Conviure amb l’al·lèrgia primaveral en temps de COVID-19

Arriba el bon temps, els dies són més llargs, la temperatura convida a sortir, la natura s’omple de color… I també apareixen els primers símptomes de l’al·lèrgia: esternuts, degoteig nasal, picor i enrogiment dels ulls i dificultat per respirar.

A vegades, podem confondre alguns d’aquests efectes amb els símptomes de la temuda COVID-19, així que els hem de saber distingir per no alarmar-nos sense motiu.

Sóc al·lèrgic?

L’al·lèrgia és una resposta immunitària de l’organisme que té lloc quan entra en contacte amb una substància que, en persones no al·lèrgiques, no indueix reaccions. Ser al·lèrgic o hipersensible a alguna cosa depèn d’una predisposició individual, que amb freqüència és genètica, que s’anomena atòpia.

Una de les al·lèrgies més freqüents, després de la que produeixen els àcars de la pols, és la pol·linosi, que comunament es coneix com a febre del fenc o al·lèrgia al pol·len. Segons explica la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), a Espanya hi ha més de vuit milions de persones al·lèrgiques al pol·len, set dels quals són al·lèrgiques a les gramínies, seguides per l’olivera, el xiprer blau, el plàtan d’ombra, la salsola i la parietària.

L’al·lèrgia al pol·len afecta un gran nombre de persones que, en èpoques com la primavera i la tardor, experimenten malalties derivades de la inhalació i el posterior contacte de la substància al·lèrgena amb les vies respiratòries (com l’asma o la rinitis) i/o amb els ulls (conjuntivitis).

És al·lèrgia o coronavirus?

Els símptomes clàssics de l’al·lèrgia són la picor al nas o a la gola, els esternuts, el llagrimeig i la congestió nasal. Alguns d’aquests problemes poden també aparèixer si tenim COVID-19, així que hem de conèixer les diferències que hi ha entre tots dos processos. Per això, podem tenir en compte algunes pistes que ens poden ajudar a resoldre dubtes.

  • La febre i el malestar general, que són tan freqüents en la COVID-19, no són tan comuns en els processos al·lèrgics.
  • La tos és un altre dels símptomes que presentem habitualment si estem infectats pel coronavirus. Tot i això, és ocasional en l’al·lèrgia.
  • De la mateixa manera, la congestió nasal és un símptoma molt freqüent i característic en l’al·lèrgia, però ocasional en la COVID-19.

Amb tot, davant de qualsevol mena de dubte, has de consultar amb el metge, presencialment o per via telefònica. Serà qui valori el teu cas i et donarà un diagnòstic més precís.

alergia-polen2

Quines plantes provoquen al·lèrgia?

En molts casos, l’al·lèrgia és provocada per la inhalació del pol·len d’algunes plantes o arbres. En funció de la forma de pol·linització, les plantes poden ser anemòfiles o entomòfiles:

Les plantes entomòfiles solen tenir flors vistoses i aromàtiques, com la rosa, el clavell, l’hortènsia, el gerani, etc., i pol·linitzen a través dels insectes (que s’encarreguen de transmetre el pol·len entre les flors). Generalment, aquestes plantes no es relacionen amb reaccions al·lèrgiques respiratòries.

Les plantes anemòfiles, en canvi, pol·linitzen a través de l’aire i, per tant, contribueixen a la càrrega de pol·len ambiental causant de les reaccions al·lèrgiques (és el cas, per exemple, de les herbes que creixen al marge de les carreteres) .

Segons el Comitè d’Aerobiologia de la SEAIC, a Espanya –i a gairebé tot el món–, els pòl·lens de les gramínies (una família que té prop de 10.000 espècies descrites) són la causa més important d’al·lèrgia. Al nostre país, a més, té una incidència especial el pol·len d’olivera a les zones sud, centre i est de la península. El pol·len de la Parietària judaica (una mala herba) també presenta una gran importància, però de manera localitzada a la zona costanera mediterrània.

Prevenció i tractament

Prevenir i minimitzar els efectes de l’al·lèrgia al pol·len, que normalment solen tenir lloc en aquesta època de l’any, és possible prenent algunes precaucions:

  • Les persones al·lèrgiques han d’intentar reduir les activitats a l’aire lliure durant les primeres hores del matí, quan hi ha més emissió de pòl·lens, i a partir de les set del vespre, període en què el pol·len descendeix des del capdamunt de l’atmosfera. Si se surt al carrer, s’aconsella fer servir ulleres de sol per protegir-se els ulls. L’ús de la mascareta també ajuda a protegir-se, ja que redueix la inhalació de pol·len.
  • De la mateixa manera, s’ha de romandre com més temps millor dins de casa, durant el període àlgid de pol·linització, especialment els dies de vent. Per saber quins dies hi ha més pol·len en l’aire, es poden seguir els recomptes que fa periòdicament la SEAIC.
  • Es recomana mantenir les finestres de casa tancades de nit i fer servir aire condicionat amb filtres especials.
  • Quan es viatja en cotxe, també s’han de tancar les finestretes i posar filtres a l’aire condicionat.
  • No s’ha d’eixugar la roba a l’exterior, ja que el pol·len hi pot quedar atrapat. I és important evitar tallar la gespa o estirar-s’hi al damunt.

Si l’al·lèrgia afecta el teu dia a dia de manera considerable, o si creus que pots necessitar medicació específica per controlar aquesta afecció, demana cita amb el metge.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat