Actualment esteu veient Per què es diagnostiquen menys nenes amb TDAH?

Per què es diagnostiquen menys nenes amb TDAH?

El Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) és un trastorn neuropsiquiàtric comú que afecta principalment a nens i adolescents. Es caracteritza per dificultats en l’atenció, hiperactivitat i impulsivitat. Malgrat que el TDAH pot afectar a persones de tots els gèneres, hi ha una discrepància significativa en el diagnòstic entre nens i nenes.

El TDAH es considera crònic, es manifesta durant la infantesa i pot continuar en l’edat adulta. Es caracteritza per problemes en la regulació de l’atenció, la conducta impulsiva i la hiperactivitat. Els símptomes principals del TDAH inclouen la dificultat per a concentrar-se, el moviment agitat i constant, la dificultat de quedar-se quiet, la falta d’organització i la impulsivitat en la presa de decisions.

Prevalença 

Segons les dades disponibles, l’afectació del TDAH és significativa tant a Catalunya com a Espanya. En concret, s’estima que aproximadament entre el 5 i el 7% dels infants i adolescents podrien estar diagnosticats amb TDAH, una xifra similar a la prevalença global d’aquest trastorn en altres països. Tot i aquesta important prevalença, s’estima que es tracta d’un trastorn que encara esta infradiagnosticat, sobretot en adolescents i adults, i de manera més important, en nenes i dones. 

En els últims anys i, en paral·lel a l’augment de diagnòstics, s’han incrementat també els casos entre les nenes. Per exemple, segons un informe de la Central de Resultats de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS),  entre el 2006 i el 2015 es van duplicar el nombre d’infants diagnosticats de TDAH. En el cas de les nenes, l’augment va ser del 145% i, en el dels nens, del 81%.

Hi ha diverses raons que poden explicar aquesta diferència de diagnòstic entre nens i nenes:

1. Símptomes diferents: Els símptomes del TDAH poden presentar-se de manera diferent entre nens i nenes. Mentre que els nens solen mostrar major hiperactivitat i impulsivitat, les nenes poden manifestar símptomes més relacionats amb la desatenció i la dificultat per organitzar-se. Això pot conduir a un infradiagnòstic en les nenes, ja que els símptomes no encaixen en el model tradicional del TDAH.

2. Estereotips de gènere: Hi ha una tendència cultural a associar el TDAH amb comportaments típicament masculins, com la hiperactivitat. Aquesta visió estereotipada pot influir en els professionals de la salut a l’hora de fer el diagnòstic, deixant de banda els símptomes més propis de les nenes.

3. Factors socioambientals: Factors socioambientals, com ara les expectatives de gènere o els rols de gènere tradicionals, poden influir en la detecció i diagnòstic del TDAH. Els nens poden rebre més atenció i ser més visibles en entorns escolars o assistencials, mentre que les nenes poden passar desapercebudes o ser etiquetades com a tímides o poc atentes.

El TDAH està documentat des del 1902 i no té cura. La manera d’abordar-lo depèn de cada individu, però acostuma a ser un tractament multidisciplinar que inclou la psicologia, la farmacologia, etc.

Dr. Carles Rabassa, Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat