L’arribada de l’estiu i el bon temps provoca l’augment de les hores de sol i això convida a fer més vida a l’exterior. A causa de la calor, les peces de roba que duem a sobre són les mínimes i la nostra exposició al sol és més alta que en altres èpoques de l’any, ja sigui per feina o per oci. Però cal anar en compte, perquè la radiació solar pot tenir afectacions a la pell.
El càncer de pell es relaciona directament amb la radiació solar i, d’entre els diferents tipus d’aquesta malaltia, el més greu és el que es coneix com a melanoma. És el menys comú, però és el més agressiu: representa menys del 5% dels càncers de pell, però causa el 90% de les morts a tot el món per aquest tipus de càncer.
Prevenció
Pràcticament tots els consells de prevenció que ofereixen els experts per al melanoma -i el càncer de pell en general- passen per anar en compte amb el sol. Tot l’any, però sobretot a l’estiu. De fet, es recomana evitar l’exposició solar a les hores que la radiació és més forta -al migdia-, però també cal seguir consells com aquests:
- Començar a prendre el sol de forma gradual i procurar-se ombra.
- Protegir la pell i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol.
- Aplicar un protector solar adequat al tipus de pell una estona abans d’exposar-se al sol (entre 20 i 30 minuts). I repetir l’operació cada dues hores, després de banyar-se o si se sua molt. També cal protegir els llavis amb filtre solar.
- Extremar la protecció en el cas dels infants i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt.
- Beure aigua sovint per hidratar-se.
- Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.
- Auto explorar la pell periòdicament per detectar l’aparició o el canvi recent d’alguna taca o lesió.
Cal recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n’augmenten la intensitat. El mateix passa a la muntanya per l’altitud i la neu.
Auto exploració de la pell
La incidència del melanoma ha augmentat molt en les últimes dècades i per això pot ser útil per al diagnòstic precoç que ens auto explorem la pell per detectar canvis en les taques o pigues. Els experts recomanen seguir la regla AVCD:
- Asimetria: si les dues meitats de la piga no són iguals.
- Vores: els melanomes o les seves lesions precursores solen tenir les vores irregulars.
- Color: les lesions malignes o amb potencial maligne presenten habitualment més d’un color, i es barregen de forma irregular.
- Diàmetre: les lesions amb més de sis mil·límetres de diàmetre tenen més risc de desenvolupar un melanoma.
A Catalunya, cada any es diagnostiquen uns 772 casos de melanoma, 426 en dones i 346 en homes. Això representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes. Una detecció precoç del melanoma permet extirpar-lo més fàcilment i, si en 5 anys no es reprodueix, hi ha poques possibilitats de recaiguda.