Com aprendre a ser feliç en aquests nous temps

Fulles_2

Ha arribat la tardor i les fulles cauen. I, penso…

“Seré com els arbres a la tardor, desprenent-se de les fulles velles per donar pas el que és nou” 

A pesar de la tornada a la rutina, a una rutina estranya i incerta tenim l’oportunitat de donar pas a la cosa nova.

Una nova forma d’enfrontar-nos a la incertesa, descobrint noves eines que ens ajudaran a gestionar la nostra nova realitat. Depèn de cadascun de nosaltres de Com la vivim.

Totes les situacions ens mostren alguna cosa. És important tenir la ment oberta, per poder entendre. Per això, s’ha d’aprendre a parar, a viure el present, a no enjudiciar i a viure amb ment de principiant. 

La tardor com qualsevol canvi et permet renovar-te,  reenergitzar-te i cercar nous horitzons. Tot canvi crea incertesa i nous desafiaments.

Aquest període que vivim és un dels més grans desafiaments que ens hem pogut trobar. S’ha d’afrontar amb valentia i fortalesa.

És dur, és diferent i amb els anys creem uns hàbits i patrons que ens semblen difícils de canviar.

Ara, és el moment per parar i pensar que és el que es pot canviar i que és el que es vol conservar.

  • Vull viure angoixat
  • Vull viure amb por
  • Vull viure patint pel futur
  • Vull viure amb nostàlgia del que tenia
  • Vull ser una persona amb pensaments negatius
  • Vull seguir vivint en la queixa i en la crítica

O, vull gaudir del que Si tinc, del que Si puc fer; amb les persones que estimo, d’aquelles petites coses que em fan ser feliç. Del que és quotidià i no de l’extraordinari. Del que podem fer nosaltres mateixos i no del que és extern, del material. I començar a viure des del positiu.

Pensem  i sobretot escoltem-nos cadascun de nosaltres que és el que realment ens fa sentir bé, amb harmonia, plens i veurem que molts de nosaltres estàvem realment equivocats.

Segons Mathieu Ricard, l’home considerat més feliç del món i monjo budista comenta sobre la nostra societat: 

Incapaces de encontrar la felicidad en nosotros mismos desesperadamente en objetos, en experiencias, en maneras de pensar o de comportarse cada vez mas extrañas. En pocas palabras; nos alejamos de la felicidad buscándola donde no existe.”

Segons uns estudis de Martin Seligman, pare de la psicologia positiva, es va observar que aquells moments que eren compartits amb els éssers estimats són els que realment fan a un ésser més feliç.

I, què és ser feliç?

Ens han inculcat unes creences de Felicitat que són equivocades o molt superficials.

És alegria? És un sentiment?, És un estat d’ànim?, És un estat del ser?

Dura en el temps? O és puntual?

És un desig o una realitat?

Està en nosaltres o bé depèn dels altres?

Existeix una sola felicitat o hi ha tantes com a persones?

El concepte Felicitat és igual en les diferents cultures?, i durant tota la nostra història?

Quantes preguntes i difícils respostes.

Us animo a pensar en les respostes abans que continueu llegint.

Fulles_1

Mathieu Ricard entén la felicitat com:

Por felicidad me refiero a una profunda sensación de florecimiento que surge de una mente excepcionalmente sana. Esto es una mera sensación placentera, una emoción fugaz o un estado de ánimo; sino un estado óptimo del ser. La felicidad también es una forma de interpretar el mundo, ya que si bien puede ser difícil cambiar el mundo, siempre es posible cambiar la forma en la que lo vemos

És important trencar amb les falses creences de la felicitat que ens han inculcat la societat de consum, la publicitat. 

La felicitat està en nosaltres i no en l’exterior.

Per molts cotxes i cases que tinguem no serem més feliços.

La felicitat és un estat del ser que ens ajuda a sentir-nos bé i a prendre les millors decisions amb llibertat i equanimitat.

Per alguns pot ser harmonia, altres benestar, altres equilibri,…

I, com arribar  a ser feliços a pesar del que estem vivint?

La ciència ha demostrat que per ser feliç es requereix un esforç intencional i, com no podia ser d’altra manera, els estudis de felicitat es componen en la seva majoria d’un alt component pràctic.

Segons Ricard, la benevolència, l’atenció, l’equilibri emocional i la resiliència són habilitats que formen la felicitat es poden entrenar. “Així que podem dir que la felicitat pot ser entrenada”.

Arribats a aquest punt és important recordar  que no per a tothom la felicitat és el mateix. Cadascú tenim un concepte personal de la felicitat i el secret està a assolir el creixement personal que necessitem per sentir-nos satisfets, a gust amb nosaltres mateixos.

Existeixen unes claus per aconseguir aquest estat de felicitat:

1. Gaudir de les petites coses, del que és quotidià i ser agraït. 

Aprendre a gaudir dels petits detalls del teu dia a dia. Un esmorzar reconfortant, una dutxa relaxant, una trucada d’un ser estimat, el somriure del teu fill o filla, un detall de la teva parella, una música que t’ha recordat uns bons moments, una passejada en plena naturalesa, el cant d’un ocell, una petita migdiada, una lectura emocionant, una notícia agradable, unes rialles, un missatge divertit,…, i tants altres moments que no li prestem atenció  perquè ho donem per natural o no som conscients.

Agrair tots aquests moments de manera conscient i, segur que la balança canviarà cap al positiu.

2. Ser amable amb un mateix i cap als altres. 

Establir una relació positiva amb un mateix, sense judicis i sent amable amb un mateix com als altres. Sent amic d’un mateix, sense exigències i crítiques negatives.

3. Buscar moments de reflexió, de calma i de silencis

Trobar moments per estar sols, moments tranquils per reflexionar, per meditar, per sentir, per calmar la ment i deixar d’anar amb el pilot automàtic.

Respirar conscientment calma la ment i el cos. Cercar moments, KIT KAT per respirar.

Buscar silencis ajuda a calmar la ment. Caminar en plena naturalesa reconforta i recarrega energia

En definitiva practicar  Mindfulness o Consciència plena de forma habitual ajuda a viure més plenament.

Si en vols saber més, tenim a la teva disposició diversos tallers https://www.atlantida.net/club/mindfulness

4. Cuidar-se per dintre i per fora

Dormir, descansar, menjar bé i de forma conscient, practicar l’esport, gaudir dels plaers i de les aficions. Connectar amb la natura. Fer els descansos necessaris  i connectar amb el cos i amb l’ànima. Aprendre a escoltar-se i saber quines són les teves veritables necessitats.

5. Compartir i tenir cura dels teus

Compartir els bons moments, les alegries però també les tristeses amb els teus és un dels recursos de la felicitat. Tenir cura dels més petits i dels més grans.

Ajudar a l’altre dóna benestar emocional, el que genera sentiments de felicitat i alegria. Això redueix l’estrès, augmenta l’autoestima i millora el sistema immunològic. Tot això perllonga la vida segons estudis publicats en la revista  Heatlh Psychology i en l’American Journal of Public Health

6. Demanar perdó i perdonar; tenir compassió del patiment propi i  aliè

Ser amables, empàtics, compassius i solidaris, viure pensant en els altres, sent una de les accions que ajuden a sentir-se bé i plens. Donar genera més satisfacció  que rebre

Aprendre a perdonar-se i ser perdonat és un acte alliberador i elimina molt patiment propi i aliè.

7. Buscar el sentit del propòsit o el Ikigai

Posar el focus en la felicitat personal com únic objectiu pot acabar sent una cosa contraproduent, ja que pot fer-nos sentir decebuts. I així podria semblar inassolible.

Tanmateix, perseguir altres objectius que valen la pena pot portar-nos  a assolir el benestar. En aquest sentit, l’ikigai és important perquè se centra en una part de la nostra vida o activitat concreta que fa que la vida s’ho valgui: ens dóna un sentit del propòsit de la vida que no ha de ser una cosa molt gran o monumental.

A diferència del nostre concepte de “propòsit en la vida”, l’ikigai no té per què significar emprendre projectes grans o extraordinaris que ens facin superar per sobre de les experiències quotidianes. Aquests projectes també poden basar-se en el que és mundà i en el que és humil.

L’Ikigai es centra en el procés i en el camí en comptes de l’objectiu final.

8. Aprendre a ser Resilient

Aconseguir sobreposar-se a les adversitats que ens ha tocat viure, així com, utilitzar aquestes situacions per créixer i desenvolupar un major potencial de creixement és una de les eines que ens ajudaran a poder sobreporta el nou context que estem vivint, i que sembla que durarà un temps. Simplement és Aprendre a adaptar-nos a les noves regles del joc.

Segons Ricard, la felicitat mai és una sola cosa i es pot assolir canviant els nostres pensaments, la nostra manera de veure  la vida i les situacions.  D’aquesta manera el cervell canvia estructuralment, allunyant les emocions negatives i atraure la felicitat per viure d’una forma més plena.

El que és realment positiu és que és un entrenament que podem aprendre!!!

Comencem JA!!!

Patricia Vallés, psicòloga i instructora de mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat