La vacuna contra la Covid-19 ja és aquí

campanya vacunacio

Després de mesos de lluita contra la Covid-19, les residències del Grup Atlàntida, Mas d’Anglí i Mas Piteu, ja han començat la campanya de vacunació per mirar de frenar la pandèmia. La vacuna s’està administrant tant als residents com al personal sanitari i administratiu. La Generalitat de Catalunya també ha inclòs en el pla de vacunació el centre mèdic Atlàntida i el seu personal, tot i que aquí el procés encara no ha començat.

La campanya de vacunació es va iniciar a finals de desembre de manera simultània en diferents punts del planeta i és un esforç mundial sense precedents. De fet, l’elaboració de les vacunes per part de diferents companyies farmacèutiques i centres d’investigació en diversos països alhora s’ha fet en un temps rècord. Un procés que sol trigar diversos anys, per seguir tots els protocols estrictes de seguretat i efectivitat, en aquest cas s’ha fet en només 12 mesos. Els investigadors i fabricants, amb el vistiplau de les autoritats sanitàries, han retallat els terminis i han aconseguit poder disposar d’una vacuna al cap d’un any de l’aparició dels primers casos de la malaltia a la Xina el desembre de 2019.

La campanya de vacunació a Catalunya

A Catalunya, la campanya de vacunació es va iniciar el 27 de desembre en una residència d’avis pública. Però en els dies posteriors es va veure com s’alentia respecte a les previsions inicials a causa de les Festes de Nadal i també per problemes logístics relacionats amb l’arribada i el transport de les ampolletes. La vacuna que s’ha triat, de la marca Pfizer, requereix una conservació a -80 °C. Això implica, és clar, disposar de congeladors especials i no han arribat segons la previsió.

Un cop passades festes i solucionades les incidències logístiques, les autoritats sanitàries volen accelerar el ritme de vacunació. A més, s’acaba d’aprovar també l’ús d’una segona vacuna, de la farmacèutica Moderna, que és més senzilla de manipular que la de Pfizer, i això contribuirà a fer més de pressa tot el procés.

Fiabilitat de la vacuna

Tot i les expectatives generades per la vacuna contra la Covid-19, encara hi ha persones que tenen dubtes sobre la seva efectivitat i seguretat. Tenir dubtes és raonable, però és important destacar que la vacuna contra la Covid-19 és segura. Malgrat la rapidesa del procés, s’han completat els mateixos assajos clínics, protocols i fases que els que es farien per tal d’aprovar-la qualsevol altre fàrmac. Així, els efectes secundaris de la vacuna són mínims i molt semblants als de qualsevol altra vacuna. Cal pensar que la probabilitat de contagiar-se i patir conseqüències greus o contagiar altres persones és molt més elevada que la probabilitat de patir efectes secundaris a conseqüència de la vacunació.

En les últimes setmanes, s’ha detectat una nova soca de Covid-19 al Regne Unit. Tot i que aquesta mutació del virus  ja ha arribat a casa nostra, les autoritats sanitàries asseguren que la vacuna també és efectiva contra aquesta nova soca.

Noves restriccions

La campanya de vacunació arriba en un moment complicat de la pandèmia a casa nostra. Totes les dades epidemiològiques estan en nivells d’alarma i per això el Govern ha imposat noves mesures restrictives a la mobilitat i ha decretat el confinament de cada municipi. També es manté el toc de queda nocturn de les 10 de la nit fins a les 6 del matí de l’endemà i la mobilitat laboral només està permesa si no es pot teletreballar. També es mantenen o s’imposen noves restriccions a la cultura, l’esport, l’hostaleria i altres sectors. 

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat