Actualment esteu veient Què és la intolerància a la lactosa?

Què és la intolerància a la lactosa?

La intolerància a la lactosa és un trastorn digestiu causat per la incapacitat de l’organisme per pair la lactosa, un sucre present als productes lactis. Els símptomes d’aquesta afecció poden variar de lleus a greus i poden tenir un efecte significatiu a la vida de les persones.

La intolerància a la lactosa és una afecció incòmoda, però manejable que afecta milions de persones a tot el món. Davant del dubte de patir-la, és important parlar amb el metge per obtenir un diagnòstic precís (es pot confondre amb altres intoleràncies) i elaborar un pla de tractament. Amb un seguiment curós i uns hàbits alimentaris conscients, els qui pateixen aquesta malaltia poden gaudir d’alguns productes lactis sense patir reaccions adverses.

Què causa la intolerància a la lactosa?

La lactasa és un enzim que ajuda a descompondre la lactosa, el sucre present a la llet i els productes lactis. Una persona amb intolerància a la lactosa no produeix suficient quantitat daquest enzim per processar la llet correctament.

Els símptomes que provoca són diversos i acostumen a aparèixer a partir dels 30 minuts i fins a les dues hores després de la ingesta. Els més comuns són aquests:

  • Dolor, inflor i distensió abdominal.
  • Flatulències.
  • Diarrea.
  • Nàusees.
  • Vòmits.
  • Espasmes.

Les persones amb intolerància a la lactosa també poden tenir altres símptomes derivats de l’alteració que presenten a les mucoses intestinals, com cansament, dolor a les extremitats, problemes de pell, manca de concentració, nerviosisme i trastorns del son. Cal tenir en compte que la incapacitat de pair la lactosa també pot ser asimptomàtica.

Aquesta deficiència pot ser deguda a l’edat (els nivells de lactasa tendeixen a disminuir a mesura que envellim), a la genètica (algunes persones neixen amb nivells baixos de lactasa) o a una malaltia (la gastroenteritis o la celiaquia poden interferir en la capacitat de l’organisme per produir quantitats adequades de lactasa).

Control de la intolerància a la lactosa

La millor manera de controlar la intolerància a la lactosa és modificar la dieta. Això significa evitar o limitar els aliments que contenen grans quantitats de lactosa, com ara la llet, el gelat, el formatge, el iogurt, la nata agra i la mantega. No obstant això, no s’ha d’eliminar per complet aquests aliments de la dieta; hi ha diverses estratègies que es poden utilitzar per reduir els símptomes sense deixar de gaudir d’alguns dels vostres productes lactis preferits.

Per exemple, es pot optar per formatges curats com el cheddar o el suís, que contenen nivells més baixos de lactosa que els formatges tous com la ricotta o el mató. També és aconsellable beure quantitats més petites de llet duna vegada o canviar la llet de vaca per una alternativa com la llet d’ametlles o de civada. A més, és possible que prendre una dosi diària d’enzims digestius o probiòtics de venda lliure ajudi a reduir els símptomes.

Cal tenir en compte també que la lactosa pot ser present (en forma de sèrum, ferments o proteïnes) en altres aliments que no pertanyen al grup dels làctics. És el cas del pa, les galetes, els embotits, les salses, les conserves i, fins i tot, algunes cerveses i alguns fàrmacs. Per això és important llegir bé les etiquetes d’aquests productes per saber si contenen lactosa.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat