Actualment esteu veient Acúfens: com viure amb el soroll incessant

Acúfens: com viure amb el soroll incessant

El tinnitus o acufen, amb un brunzit constant o crepitar a les orelles, dificulta el descans i provoca, a més d’insomni, episodis d’ansietat. Aquests xiulets incessants són sons que es generen a l’orella i no a l’ambient, i són molt freqüents.

El tinnitus, també anomenat acufen, és una experiència subjectiva mitjançant la qual la persona sent sons quan, en realitat, no hi ha cap so físic extern. Les persones noten com un dringar o un brunzit a l’orella, fins i tot una cosa similar a un rugit, crepitar o murmuris.

Aquests brunzits o xiulets són sons que s’originen a l’orella i no a l’ambient. Més del 80% dels problemes en el sistema auditiu presenten alguna forma d’acúfens en més o menys grau.

De fet, els acúfens són molt freqüents i es calcula que afecten una mica més del 15% de la població mundial, com ara els actors Steve Martin, Whoopi Goldberg i Gerard Butler. A Espanya, segons l’Organització Mundial de la Salut, té una prevalença de prop del 8% de la població.

En la majoria de casos, l’acufen no molesta i no necessita tractament específic, però és important consultar el metge al primer símptoma. Perquè, en els casos més severs i que sí que causen problemes, aquests sons poden arribar a alterar el son, interferir en la concentració i causar insomni, irritabilitat i ansietat.

pérdida-audición-zumbido-en-el-oído

Causes dels acúfens

El tinnitus pot estar causat per múltiples motius, però un de molt freqüent és l’exposició a sorolls (discoteca, concerts, eines de treball, coets…). Tot i que la major part dels acúfens estan relacionats amb el soroll, n’hi ha moltes altres causes.

Així, doncs, el tinnitus o acufen subjectiu està relacionat amb trastorns de l’oïda que inclouen:

  • Exposició a sorolls o explosions fortes (traumatisme acústic)
  • Envelliment
  • Certs medicaments
  • Taps de cera
  • Migranyes
  • Malaltia de Ménière
  • Infeccions d’orella

D’altra banda, els acúfens objectius ocasionen un soroll originat als vasos sanguinis de prop de l’orella. En aquests casos, el so s’aprecia amb cada batec cardíac.

Acufen i pèrdua d’audició

En alguns pacients, el tinnitus està associat a alguna pèrdua d’audició. Per exemple, les persones exposades amb més freqüència a sons excessivament forts poden patir una pèrdua de les freqüències altes.

En general, en aquests casos identifiquen l’acufen com un to de so alt a la regió de la pèrdua auditiva. Així mateix, hi ha molts casos de tinnitus sense pèrdua d’audició.

trastorno-auditivo-otrorrinolaringólogo

Es pot tractar?

El primer pas és visitar l’otorrinolaringòleg, que decidirà el tipus de tractament. Actualment, hi ha diferents opcions, com ara:

  1. Amplificació. Es poden reduir i eliminar alguns brunzits o sons fent servir aparells auditius d’amplificació (audiòfons). Si es tracta d’un pacient que té una pèrdua auditiva i el tinnitus es troba en els sons baixos o mitjans, l’audiòfon pot ser una ajuda.
  2. Simuladors similars als audiòfons, que presenten una banda de so seleccionada per al pacient. Aquest so extern, que pot sonar com un xiuxieuig o com qualsevol altre tipus de so, pot ser més agradable que el so de l’acufen.
  3. Teràpia de reentrenament de tinnitus (TRT), dissenyada per reeducar el cervell per ignorar l’acufen. Per a aquest tractament es fan servir aparells retroauriculars o dins de l’orella, que emeten un so estable de banda ampla menys sorollós que l’acufen.

Prevenir els brunzits

Com que la majoria de tractaments del tinnitus o acufen se centren a disminuir-ne la percepció i a aprendre a conviure-hi, la prevenció també és indispensable.

L’Organització Mundial de la Salut recorda que l’exposició prolongada o repetida a sons forts pot desembocar en una pèrdua irreversible de l’audició. Per tal de protegir la audició, recomana:

  • Mantenir el volum baix als dispositius d’àudio personals.
  • Fer servir auriculars/cascos ben ajustats i, si és possible, amb cancel·lació de soroll a la feina o en espais molt sorollosos.
  • Fer servir taps per a les orelles en llocs sorollosos.
  • Fer-se reconeixements de l’audició amb regularitat.
  • Limitar el consum d’alcohol, cafeïna i nicotina. Aquestes substàncies, en particular si es consumeixen en excés, poden afectar el flux de la sang i contribuir a patir tinnitus.

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat