Melanoma: alerta amb el sol!

L’arribada de l’estiu i el bon temps provoca l’augment de les hores de sol i això convida a fer més vida a l’exterior. A causa de la calor, les peces de roba que duem a sobre són les mínimes i la nostra exposició al sol és més alta que en altres èpoques de l’any, ja sigui per feina o per oci. Però cal anar en compte, perquè la radiació solar pot tenir afectacions a la pell.

El càncer de pell es relaciona directament amb la radiació solar i, d’entre els diferents tipus d’aquesta malaltia, el més greu és el que es coneix com a melanoma. És el menys comú, però és el més agressiu: representa menys del 5% dels càncers de pell, però causa el 90% de les morts a tot el món per aquest tipus de càncer.

Prevenció

Pràcticament tots els consells de prevenció que ofereixen els experts per al melanoma -i el càncer de pell en general- passen per anar en compte amb el sol. Tot l’any, però sobretot a l’estiu. De fet, es recomana evitar l’exposició solar a les hores que la radiació és més forta -al migdia-, però també cal seguir consells com aquests:

  • Començar a prendre el sol de forma gradual i procurar-se ombra.
  • Protegir la pell i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol.
  • Aplicar un protector solar adequat al tipus de pell una estona abans d’exposar-se al sol (entre 20 i 30 minuts). I repetir l’operació cada dues hores, després de banyar-se o si se sua molt. També cal protegir els llavis amb filtre solar.
  • Extremar la protecció en el cas dels infants i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt. 
  • Beure aigua sovint per hidratar-se. 
  • Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.
  • Auto explorar la pell periòdicament per detectar l’aparició o el canvi recent d’alguna taca o lesió.

Cal recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n’augmenten la intensitat. El mateix passa a la muntanya per l’altitud i la neu.

Auto exploració de la pell

La incidència del melanoma ha augmentat molt en les últimes dècades i per això pot ser útil per al diagnòstic precoç que ens auto explorem la pell per detectar canvis en les taques o pigues. Els experts recomanen seguir la regla AVCD:

  • Asimetria: si les dues meitats de la piga no són iguals.
  • Vores: els melanomes o les seves lesions precursores solen tenir les vores irregulars.
  • Color: les lesions malignes o amb potencial maligne presenten habitualment més d’un color, i es barregen de forma irregular. 
  • Diàmetre: les lesions amb més de sis mil·límetres de diàmetre tenen més risc de desenvolupar un melanoma.

A Catalunya, cada any es diagnostiquen uns 772 casos de melanoma, 426 en dones i 346 en homes. Això representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes. Una detecció precoç del melanoma permet extirpar-lo més fàcilment i, si en 5 anys no es reprodueix, hi ha poques possibilitats de recaiguda.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat