7 preguntes i respostes sobre el coronavirus (Covid-19)

 1. Què són els coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus coneguts de fa molts anys, que poden afectar tant animals com a persones. Produeixen quadres clínics que van des del refredat comú fins a malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoV).

 1. Què és el nou coronavirus 2019 (Covid-19)?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. El focus del virus va ser un mercat amb presència d’animals.

 1. Quins símptomes dona?

Els símptomes més comuns inclouen febre, tos, cansament i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment es donen en persones grans o que pateixen alguna altra malaltia com per exemple, de cor, de pulmó o problemes d’immunitat.

Coronavirus_4

 1. Com em puc infectar?

El contagi es produeix exactament de la mateixa manera que el virus de la grip comú per contacte amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions només provoquen una infecció si entren en contacte amb les mucoses de nas, ulls o boca. Per això és molt important rentar-se les mans sovint.

 1. Existeix un tractament específic per al coronavirus?

Actualment, no existeix un tractament específic, però sí que existeixen molts tractaments pel control dels seus símptomes. S’està estudiant la creació d’una vacuna, però l’OMS calcula que no serà efectiva fins d’aquí a un any.

 1. He de tenir por?

Hem d’estar alertes, però en cap cas hem de tenir por. Cal no oblidar que la tassa de mortalitat del coronavirus és a hores d’ara entre l’1 i el  4 %. D’aquests entre un 68 i un 70% són persones que tenen una patologia de base. La tassa d’incidència a Hubei (Xina) és d’1,2 infectats cada 100.000 habitants.

 1. Què puc fer per protegir-me?
 • És recomanable quedar-se confinats a casa seguint les instruccions de les autoritats sanitàries.
 • Realitzar una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts
 • Mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
 • Cobrir-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb una tela al tossir o esternudar i rentar-se les mans.
 • En cas de sospita d’infecció, el millor és quedar-se en quarentena a casa i trucar al 061.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat