21 consells per evitar les intoxicacions alimentàries

Les intoxicacions alimentàries engloben tot un seguit de malalties que es produeixen com a conseqüència d’haver consumit aliments contaminats.

La majoria són causades per quatre factors:

 • Una temperatura inadequada.
 • Una manipulació incorrecta.
 • Una cocció insuficient.
 • Falta d’higiene.

Ei mit Totenkopf im Kühlschrank

A Atlàntida volem ajudar-vos a evitar incidents de salut i per aquest motiu us donem 21 consells que us ajudaran a mantenir lluny les intoxicacions alimentàries:

CONSELLS DURANT LA COMPRA

 1. Vigileu les condicions d’higiene dels aliments al lloc de compra. A l’hora de comprar trieu establiments amb una higiene correcta a les seves instal·lacions i que respectin les condicions d’exposició, venda i conservació de cada producte. En aquest sentit, és essencial que tots els aliments que ho requereixin respectin la cadena de fred.
 2. Quan aneu a comprar, deixeu sempre per al final els productes frescos i els congelats. Si heu de trigar una estona a arribar a casa, poseu els aliments congelats a una bossa isotèrmica. No trenqueu la cadena de fred.
 3. Compreu només en establiments autoritzats i rebutgeu els venedors ambulants.
 4. Rebutgeu els envasos bombats, oxidats o deteriorats. Comproveu sempre que l’envàs del producte estigui en perfectes condicions.Tampoc no heu d’adquirir productes que presentin una olor estranya o estiguin descolorits, així com ous esberlats o bruts.
 5. Respecteu les dates de caducitat.
 6. No barregeu mai a la mateixa bossa aliments i productes de drogueria que poden ser tòxics.

CONSELLS D’EMMAGATZEMATGE I CONSERVACIÓ

 1. Quan arribeu a casa, guardeu primer els aliments congelats, després els frescos i, finalment, la resta. Si algun producte congelat arriba a casa descongelat, consumiu-lo. Mai no el torneu a congelar.
 2. Emmagatzemeu correctament els aliments. Conserveu els aliments no peribles al rebost, que haurà d’estar net, airejat i ordenat. Col·loqueu els productes en prestatges separats de terra i eviteu riscos com caigudes, cops, humitat o calor. És aconsellable no emmagatzemar en espais propers menjar humà i animal, ni articles de neteja.
 3. Tingueu cura de la neteja i ordre en la col·locació dels aliments. Protegiu-los amb paper d’alumini o plàstic d’ús alimentari i utilitzeu recipients adequats per evitar que s’oxidin, ressequin o rebin o transmetin olors.
 4. A la nevera, separeu els aliments crus dels cuits. Us recomanem col·locar els cuits en les lleixes superiors i els crus en les inferiors.
 5. Guardeu les restes de llaunes de conserves en recipients de plàstic o vidre de mida adequada al volum de l’aliment i tapeu-los sempre.
 6. No amuntegueu els aliments i afavoriu la circulació d’aire entre ells.
 7. Si cuineu per a diversos dies, cal separar el menjar en porcions petites i congelar ràpidament.
 8. No introduïu aliments calents a la nevera.
 9. Quan descongeleu, feu-ho sempre a la nevera o al microones.

CONSELLS A LA CUINA

 1. Cuineu sempre amb les mans netes.
 2. Renteu bé les fruites i hortalisses abans de consumir-les crues.
 3. Consumiu només aigua potable, fins i tot per fer glaçons.
 4. Netegeu la cuina diàriament, posant especial cura en emmagatzemar les escombraries en recipients llisos, rentables i tancats, que estiguin allunyats dels aliments.
 5. Per destruir els microorganismes és recomanable cuinar els aliments a 70º.
 6. És preferible utilitzar paper de cuina que draps de cuina i baietes. Aquests darrers són una important font de microorganismes.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat