Tot sobre la colonoscòpia: com ens hem de preparar?

colonoscopia

Si tens hora per fer-te una colonoscòpia, has de saber que és un procediment curt i, normalment, indolor, però que requereix una preparació prèvia per part teva. Es tracta d’un examen visual del revestiment del recte i el còlon amb un endoscopi flexible.

Gràcies a aquesta prova es poden detectar pòlips, càncers, úlceres i altres problemes mèdics al còlon i, per tant, salvar vides gràcies a una detecció precoç d’aquestes patologies. Un cop localitzades les lesions, l’exploració permet obtenir biòpsies per analitzar al microscopi i determinar un diagnòstic altament fiable. També se solen fer colonoscòpies per buscar les causes de canvis inesperats en els hàbits intestinals o per avaluar un sagnat rectal o casos d’anèmia a causa del baix nivell de ferro.

És important fer-se una colonoscòpia a partir dels 45 o 50 anys, ja que el càncer de còlon normalment no presenta símptomes. A Espanya, aquest tipus de càncer és, a més, el tumor de més incidència. Cada any, es diagnostiquen més de 35.000 nous casos, però, tal com avança la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, un 90% dels casos es cura si es detecten a temps. És a dir, la detecció precoç –mitjançant proves com la colonoscòpia– és determinant.

Buidatge profund del còlon

El més important a l’hora d’enfrontar-se amb una colonoscòpia és que tant el còlon com el recte han d’estar completament buits. Per això, el metge prescriurà una preparació oral que caldrà prendre’s el dia anterior a la prova, i recomanarà una dieta molt concreta per seguir els dies previs.

D’altra banda, recorda sempre informar el metge dels medicaments que prens de manera regular, incloent-hi suplements o vitamines. L’especialista determinarà si es poden prendre o no durant els dies previs. Normalment, els anticoagulants o les aspirines estan restringits hores abans de l’exploració.

Si no es compleixen totes aquestes recomanacions i el còlon no està buit com hauria d’estar-ho, és molt probable que s’hagi d’ajornar la intervenció, ja que els metges no veurien amb claredat en quin estat es troba l’intestí. La prova podria donar errors i suposaria la repetició de l’exploració. Per tant, per no córrer aquest risc és important seguir les pautes que marquin els metges.

colonoscopia2

Com preparar-se per a una colonoscòpia

Tres dies abans, s’inicia una dieta pobra en residus i baixa en fibra. Es pot consumir arròs, pasta, carn i peix a la planxa, galetes sense fibra, cafè o te, ous durs i formatges durs.

En canvi, no es poden menjar embotits, pastissos, begudes amb gas, verdures, llegums, amanides, fruites ni carn i peix amb salsa.

El dia abans de l’exploració. És el dia de beure’s la preparació oral intestinal per netejar el còlon totalment. A més, està totalment prohibit consumir aliments sòlids durant les 24 hores prèvies.

El dia de la colonoscòpia. Encara que la prova estigui programada a la tarda, durant aquest dia no està permès menjar sòlids, però sí beure líquids transparents. Poc abans de l’exploració, se subministren al pacient medicaments per alleujar les molèsties, com ara un sedant. Això ajuda a alleujar la possible pressió abdominal que es pugui sentir i a calmar els nervis. Per això, és molt recomanable anar a la consulta amb algun familiar o amic, ja que, quan s’acabi, encara es podria estar una mica desorientat i, per exemple, no es pot conduir.

Com sé si he fet la preparació correctament?

En general, si segueixes les indicacions de preparació per a una colonoscòpia que t’ha donat el metge, no hi ha d’haver problemes. Si així i tot prefereixes assegurar-te que s’ha completat la neteja del còlon i el recte, pots observar-te els excrements. Han de tenir un aspecte líquid i transparent (semblants a l’orina).

Recorda que la preparació per a una colonoscòpia causa diarrea, que pot començar després de pocs minuts i fins a tres hores després de prendre’s el líquid recomanat pel metge. Per això, és altament recomanable quedar-se a casa, aquell dia. Molts pacients, a més, es noten inflats i amb molèsties abdominals. No et preocupis, perquè és una simptomatologia normal.

A més, després d’una colonoscòpia –la recuperació és molt ràpida– també és habitual notar algun recargolament, a causa de l’aire que ha entrat al còlon durant la prova. Aquestes sensacions acaben marxant de manera natural. I serà el moment de tornar a consumir aliments variats i equilibrats per reconstruir la flora intestinal.

Dr. Carles Rabassa
Director Mèdic d’Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat