Com activar les nostres defenses a través de l’alimentació

L’estrès continuat, les dietes inadequades, els canvis bruscs de temperatura o un número insuficient d’hores de descans poden fer que l’organisme es ressenti i disminueixin les nostres defenses. A partir d’una dieta equilibrada que contingui certs aliments, podem enfortir el nostre sistema immunològic.

aliments que reforcen el sistema immunitari

Els bacteris que conté el iogurt (Lactobacillus bulgaricus i l’Streptococus thermophylus) i la llet fermentada (bifidobacteris o Lactobacillus casei) són molt beneficiosos per l’aparell digestiu humà i ajuden a prevenir determinades infeccions. A més, el iogurt exerceix una acció sobre la flora intestinal que millora els moviments peristàltics dels intestins, controlant la diarrea, evitant l’estrenyiment, afavorint l’eliminació dels desperdicis del procés digestiu i reduint la incidència del càncer de colon.

Els vegetals de color vermell (tomaquets, pebrots, grosselles, maduixes,…), que són molt rics en carotens i vitamina A, contribueixen a millorar l’eficàcia del nostre sistema inmunològic. Gràcies a la seva acció antioxidant, ajuden a protegir l’organisme de les conseqüències habituals que provoquen les inclemències meteorològiques de la tardor i l’hivern.

L’all és un ‘antibiòtic natural’ que compta amb propietats antibacterianes i antivirals. El seu consum habitual serveix d’escut davant les infeccions i millora la nostra capacitat de resposta als virus i els bacteris. Els estudis han confirmat la seva capacitat per modular i estimular la maquinària immunològica. En el procés de cocció de l’all, alguns compostos es destrueixen i n’apareixen d’altres com l’adenosina, que té una funció protectora del sistema cardiovascular i del sistema nerviós central.

all per millorar les defenses

Els minerals són un dels nutrients més importants pel sistema immunològic. D’aquesta manera, els aliments rics en zinc, ferro, manganès o coure haurien d’estar presents a la nostra dieta. Minerals com el seleni poden reduir el risc de desenvolupar alguns tipus de càncer, com el de pulmó, el de fetge, el de pròstata o el de colon. El zinc, a més,  afavoreix el desenvolupament de proteïnes, pel que és molt recomanable per dones embarassades i lactants, i per les persones que s’estan recuperant d’una lesió.

Els aliments que contenen vitamina E, com l’oli d’oliva o de girasol, els cereals sencers, els fruits secs i els vegetals de fulls verds, milloren la resposta inmunològica davant de nous agents infecciosos. Aquest nutrient també protegeix l’organisme de les mol·lècules tòxiques que poden entrar per les vies respiratòries o bucals, evita la destrucció anormal de glòbuls vermells i redueix el risc de patir transtorns oculars, anèmies i patologies cardíaques.

Els cítrics, gràcies a la gran quantitat de vitamina C que contenen, són probablement els aliments més coneguts alhora de potenciar el nostre sistema inmunològic i de tenir una recuperació més ràpida. La vitamina C intervé en la formació de glòbuls vermells i blancs, ens protegeix dels radicals lliures, redueix el risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives, ajuda a la cicatrització de ferides, cremadures i genives sagnants i evita la formació d’agents cancerígens com les nitrosamines.

La mel, que és coneguda per la seva capacitat bactericida i antisèptica, també és una bona al·liada per mantenir en forma les nostres defenses. A més facilita la digestió i l’assimilació d’altres aliments, regula el funcionament dels intestins i estimula la formació d’anticossos gràcies al seu poder antioxidant, a l’àcid ascòrbic, al magnesi, al coure i al zinc, reforçant l’organisme alhora de prevenir malalties.

beneficis de la mel pel sistema immunitari

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat