Virus del refredat comú, virus de la grip i nou coronavirus (Covid-19)

coronavirus

Cada any per aquestes èpoques, coincidint amb els primers freds, ens comencen a visitar una sèrie de virus que coneixem molt bé. Aquest any, però, tenim un nou virus que desgraciadament tots coneixem: el nou coronavirus SARS Cov-2 que produeix la malaltia de la Covid-19.

Els virus que ens produeixen refredats comuns els coneixem molt bé i n’hi ha molts com el virus respiratori sincitial, adenovirus i altres coronavirus (semblant al de la Covid però diferent). Aquests virus ens poden ocasionar símptomes com rinorrea, esternuts, mucositat, tos i febrícula. Sovint amb tractament simptomàtic i a vegades sense res, ens ocasionen poques molèsties i ens curem sense més conseqüències.

El virus de la grip (virus influenza) acostuma a donar uns símptomes més severs com febre alta, dolors musculars de braços i cames, cansament, tos, falta de gana i sovint l’aparició d’aquests és bastant ràpida. En persones vulnerables, amb patologia de base o simplement en gent gran, pot provocar símptomes més greus i fins i tot pot arribar a causar la mort. No és així en persones joves i sanes.

Els coronavirus també poden produir refredats comuns i s’han vist com a causants de malalties, com en el MERS.

mascareta

El nou coronavirus SARS Cov-2 produeix la malaltia de la Covid-19, la instauració dels símptomes sol ser més lenta que el virus de la grip i els símptomes que produeix és tos seca, febre i falta d’aire. Però també s’ha vist que pot produir quadres de diarrea, anòsmia, problemes vasculars, etc. Actualment, a falta de vacuna contra aquest virus, hem d’utilitzar mesures de prevenció com la distància social, ús de mascareta, rentat de mans i intentar fer les activitats a l’aire lliure i ventilar els espais tancats.

Cada vegada anem coneixent més aquest virus i les eines per tractar-lo van millorant, però fins que no tinguem la vacuna no estarem del tot segurs. Ja se sap que sol produir símptomes més greus a persones d’edat avançada i fràgils o amb malalties associades, però els joves, encara que amb menys incidència, no estan exempts de contagiar-se. Una de les complicacions més greus és una insuficiència respiratòria per pneumònia bilateral però també pot produir problemes cardiovasculars i d’altres tipus.

Aquest any és del tot recomanable vacunar-se contra la grip, tant en persones grans com vulnerables o col·lectius de risc, com persones que treballin en l’àmbit sanitari, mestres, etc.

Les persones que enguany presentin símptomes com tos i febre, si estan vacunades contra la grip, serà més fàcil que es facin ràpidament una PCR i descartar el més aviat possible la Covid-19.

Dr. C. Rabassa

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat