Tot el que has de saber de la covid-19 i les seves variants

Actualment, la població està més que familiaritzada amb el virus SARS-CoV-2, causant de la malaltia de la covid-19. La primera notícia de la seva existència arribava el 31 de desembre del 2019 des de la Xina i, des d’aleshores, la societat ha après, per exemple, a diferenciar la seva simptomatologia de malalties comunes com una grip o un refredat.

Els símptomes més habituals en pacients amb covid-19 són la febre, el cansament i la tos seca. A més, moltes persones pateixen una pèrdua del gust o de l’olfacte, mal de cap o dolor muscular i diarrees. Són menys freqüents els vertígens, les erupcions cutànies i els vòmits, però també poden ser efecte del coronavirus.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el temps entre l’exposició a la covid-19 i el moment en què comencen els símptomes és, aproximadament, de 5 o 6 dies, però pot variar entre 1 i 14 dies. Per això, s’aconsella que les persones que hagin estat exposades al virus es quedin a casa, confinades i allunyades d’altres persones, durant uns 14 dies, per evitar que el virus es propagui.

Les autoritats sanitàries recorden, a més, que qualsevol persona amb febre o tos i que respiri amb dificultat ha de sol·licitar atenció mèdica immediata. Entre els pacients que desenvolupen símptomes, la majoria (al voltant del 80%) es recuperen de la malaltia sense necessitat de rebre tractament hospitalari. Altres, en canvi, poden desenvolupar afeccions molt més greus.

Les variants del virus original

El problema, ara, és que la SARS-CoV-2, com qualsevol virus, canvia amb el pas del temps. Aquests canvis tenen lloc mitjançant mutació, creant variants del virus original. Actualment, segons l’OMS, hi ha quatre variants del coronavirus que són preocupants per a la salut mundial: les soques alfa, beta, gamma i delta.

  • Es transmet amb molta facilitat i suposa un gran risc d’hospitalització i mort. Febre, tos seca i cansament en solen ser els símptomes més habituals. És una variant amb una alta presència a Espanya.
  • Aquesta mutació disminueix l’eficàcia d’alguns medicaments amb anticossos i dels anticossos generats després d’haver contret la covid-19 o haver-s’hi vacunat.
  • De la mateixa manera que la beta, minimitza l’eficàcia de medicaments i dels anticossos generats per persones vacunades o que han superat la malaltia de la covid-19.
  • Descoberta per primer cop a l’Índia, encara es transmet amb més facilitat que l’alfa. Els experts asseguren que és gairebé un 60% més contagiosa que el coronavirus original, i té uns símptomes que es poden confondre fàcilment amb un refredat: mal de cap, mal de coll, mucositat i febre. Actualment, és la soca que està provocant més contagis, sobretot entre les persones sense vacunar.

Les vacunes, essencials per posar fi a la covid-19

 

Les vacunes salven milions de vides cada any. La seva funció, explica l’OMS, és entrenar i preparar les defenses naturals de l’organisme –el sistema immunitari– per detectar i combatre els virus i els bacteris seleccionats.

El mes de febrer passat, ja existien com a mínim set vacunes diferents contra el coronavirus que els països de tot el món ja han començat a administrar. Els col·lectius més vulnerables a aquesta malaltia han estat els primers a rebre-les (per exemple, persones grans, gent amb patologies greus o persones que, per la seva professió, estan més exposades al virus).

A les mencionades, cal afegir-hi més de 200 vacunes experimentals que s’estan desenvolupant, de les quals, més de 60 ja estan en fase clínica.

A Espanya, a finals de juliol, la població amb la pauta completa de vacunació arribava a la xifra de 24.700.450 persones. És a dir, gairebé 25 milions d’espanyols ja tenien totes les dosis de la vacuna administrada; o, cosa que és equivalent, el 52,1% de la ciutadania.

Les vacunes que s’estan administrant actualment a Espanya són:

  • AstraZeneca: La pauta completa consta de dues dosis, de 0,5 ml cadascuna, separades per un interval d’entre 8 i 12 setmanes. Té una eficàcia d’aproximadament el 76% contra la infecció simptomàtica per SARS-CoV-2 original i consisteix en la inoculació d’adenovirus.
  • Pfizer-BioNTech. També són dues dosis, administrades amb 21 dies de diferència. És efectiva en un 95% per prevenir casos d’infeccions i està basada en la tecnologia d’ARN missatger (ARNm). Consta de dues dosis separades per un interval de 28 dies. Té una eficàcia del 94% i també es basa en ARNm.
  • J&J/Janssen. Consisteix en una única dosi, també administrada per via intramuscular. Té una eficàcia del 85,4% com a prevenció de la malaltia greu i del 93% de l’hospitalització, després de 28 dies d’administrar-la. Com l’AstraZeneca, es basa en la inoculació d’adenovirus.

Segons el Ministeri de Sanitat, les persones aconsegueixen la màxima protecció contra el coronavirus (desenvolupen la buscada immunitat) dues setmanes després d’haver rebut la pauta completa de la vacunació amb Moderna i Jannsen, i set dies després de rebre les dues vacunes de Pfizer-BioNTech. En el cas d’AstraZeneca, la immunitat s’aconseguiria al cap de 28 dies.

La protecció generada per les vacunes es redueix enfront de les noves variants, però eviten en més del 90% els símptomes greus i els ingressos hospitalaris.

Després de la vacunació, és habitual que les persones pateixin certs efectes secundaris. Per norma general, no són greus ni preocupants, i no han de suposar cap fre a la vacunació. El més comú és dolor al braç on s’ha rebut la vacuna i enrogiment o inflor de la zona. A vegades, les vacunes poden generar cansament, calfreds, mal de cap o febre. En aquests casos, prendre paracetamol pot calmar els símptomes, que remeten, generalment, a les 24-48 hores, o fins i tot abans. En algunes persones, les molèsties poden durar més dies. Si no milloren, o si els símptomes s’agreugen, caldria consultar el metge per tal de descartar problemes més greus.

Recuperar la normalitat

La vacunació ha suposat un respir per als col·lectius més afectat per la pandèmia, i tots hem sentit que, d’alguna manera, és el primer pas per a recuperar una vida més o menys normal. Però és molt important recordar que cap vacuna ofereix una protecció del 100%. En aquest cas, les vacunes contra la covid-19 minimitzen moltíssim el risc de contraure la malaltia i, especialment, de patir símptomes greus en cas de ser positiu, però sempre existeix la possibilitat de contagiar-se i transmetre-la a altres persones.

Per això, cal seguir extremant les mesures de prevenció: distància de seguretat, ús de la mascareta, higiene de mans, prioritzar espais exteriors i reduir el contacte innecessari amb persones. Amb una mica de sentit comú, paciència i responsabilitat, aconseguirem passar pàgina.

Claudia Pueyo
Directora Mèdica Adjunta Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat