Com sentir i actuar davant la incertesa d’aquest confinament

positive-4907261_1920

Per Patricia Vallés, psicòloga i instructora de mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)

Què és la incertesa?

El no saber què passarà demà, el no saber a què atenir-nos en un curt termini, en un futur pròxim. El no controlar la situació.

L’única cosa certa és que tot és incert.

Saber viure en aquesta situació no és fàcil i es necessita saber viure el present, l’aquí i l’ara. Aquest confinament ens exigeix ​​canviar els nostres patrons i els nostres hàbits per adaptar-nos a un dia a dia sense llibertat i amb moltes preocupacions.

Els nostres pensaments i emocions poden fluctuar des de la desídia fins a l’ansietat, de l’avorriment a la hiperactivitat. En funció de les diferents situacions i els diferents moments hem passat de la por a la ràbia i de la tristesa a l’alegria. Les emocions són intenses i descontrolades.

Hem d’acceptar que això és nou per a tots i hem d’aprendre a viure amb això. Saber gestionar aquesta situació requereix paciència, autocontrol, autogestió de les emocions i una gran dosi d’acceptació i adaptació a aquest nou escenari.

A més del que ja coneixem per acceptar la situació: la pràctica de la respiració conscient, la meditació i el ioga per calmar la ment i connectar la ment amb el cos, saber desconnectar de les notícies, compartir els moments d’humor, etc ….

Com gestionar la incertesa en aquest període?

  • Vivint el present
  • Controlant i gestionant el que està a la teva mà
  • No fent plans a mitjà termini
  • Marcant-te reptes petits concrets diaris
  • Plantejant un propòsit per a aquest període i projectant al futur
  • Pensant en el positiu. Els moments de calma serveixen per reflexionar i parar
  • Donant les gràcies per tot el que SI tenim
  • Creant unes rutines diàries combinant activitats de benestar, oci, salut i socialització amb les obligacions
  • Compartint les teves emocions
  • Sent creatius i flexibles davant els petits reptes

Hem de pensar que cada dia que passa és un dia menys de confinament. I, en definitiva, acceptar que res serà igual que abans i que depèn de tots que puguem sortir d’aquesta inèdita situació amb nous aprenentatges. Com més incert és el moment, més important és creure en el present i viure-ho més intensament. Respira; sent i viu dia a dia.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat