Preguntes i respostes sobre las vacunes de la Covid-19

vaccine-5895477_1920

Ja fa més d’un mes que Catalunya ha començat la campanya de vacunació massiva per la Covid-19. Fins ara, se li ha administrat al voltant de 200.000 persones, començant pels grups de més risc, com els residents en equipaments de gent gran o els professionals sanitaris. Les autoritats sanitàries consideren que aquesta campanya de vacunació és una eina imprescindible per fer front a la pandèmia.

-Per què cal vacunar-se?

La vacuna és una eina imprescindible per aconseguir l’anomenada immunitat de grup. Quan una part prou important de la població està vacunada, el virus queda bloquejat i no pot continuar infectant persones, només en casos residuals. Cal, doncs, vacunar-se, tant per responsabilitat personal com per responsabilitat social.

-D’on han sorgit les vacunes?

La generació de les vacunes ha suposat un esforç global sense precedents. Més de 250 grups investigadors i centres de recerca de tot el món s’han bolcat en aquesta tasca i en un temps rècord s’han aconseguit vacunes de diverses marques, que han de garantir més d’hora que tard la immunitat de tota la població mundial, més enllà dels problemes logístics que puguin sorgir.

-Són segures?

Malgrat la rapidesa, tot el procés ha estat controlat de prop tant per l’Organització Mundial de la Salut com per l’Agència Europea del Medicament i altres organismes de certificació internacionals. I tots els informes asseguren que les vacunes són segures i ofereixen un alt grau d’efectivitat. Les dues que ja estan aprovades per l’Agència Europea del Medicament -la de Pfizer/Biontech i la de Moderna/Lonza- arriben fins al 95% i el 94,5% d’immunitat després de l’administració de la segona dosi.

-Quines vacunes hi ha previstes a la Unió Europea?

De moment, en els diferents països de la Unió Europea s’estan administrant les vacunes de Pfizer/Biontech i la de Moderna/Lonza. Però també ha arribat a acords amb quatre fabricants més de vacunes (Oxford/AstraZeneca, Sanofi/GSK, J&J/Janssen i CureVac), que es començaran a subministrar en les pròximes setmanes. Totes elles són molt segures i amb uns índexs d’efectivitat també molt alts.

vaccination-5884515_1920

-Com s’administren les vacunes?

Les dues que es fan servir en aquests moments estan compostes per dues dosis que s’apliquen amb una diferència d’uns 20 dies. És a partir de la segona dosi que s’aconsegueix la màxima immunitat. A Catalunya, la campanya està pilotada per la Generalitat, que és qui distribueix les ampolletes i fixa a quins col·lectius se’ls ha d’administrar tenint en compte les dues dosis que ha de rebre cada persona.

-Com podem combatre la infodèmia?

Malgrat tots els informes positius, circulen moltes informacions falses en relació amb les vacunes. Tots aquests rumors i d’altres relacionats amb la pandèmia han estat rebatuts una vegada i una altra, com podeu comprovar aquí i aquí.

La circulació d’informacions falses és, en aquests moments, una altra pandèmia. Ja s’ha batejat com a infodèmia i té per objectiu entorpir la vacunació. Per això, és important informar-se a través de canals oficials, com la Generalitat, o de canals independents de solvència contrastada.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat