Actualment esteu veient Es pot prevenir el càncer de pròstata

Es pot prevenir el càncer de pròstata

Càncer de pròstata: la importància de la detecció precoç

Cada 11 de juny se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pròstata amb l’objectiu de conscienciar de la importància de fer una detecció precoç d’aquesta malaltia. Actualment, és un dels càncers més freqüents entre la població masculina, a Espanya.

El càncer de pròstata és una malaltia molt comuna entre la població masculina. A Espanya, cada any es diagnostiquen d’aquesta patologia aproximadament 15.000 homes, segons dades de l’Observatori del Càncer de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

És, per tant, un dels càncers més freqüents entre els homes, i ja és la segona causa de mortalitat per càncer d’aquesta població. A més, la probabilitat de patir aquesta malaltia augmenta amb l’edat i, segons la Societat Americana contra el Càncer, 6 de cada 10 casos es donen en homes de més de 65 anys.

 

Què és el càncer de pròstata?

Aquest tumor s’origina quan les cèl·lules de la pròstata creixen fora de control. En el 99% dels casos, es desenvolupa sobre cèl·lules glandulars encarregades de produir el líquid prostàtic que forma el semen.

Molts càncers de pròstata creixen de manera lenta i no causen danys greus. Alguns poden necessitar un tractament mínim o no necessitar-ne cap, tot i que altres tipus de tumors de pròstata són més agressius i es poden expandir amb rapidesa.

Entre els diferents tipus de tractament del càncer de pròstata hi ha el monitoratge de prop, la radioteràpia i la cirurgia per extirpar la pròstata. En funció de l’estat del pacient i de com d’avançat estigui el càncer, el metge especialista serà l’encarregat de recomanar-ne un o uns altres, i fins i tot combinar-los.

Simptomatologia comuna

És molt habitual que en els estadis inicials d’aquesta malaltia el pacient sigui asimptomàtic. De totes maneres, els homes amb càncer de pròstata poden notar algun o més d’un d’aquests senyals recurrents:

  • Dolor a l’hora d’orinar
  • Picor a l’hora d’orinar
  • Necessitat urgent d’orinar
  • Necessitat freqüent d’orinar
  • Sang a l’orina
  • Sang al semen
  • Dolor a la regió lumbar o a la pelvis
  • Disfunció erèctil

 

La funció de la detecció precoç

Diagnosticar el càncer quan està en les etapes inicials és molt positiu per al pacient, ja que sol augmentar les possibilitats de disposar de més opcions de tractament.

Gràcies als programes de detecció precoç, es calcula que més del 70% de pacients amb aquest tipus de tumor es poden diagnosticar quan la malaltia està en l’etapa més primerenca i, per tant, és més fàcil de tractar.

La detecció precoç es basa en una revisió mèdica i en una analítica de sang específica, la prova de l’antigen prostàtic (PSA). La PSA és una proteïna produïda per les cèl·lules de la pròstata i serveix com a indicador.

En cas que hi hagi càncer de pròstata, els nivells d’aquesta proteïna en sang s’eleven ràpidament, tot i que es poden donar casos d’homes amb els nivells alts que no tinguin aquesta tipologia de càncer.

Per això, si se sospita de càncer de pròstata, a més, s’ha de fer una biòpsia –és la prova que realment detecta si hi ha tumor o no– i altres proves, com el tacte rectal o l’ecografia transrectal.

Es pot prevenir el càncer de pròstata?

Tot i que la seva aparició no es pot prevenir totalment, sí que hi ha certs hàbits que poden reduir les probabilitats de patir aquesta malaltia.

  • Diagnòstic precoç. Es recomana fer-se proves de cribratge a partir dels 45-50 anys, sobretot si hi ha antecedents familiars.
  • Seguir una dieta sana i equilibrada, amb baix contingut de greix i un consum reduït de lactis. En canvi, és bo augmentar la quantitat de fruites i verdures i aliments rics en minerals i vitamines.
  • Mantenir un pes saludable. Els homes amb un índex de massa corporal o IMC de 30 o més poden presentar un risc més alt.
  • Fer exercici de manera regular. S’aconsella, com a mínim, fer 30 minuts d’activitat física al dia.

 

Quins són els factors de risc?

Els factors que poden augmentar el risc de patir càncer de pròstata són els següents:

  • Més del 70% dels casos es donen en homes més grans de 60 anys.
  • Antecedents familiars. El risc de patir la malaltia es dobla en homes amb familiars propers, com ara el pare o un germà, que hagin patit aquest tipus de tumor.
  • Raça. Per causes encara desconegudes, el càncer de pròstata és una malaltia més present entre els homes afroamericans. De fet, aquest tipus de càncer es dona més sovint, al voltant del 70%, en homes afroamericans.
  • Mals hàbits. El sedentarisme, i l’obesitat consegüent, augmenten les probabilitats de patir càncer de pròstata.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat