Actualment esteu veient M’he de vacunar de la quarta dosi de la vacuna de la Covid-19?

M’he de vacunar de la quarta dosi de la vacuna de la Covid-19?

Tot i els progressos realitzats en el control de la Covid-19, encara avui segueix havent-hi més de 100 casos per cada 100.000 habitants entre les persones de 60 anys o més. Afortunadament, gràcies al desplegament eficaç de la vacunació, la incidència màxima d’aquest hivern s’ha reduït considerablement -amb un menor nombre d’hospitalitzacions com a resultat-, però continua sent essencial que seguim prenent precaucions contra la propagació. Una de les mesures que més contribueixen a protegir-nos és la vacunació.

Per aquest motiu, a finals de setembre va començar la campanya de vacunació de la quarta dosi entre les persones més vulnerables: els més grans de 80 anys i els qui viuen en residències. A partir de mitjans d’octubre, la quarta dosi també es va començar a repartir entre els més grans de 60 anys i a les persones amb malalties cròniques o que tenen factors de risc, amb immunodepressió o les dones embarassades o que acabaven de parir. L’estratègia de vacunació inclou també des de la tardor passada els infants d’entre 5 i 11 anys i, al desembre, es va ampliar als més petits -d’entre 6 i 59 mesos- que presentin condicions de risc de contreure el coronavirus.

Qui s’ha de vacunar?  

La quarta dosi no és obligatòria, però des de la Comissió de Salut Pública s’insta a les persones majors de 60 anys i als qui presenten més risc a que se la posin.  De fet, des de mitjans de desembre, es pot vacunar tothom qui ho necessiti o que ho vulgui. Per part de les autoritats sanitàries, és només una recomanació, però recorden que la quarta dosi ha de servir per augmentar la protecció individual i general contra el virus, ja que l’efectivitat de les dosis anteriors va disminuint amb el temps. Per això, consideren que és bo reforçar la immunitat amb una nova injecció.

Com ho he de fer si vull vacunar-me?

Només cal trucar al CAP i demanar hora perquè se li apliqui la vacuna. No caldrà justificar-ho de cap manera: es podrà sol·licitar per raons administratives o, simplement, sense especificar quin és exactament el motiu per posar-se la quarta dosi.

Cal que em vacuni si ja he passat la Covid-19?

Els experts consideren que és millor esperar entre 2 i 6 mesos abans de vacunar-se en cas que s’hagi passat la malaltia. D’aquesta manera, es dona temps al sistema immunitari perquè doni una resposta potent al virus. 

Igualment, les autoritats sanitàries recorden que ja hi ha des de fa temps vacunes amb diverses dosis per a altres malalties i altres vaccins, com el de la grip, que s’apliquen cada any. De manera que repetir una quarta dosi de la Covid-19 no és contraproduent, sinó tot el contrari: ajuda a reforçar el nostre sistema immunitari. El que encara no se sap és si la vacuna de la Covid-19  s’haurà de posar cada any. El més probable és que sigui així per als col·lectius més vulnerables. 

Poques vacunacions

Segons dades del Ministeri de Sanitat, fins a finals de desembre només el 53% de les persones més grans de 60 anys s’havien posat la quarta dosi de la vacuna, mentre que en la campanya anterior, la de la tercera dosi, van ser el 94%.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat