Actualment esteu veient El certificat de la Covid-19 ja és obligatori

El certificat de la Covid-19 ja és obligatori

Des d’aquesta setmana, el certificat de la Covid-19 ja és obligatori per accedir, entre d’altres, a les residències de gent gran. L’anomenat passaport Covid és un document que certifica que tenim la pauta de vacunació completa, que hem passat la malaltia o que disposem d’una prova que demostra que no estem infectats. La implantació obligatòria d’aquest document és una eina important per mirar de garantir que el virus no s’escampi per les residències, on viuen persones considerades d’alt risc respecte a aquesta malaltia.

A Catalunya, el passaport Covid es pot obtenir a través de l’àrea La Meva Salut de l’entorn web del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En accedir-hi i omplir el formulari, s’obté un document amb totes les nostres dades personals i la data de vacunació i quin vaccí ens han injectat. També hi ha un codi QR amb tota aquesta informació emmagatzemada i encriptada. Aquest codi és el que les residències de gent gran llegiran i que els retornarà un semàfor verd o vermell. Òbviament, el color verd és el que ens permetrà accedir al recinte. Si no disposem del certificat, a les residències de Grup Atlàntida ens faran un test d’antígens en el moment d’arribar-hi. 

 

 

Condicions per obtenir el passaport

Per obtenir el certificat de la Covid-19, cal complir una d’aquestes tres condicions:

  • Tenir la vacunació completa. És a dir, les dues dosis en la majoria de vacunes, o una de sola en cas d’haver passat la malaltia.
  • Disposar d’una prova diagnòstica negativa recent. En el cas d’una PCR, ha de ser de com a màxim 72 hores abans. Si és un test d’antígens, el límit és de només 48 hores i, a més, s’ha de fer en una de les farmàcies autoritzades pel Departament de Salut.
  • Haver passat la Covid-19, perquè així ja se’n tenen anticossos. Però han d’haver passat com a mínim 11 dies des que hem donat positiu i té una validesa de 6 mesos. En aquest cas, cal tenir una PCR positiva, ja que un test ràpid no és vàlid.

Des de l’aplicació La Meva Salut, el certificat es pot descarregar en format PDF o en format digital, per guardar-lo al telèfon mòbil.

 

Un passaport que caduca

Si has obtingut el certificat perquè tens la pauta completa de vacunació, no has de patir, perquè la vigència del certificat és, de moment, indefinida. La Comissió Europea ha proposat que, en aquest cas, caduqui al cap de nou mesos de l’última punxada, si no es rep una tercera dosi de reforç. Però de moment aquesta condició no està en vigor a Catalunya.

Si has passat la Covid-19, el certificat caduca al cap de sis mesos de la data de la prova positiva. Si l’has de renovar, cal que et vacunis o que aportis una prova diagnòstica nova. En el cas de disposar d’una prova negativa, el certificat caduca al cap de 72 hores -si és una PCR- o al cap de 48 hores -si és un test d’antígens-. I per tornar-lo a obtenir, hauràs d’aportar noves proves negatives.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat