Com prevenir l’astènia primaveral

Us ha passat mai que quan arriba la primavera us sentiu cansats i dèbils sense motiu aparent? Doncs això es coneix com a astènia primaveral. Aquesta sensació de cansament generalitzat tant físicament com intel·lectual es coneix com a astènia i pot ser provocada per situacions d’estrès o d’ansietat, per patir una depressió o, fins i tot, per alguna malaltia orgànica, com alteracions cardíaques i pulmonars i infeccions de tot tipus.

Aquesta astènia d’origen orgànic és la més aguda. En canvi, la més comuna és l’anomenada astènia primaveral, de la qual no es coneixen les causes amb exactitud, però els experts creuen que pot estar relacionada amb dos factors: el canvi climatològic, per una banda, o processos al·lèrgics, per l’altra, si la persona hi és propensa. El que sí que se sap és que afecta més les dones que els homes i que es presenta especialment entre els 20 i els 50 anys.

De caràcter lleu

L’astènia primaveral sol tenir un caràcter lleu, ja que provoca símptomes poc alarmants i de durada curta. Normalment, remet al cap de pocs dies sense necessitat de tractament. Els símptomes acostumen a ser una alteració de l’estat general de la persona, fatiga física sense motiu aparent, sensació de cansament intel·lectual amb dificultats de concentració i alteracions de la memòria, trastorns del son i alteracions de la gana.

Com que aquest tipus d’astènia no té una causa concreta coneguda, cal intentar alleujar-ne o disminuir-ne els símptomes:

  • Respecteu les hores de son -entre 7 i 8 diàries i seguides- i procureu que sigui un son de qualitat.
  • Practiqueu exercici físic moderat. Si pot ser, a l’aire lliure.
  • Assegureu-vos de fer una dieta sana i equilibrada. Això us aportarà proteïnes, hidrats de carboni, greixos, sals minerals, vitamines i aigua en la quantitat necessària per a l’equilibri del cos. També podeu recórrer a algun suplement de vitamines o minerals, però tingueu en compte que aquests complements nutricionals no poden suplir una dieta saludable.
  • Eviteu els estimulants com la cafeïna, el te o el tabac.
  • En la mesura del possible, fugiu de les situacions d’estrès, ja que se sospita que és un dels desencadenants de l’astènia.
  • Mantingueu les rutines i els horaris regulars.

Aquests consells poden ajudar a fer més passables els episodis d’astènia, no només a la primavera, però cal tenir en compte que potser aquesta sensació de cansament és fruit d’algun altre motiu. Per això, si es prolonga en el temps o és reiterativa, cal anar a buscar l’opinió d’un especialista, ja que potser és un cas de fatiga crònica. Aquesta malaltia té una evolució a llarg termini i comporta un alt grau d’incapacitat física per dur a terme fins i tot les activitats més habituals de la vida diària.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat