El nostre conducte auditiu i l’aigua -tant dolça com salada- no són gaire bons amics. Sobretot ara que s’acosta l’estiu, cal prendre algunes precaucions per prevenir el mal d’orella causat pel contacte sovintejat amb l’aigua. L’anomenada oïda del nedador és en realitat una otitis externa causada per una infecció bacteriana, generalment perquè es queda aigua retinguda en el canal auditiu extern per un llarg període de temps. Aquest espai humit provoca la multiplicació dels bacteris.
Per evitar patir l’oïda del nedador, convé seguir aquests consells:
- Mantingueu les orelles tan seques com sigui possible. Quan nedeu, utilitzeu casquet de bany, taps per a les orelles o motlles adaptats a les orelles.
- Eixugueu-vos bé les orelles amb una tovallola després de nedar o dutxar-vos.
- Inclineu el cap als costats i estireu-vos els lòbuls de les orelles en totes direccions per ajudar a drenar l’aigua.
- Si encara us queda aigua a les orelles, podeu fer servir un assecador de cabell perquè passi aire pel canal auditiu. Però assegureu-vos que està programat a la temperatura més freda possible i no us l’acosteu gaire a l’orella.
I, sobretot, hi ha dues coses que és important evitar:
- No us introduïu objectes al canal auditiu, ni tan sols els típics bastonets de cotó.
- No intenteu treure-us la cera de les orelles vosaltres mateixos. La cera ajuda a protegir el canal auditiu de les infeccions, o sigui que ha de ser un professional sanitari el més indicat per fer aquesta operació.
Els símptomes
L’oïda del nedador no és contagiosa i la pot patir qualsevol persona, però és més comú en els nens i nenes. Els seus símptomes més habituals són picor dins de l’orella, secrecions, inflamació i, sobretot, dolor quan s’estira l’orella o es fa pressió a l’oïda externa. El dolor pot arribar a ser molt intens, però en realitat l’oïda del nedador es considera una infecció lleu que es cura amb pocs dies.
Si teniu cap d’aquests símptomes, consulteu el vostre metge perquè en faci el diagnòstic, ja que cal no confondre l’oïda del nedador amb les infeccions de l’oïda mitjana, que solen donar febre. L’oïda del nedador es pot tractar amb gotes que contenen antibiòtics. A vegades també duen corticoides per fer baixar la inflamació del canal auditiu.
Per aquelles persones que quan neden fan otitis de repetició malgrat les mesures preventives explicades, existeixen unes gotes òtiques que es troben a les farmàcies que disminueixen el Ph intern de l’oïda. Això impedeix el sobrecreixement de microorganismes que poden causar infeccions.