Quina és la diferència entre la mort sobtada i un infart de miocardi?

La mort sobtada i un infart de miocardi no són el mateix, tot i que moltes persones els confonem i utilitzem com a paraules sinònimes. Conèixer la diferència entre ells és molt important si volem actuar correctament en cas de trobar-nos amb una víctima d’alguna d’aquestes dues irregularitats del cor.

Una mort sobtada apareix de manera sobtada en persones sanes. Sense avís previ, el cor deixa de bategar o batega de manera irregular i la víctima cau desplomada sense coneixement. Quan això succeeix és fonamental, actuar de la manera més ràpida possible per poder rescatar la persona afectada i poder salvar-li la vida. La causa principal de la mort sobtada és una arrítmia cardíaca anomenada fibril·lació ventricular.

heartache-1846050_1280

Per contra, un infart de miocardi sovint va associat a dolors aguts durant hores, sudoració, dolor al pit i les víctimes no presenten pèrdua de coneixement. El desencadenant d’un infart és un coàgul de sang que bloqueja el reg sanguini i que impedeix que la sang arribi al cor, però el cor segueix bategant.  Si l’infart és molt fort, pot acabar provocant una mort sobtada i que el cor deixi de bategar, però si detectem a temps els símptomes i portem la víctima a l’hospital la taxa de supervivència és més alta que la de la mort sobtada.

Entrenar-se a salvar vides

Malgrat que totes dues alteracions cardíaques poden ser mortals, la mort sobtada és la principal causa de mort a l’estat espanyol. Cada any més de vint mil persones moren víctimes de la mort sobtada i el 80% ho fan davant de familiars i amics. La bona notícia és que, si sabem reconèixer una mort sobtada, sabem com actuar i ho fem abans de 3 minuts, tenim un 75% de possibilitats de rescatar amb èxit una possible víctima.

És per aquest motiu que és tan important la formació en cardiosalvament. Amb només un curs d’una hora de durada, com els que imparteix Cardioprotecció Civil, ja podrem estar preparats per saber que tenim al davant una víctima d’un atac de cor i procedir a rescatar-la mitjançat tècniques de reanimació i l’ús de desfibril·ladors.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat