Actualment esteu veient Quines plantilles necessito per als meus peus?

Quines plantilles necessito per als meus peus?

Les plantilles són una de les millors solucions per cuidar els peus. Actualment, se’n poden trobar de diversos materials i algunes estan dissenyades especialment per a persones amb problemes o dolor als peus.

Els peus són una part fonamental del cos i no tots són iguals. Estan sotmesos diàriament a un gran desgast i, a més, les persones se’n solen recordar (i tenir-ne cura) únicament quan presenten algun problema. Si la trepitjada no és correcta ni el calçat de qualitat, és probable acabar desenvolupant dolors musculars i articulars.

Per tant, és indispensable aprendre a protegir els peus correctament, i una de les millors solucions són les plantilles, juntament amb un bon calçat. De plantilles en pot fer servir tothom i per a la vida diària. El més important és tenir en compte que, com que cada peu és únic, les plantilles també ho haurien de ser.

Tipus de plantilles

Actualment hi ha infinitat de plantilles. Es poden catalogar per l’ús que se’n fa, el material, etc. Hi ha plantilles per a peus freds, dolor de peus, anatòmiques, ortopèdiques, etc. Alhora, també hi ha plantilles especials com les que fan servir els esportistes.

I, pel que fa als materials, les més comunes són les de gel, hidrogel, cautxú, carbó activat o escuma làtex folrada.

Per què cal fer servir plantilles

Les plantilles acomoden, corregeixen o modifiquen la trepitjada per evitar que la persona acabi tenint problemes de salut. Satisfan dues necessitats: d’una banda, milloren la comoditat de qualsevol sabata o calçat, i, de l’altra, resolen punts específics d’incomoditat, com ara fregaments, pressions o la falta de circulació.

Per tant, les plantilles són un mètode per prevenir possibles lesions, i entre els motius per fer-ne servir cada dia destaquen que:

  • Optimitzen les propietats del calçat.
  • Estabilitzen el peu i aporten equilibri.
  • Limiten els dolors i les molèsties del peu.
  • Milloren l’alineació del cos.
  • Reforcen l’amortiment natural.
  • Milloren la trepitjada.
  • Redueixen el cansament.
  • Eviten lesions com ara hèrnies discals, rotacions de maluc o desviacions de la columna.
  • Ajuden el peu a adaptar-se a la sabata.

Per a qui es recomanen

Les plantilles, en realitat, les han de fer servir tota mena de persones. Tot i que és cert que hi ha situacions concretes en què, encara més, són altament recomanables. Per exemple, hi ha feines que impliquen estar molt de temps drets o caminar llargues distàncies.

En aquests casos, fer servir plantilles extraïbles de gel o hidrogel pot ajudar a notar-se menys cansat al final de la jornada laboral. Ajuden a amortir la trepitjada i equilibrar els punts de càrrega.

Els esportistes també han de posar el focus en l’ús de plantilles especials, que els proporcionaran, a més d’una gran comoditat, un alleujament en les articulacions. A llarg termini, les plantilles per a esportistes faciliten una recuperació més bona. Cada model té unes especificacions i és diferent la plantilla més adequada per córrer, fer senderisme o practicar esports d’hivern.

D’altra banda, les plantilles són molt eficaços per a persones amb problemes als peus com galindons, arc del peu, peus buits o peus plans. El metge especialista, el podòleg, valorarà si és bo o no recomanar l’ús d’aquestes solucions i quina és la millor plantilla per a cada cas.

Les plantilles ortopèdiques

Les plantilles ortopèdiques estan dissenyades especialment per donar suport al taló i el peu, amb l’objectiu de millorar o modificar aspectes funcionals o estructurals del sistema neuromusculoesquelètic. Són una solució per amortir o alleujar alguns dels símptomes de problemes com ara la fasciïtis plantar o la tendinitis.

Aquest tipus de plantilles poden ser part de la solució a aquests problemes, perquè estabilitzen el taló, ajuden a recolzar l’arc del peu, absorbeixen els impactes, redueixen la pressió sobre el taló i, fins i tot, arriben a amortir els lligaments inflamats. Això sí, la idea és que estiguin fetes a mida, per tal de resoldre la necessitat concreta de cada peu i pacient.

Les plantilles ergonòmiques

Anomenades també ortesis plantars, aquest tipus de plantilla s’incorpora a les sabatilles o les sabates per tal d’individualitzar la trepitjada. Per això, són les més habituals entre els esportistes, ja que la funció de la plantilla és ajustar la trepitjada de l’atleta per reduir l’impacte a l’hora de córrer o de fer una altra activitat.

Entre altres beneficis, distribueixen el pes de la persona, prevenen els dolors en les articulacions, milloren l’equilibri i redueixen el cansament i la fatiga. Finalment, també redueixen l’aparició de lesions.

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat