Actualment esteu veient Compte amb els aliments ultraprocessats

Compte amb els aliments ultraprocessats

Els aliments ultraprocessats són perjudicials per a la salut, ja que a la llarga s’associen a molts tipus de malalties que poden provocar fins i tot la mort. Són aliments barats, però fets amb molts ingredients que no són saludables i que, si es consumeixen de manera habitual, augmenten el risc de patir alguna malaltia del sistema cardiovascular i alguns tipus de càncer.

Tot això ja se sabia. Fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja fa anys que va col·locar aquests aliments a la llista de productes sospitosos per la seva vinculació amb el càncer de còlon. Però recentment s’ha publicat un estudi a la revista del British Medical Journal (BMJ) que prova una vinculació directa entre els aliments ultraprocessats i l’augment del risc de patir càncer colorectal.

Tres dècades de seguiment

Especialistes de les universitats de Harvard i Tuff han seguit 200.000 participants durant tres dècades i han conclòs que la ingestió habitual d’aquest tipus de productes augmenta gairebé un 30% el risc de patir un càncer al còlon o al recte. Això es produeix sobretot en homes, ja que en el cas de les dones no s’ha observat la mateixa tendència.

Com que els tumors triguen dècades a desenvolupar-se, els autors de l’estudi destaquen que és important poder fer seguiments a llarg termini, com és aquest cas. Només així es pot determinar l’efecte del consum d’aliments ultraprocessats en l’aparició dels tumors. 

Un altre estudi acabat de fer a Itàlia amb més de 20.000 participants vincula els aliments ultraprocessats amb la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular i altres trastorns de salut que poden arribar a provocar la mort. En concret, les dades posen de manifest que augmenta el 19% el risc de mort per qualsevol causa i el 32% per malaltia cardiovascular. Els participants a l’estudi tenien una edat mitjana de 55 anys i el 48% eren homes. 

Com distingir un aliment ultraprocessat

Els aliments ultraprocessats són formulacions de diversos ingredients, molts d’ells produïts de manera industrial. Contenen grans quantitats de sal, sucre, olis i greixos, però també solen incorporar substàncies que no es fan servir a la cuina: saboritzants, colorants, edulcorants, emulsionants… Són additius que imiten les qualitats sensorials d’aliments no processats.

L’ús d’aquests additius permet abaratir la producció dels aliments. Però, com ja s’ha demostrat, a costa de la salut. Per als experts, aquests productes són “els més dolents d’entre els dolents” i aconsellen no menjar-ne o menjar-ne el mínim possible. Entre els aliments ultraprocessats, hi ha les begudes ensucrades, els plats preparats o les llaminadures. Aquest tipus de productes, a més, solen contenir baixes quantitats de fibra, que és un dels factors de risc del càncer colorectal.

El problema és que els sectors més desafavorits de la població només poden tenir accés a aquest tipus de productes en la seva dieta habitual, ja que són més barats que els aliments més saludables. La ingestió d’ultraprocessats també s’ha vinculat amb l’obesitat, una patologia que afecta més les capes de la societat amb menys recursos.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat