre fototip, és a dir, el color de la pell i els cabells, ja que això és indicatiu de la capacitat que té la nostra pell d’assimilar o lesionar-se amb la radiació solar:

  • Fototip I: persones de pell extremadament clara, amb ulls blaus i pigues. Després de l’exposició al sol, presenten eritema intens (cremades importants) i descamació. Amb prou feines es bronzegen.
  • Fototip II: persones de pell pàl·lida, ulls blaus o clars i cabells rossos o pèl-rojos. Se solen cremar i perdre la pell amb facilitat. Es bronzegen lleugerament.
  • Fototip III: persones amb la pell blanca (caucasiana) i els ulls i els cabells castanys. Es bronzegen una mica, però es poden cremar.
  • Fototip IV: persones amb la pell lleugerament pigmentada (mediterrània) i amb ulls i els cabells foscos. Agafen color ràpidament, tot i que no gaire intens, normalment sense patir cremades.
  • Fototip V: persones amb la pell morena (típica de països com l’Índia, Tailàndia, Cuba, Panamà, etc.), que obtenen un bronzejat molt fosc i que rarament es cremen.
  • Fototip VI: gent de pell negra, que no es crema, però sí que es bronzeja.

protector-solar2

La cosmètica solar

Els productes destinats a protegir la pell del sol, coneguts com a protectors solars o fotoprotectors, són productes amb una regulació específica, i solen mostrar un número en l’envàs: el factor de protecció solar (FPS).

Es tracta d’un número calculat en condicions teòriques (laboratori) que pretén oferir una estimació del temps addicional que ens podem exposar al sol sense cremar-nos si ens l’apliquem.

Per determinar el número, en primer lloc, es calcula el temps que es triga a veure envermelliment cutani sense protector solar. Aquest valor es compara amb el temps que es triga a veure l’envermelliment amb protector solar. Per exemple, tal com explica el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, si el primer dia una persona es pot exposar al sol 10 minuts sense cremar-se, amb un FPS 15 podrà fer-ho durant 150 minuts.

Cal tenir en compte, però, que aquesta nomenclatura té molts inconvenients. En primer lloc, es calcula en condicions ideals (de laboratori), que són molt difícils de complir en la vida real (quantitat aplicada de fotoprotector, freqüència d’aplicació, etc.). El càlcul es fa a partir de l’observació d’eritema cutani, quan ja hi ha conseqüències de l’exposició a la radiació, quan el més recomanable seria evitar aquest eritema.

És important destacar també que aquest número es calcula només a partir de l’exposició a UVB, i ja hem comentat que el sol emet diferents tipus de radiació, no només UVB.

A banda, aquest càlcul no té en compte el fototipus del pacient, el dany solar preexistent, l’alçada (a més alçada, més risc de cremades), la sudoració, l’aigua o la presència de pèl (tot ells disminueixen l’eficàcia del fotoprotector), entre altres factors.

Per aquests motius, els dermatòlegs fa anys que reclamem un sistema diferent que reflecteixi millor el grau de protecció que aporten els fotoprotectors en condicions més properes a les de la vida real.

En aquest sentit, et donem una sèrie de recomanacions generals:

  • Les persones amb fototips baixos necessiten, per norma general, productes amb un FPS més alt per evitar cremades.
  • Actualment, al mercat hi ha protectors amb FPS ultra (de 65 a 90), molt alt (de 30 a 50), alt (de 15 a 25), mitjà (8) i baix (FPS menor de 8). Com hem vist abans, aquesta classificació dista de ser perfecta. Et recomanem que t’apliquis protectors solars amb una protecció mínima de 30, idealment 50+, ja que és bastant probable que, en la vida real, la protecció que proporcionin sigui força menor.
  • És imprescindible que el protector solar també protegeixi contra altres tipus de radiacions. D’això en diem protector solar d’ampli espectre. El més important és que protegeixin contra UVA. Això és molt rellevant, ja que la radiació UVA augmenta el risc de patir càncer de pell. Per saber això, cal buscar a l’envàs el següent distintiu, que indica que el factor de protector contra UVA és d’almenys 1/3 respecte al de UVB.
  • Els protectors solars ens protegeixen del sol mitjançant filtres. Aquests filtres poden ser físics (com l’òxid de zinc o el diòxid de titani, que exerceixen de pantalla i reboten la radiació solar) o químics (substàncies que absorbeixen la radiació i la transformen en una energia que no és perjudicial).

Els protectors físics són més duradors i eficaços, no es degraden amb el sol ni la calor, però són difícils d’aplicar i donen un aspecte blanquinós a la pell que no sol agradar.

Els protectors químics es degraden més ràpidament amb el sol i l’aigua, són més fàcils d’aplicar i són cosmèticament més agradables, tot i que poden provocar al·lèrgies.

Al mercat hi ha productes que combinen, en proporcions variables, ambdós tipus de filtres. La majoria de fotoprotectors de protecció elevada combinen pantalles físiques i químiques. Recomanem pantalles físiques per a nens petits, persones amb pell sensible o al·lèrgies i per a exposicions d’alt risc (esports de muntanya, per exemple), entre d’altres.

  • Els protectors solars caduquen (la majoria al cap de 12 mesos), amb què perden eficàcia. També perden eficàcia amb la calor. És important no aprofitar els de l’estiu anterior i mantenir-los allunyats de la calor o del sol directe.
  • Hi ha multitud de protectors diferents pel que fa a la formulació (cremes, locions, esprais…). En general, solem recomanar un fotoprotector per al cos que sigui fàcil d’aplicar (loció, esprai) i un fotoprotector específic per a la cara.
  • Hi ha, a més, protectors solars amb característiques especials per a situacions concretes (prevenció de taques, prevenció de risc de càncer cutani, pells sensibles, etc.).
  • Per norma general, els protectors solars s’han de tornar a aplicar sovint, almenys cada hora, en prou quantitat i cada cop que se surti de l’aigua o es fregui la zona. Convé aplicar-lo de manera curosa, fins que s’absorbeixi, i sense oblidar cap zona exposada (orelles, clatell, nas, dors dels peus…). Encara que el protector solar especifiqui que és resistent a l’aigua, no us en refieu.
  • Els nens petits no s’han d’exposar al sol. Mantingueu-los a l’ombra en la mesura que sigui possible, amb roba que protegeixi adequadament contra el sol i amb gorra.
  • Els protectors solars no són infal·libles. Tingues sentit comú. Evita l’exposició solar excessiva, així com les hores centrals del dia, i fes servir mesures de protecció solar addicionals (roba de màniga llarga, para-sol, gorra o barret). No facis sessions d’UVA artificial.

Recorda: una exposició solar excessiva pot provocar problemes de salut importants. Fes servir fotoprotectors elevats que també cobreixin contra els rajos UVA, evita cremar-te i tingues sentit comú. Consulta el dermatòleg si tens dubtes o si veus alguna lesió cutània que et crida l’atenció. Et recomanem que facis una visita anual al dermatòleg perquè valori la teva pell i et faci recomanacions específiques.

uva

Dr. Ignasi Pau Charles
Dermatòleg del Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat