Actualment esteu veient Químic o mineral? Quin és el millor protector solar?

Químic o mineral? Quin és el millor protector solar?

Ara que s’acosta l’estiu, i que ja hem tingut massa dies de sol i calor abans d’hora, convé recordar que cal protegir-nos sempre dels rajos ultraviolats, encara que sigui un dia ennuvolat i, fins i tot, faci una mica de fresca. Perquè l’exposició al sol, segons moltíssims estudis, està directament relacionada amb diversos tipus de càncer, sobretot de pell. Però quina és la millor manera de protegir-nos?

Les cremes solars amb factor alt de protecció són la nostra millor arma en aquest cas. Convé aplicar-les sempre uns 20 minuts abans de l’exposició prolongada al sol i convé que cobreixi tota la superfície de la pell que estigui a la vista. Però el dilema és si és millor optar per un protector químic o per un de mineral, també anomenat físic. Aquí n’analitzem les diferències. 

Protectors químics

El seu funcionament consisteix, bàsicament, a penetrar en les capes més externes de la pell per absorbir els rajos ultraviolats, abans que la malmetin. Aquesta absorció pot provocar una escalfor momentània que de seguida es dissipa, però això pot ser contraproduent per a les pells més sensibles i que tendeixen a irritar-se amb facilitat.

Com el seu nom indica, aquests protectors solars estan formulats a base de productes químics: oxibenzona, avobenzona, octisalat, octocrilè, homosalat i octinoxat, entre d’altres. Sovint són més fàcils d’escampar per la pell que els protectors minerals, però cal tenir en compte que diversos estudis indiquen que alguns dels seus ingredients són perjudicials per al medi marí, sobretot per a les estructures de corall. Per tant, és millor evitar-los quan anem a la platja.

Protectors minerals

Els protectors minerals funcionen de manera diferent que els químics: no absorbeixen els rajos del sol, sinó que els reboten en la direcció contrària a la de la pell. Estan compostos, bàsicament, d’òxid de zinc i diòxid de titani, que proporcionen una bona protecció tant en exposicions curtes com en les més prolongades. Com en el cas dels químics, cal aplicar-lo   20 minuts abans d’exposar-se al sol, però a vegades resulta més farragós d’escampar sobre la pell.

Per esvair els dubtes sobre quin dels dos protectors és millor per a la nostra pell, el més recomanable és consultar-ho amb el dermatòleg i, sobretot, escollir productes amb un factor de protecció alt, de 35 cap amunt. Tenint en compte les seves diferències, pot ser adient fins i tot combinar els dos protectors: el mineral per a les zones de la pell més exposades -cara, braços…- i el químic per a la resta. Cal dir que els experts també consideren més protectora la crema solar que no pas els esprais, i que, en cas de forta insolació, cal tapar-se bé el cap i els braços i cames, hidratar-se bé i sovint i intentar no exposar-se al sol directe en les hores centrals del dia.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat