Actualment esteu veient M’ha picat una medusa: com he d’actuar?

M’ha picat una medusa: com he d’actuar?

Un bany relaxant al mar es pot convertir en una experiència desagradable si et pica una medusa. No solen ser greus, però aquestes picades sí que són molestes i causen irritació i dolor a la pell. El millor és rentar la zona amb aigua marina o amb sèrum.

El cos de la medusa està format per molècules d’aigua en més del 95% i, per això, tenen tanta flotabilitat. Les meduses són organismes planctònics amb una forma semblant a una campana, de la qual surten llargs tentacles. Aquests tentacles contenen cèl·lules urticants, que fan servir per defensar-se dels enemics o per caçar les seves preses.

Els tentacles de les meduses s’estenen des del seu cos i poden injectar verí de milers d’agullons punxants. No es veuen perquè tenen mida microscòpica. Aquests agullons poden continuar segregant verí al cos en el qual s’han clavat.

Què passa si et pica una medusa?

Quan la medusa toca la pell, ràpidament hi apareix un eritema molt dolorós, però que normalment no és greu. Es produeix un estímul dels sensors de la medusa i s’activa el seu mecanisme de defensa; és a dir, la picada.

La picada de medusa es produeix ràpidament i injecta una substància tòxica dins la pell de la persona. Els tentacles de les meduses disparen diferents tipus de toxines, segons l’espècie. La gravetat de la picada dependrà de la zona afectada i de l’extensió, de l’edat de la persona, de si té antecedents d’al·lèrgies, etc.

Símptomes de la picada d’una medusa

Una de les sensacions més comunes és la d’haver-se tallat amb alguna cosa; a més, aquestes picades originen:

  • Picor intensa

  • Coïssor

  • Inflor

  • Formigueig

  • Pell envermellida

  • Dolor a la zona

  • Mal de cap

  • Mal d’estómac

  • Nàusees i vòmits

  • Dificultat per respirar

  • Rampes o espasmes musculars



M’ha picat una medusa. I ara què faig?

En primer lloc, mantenir la calma. El més normal és que només es pateixi una irritació a la pell que no és greu. Tot i així, per alleujar els símptomes com més aviat millor i evitar complicacions, és important:

  1. Rentar la zona amb aigua marina o sèrum fisiològic.

  2. Avisar els socorristes.

  3. Treure les restes de medusa amb unes pinces o amb la mà, protegida (per exemple, amb una tovallola). Si no, també s’infectaran els dits.

  4. Aplicar fred a la zona durant quinze minuts i sense fregar-la. Es pot fer servir una compresa freda o gel. Si es fa servir gel, és important evitar el contacte directe amb la pell.

  5. Al mínim símptoma de malestar general, mareig, vòmits, nàusees, mal de cap o rampes musculars, anar a l’hospital que es tingui més a prop. A algunes persones, la picada de medusa els provoca una reacció al·lèrgica greu.

I què no he de fer?

  1. Rentar la zona amb aigua dolça.

  2. Aplicar-hi calor ni exposar la zona al sol.

  3. Rascar o fregar la zona afectada, ni amb sorra ni amb una tovallola.

  4. Tocar la medusa amb les mans, encara que et pensis que és morta, perquè continuen picant.

Es poden prevenir?

És important prendre precaucions quan les meduses apareixen fins arran de sorra. En aquests casos, es recomana:

  • Evitar passejar per la riba a la zona on trenquen les onades. L’aigua pot arrossegar restes de tentacles amb cèl·lules encara actives.

  • Evitar els jocs tant a la riba com dins del mar. S’aconsella quedar-se fora de l’aigua tota la jornada.

  • Avisar la resta de banyistes i, sobretot, els socorristes, perquè prenguin les mesures necessàries per evitar picades a altres banyistes.

  • Cal parar una atenció especial als nens i les persones amb al·lèrgies o picades anteriors. Solen ser persones més sensibles a les picades de medusa. A més, els nens petits tendeixen a tenir reaccions més importants.

  • Fer servir crema solar: a més de protegir-nos dels rajos solars, és una bona manera de prevenir les picades, perquè té certa capacitat per aïllar el cos de substàncies com, per exemple, les dels tentacles de les meduses.

Dra. Clàudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat