Actualment esteu veient El meu fill ha començat a vaporejar: què he de fer?

El meu fill ha començat a vaporejar: què he de fer?

Cada cop més comú entre els adolescents, vaporejar és inhalar el vapor creat per una cigarreta electrònica. Aquests dispositius són petits i, la majoria, tenen diversos sabors, per la qual cosa augmenta encara més la possible addicció entre els joves.

Vaporejar és un hàbit relativament recent. La primera cigarreta electrònica es va comercialitzar a la Xina el 2003 i va arribar als Estats Units el 2006. S’ha fet ràpidament popular entre la població juvenil.

Els dispositius són petits i hi ha una gran varietat de sabors que atreuen els adolescents. Poden ser tan addictius com les cigarretes tradicionals. Alguns són d’un sol ús, mentre que d’altres es poden reutilitzar carregant el dispositiu i reemplaçant l’e-líquid, sigui omplint la càmera o fent servir una càpsula o un cartutx de recanvi.

Què és el vaporeig?

Les cigarretes electròniques o vaporejadors escalfen un líquid fins que es converteix en un vapor que s’inhala. La majoria dels líquids per vaporejar contenen nicotina, una substància que ha demostrat que altera el desenvolupament del cervell i els pulmons d’una persona jove. De fet, una càpsula o una recàrrega de líquid pot tenir la mateixa quantitat de nicotina que vint cigarretes.

A més, el vapor produït pels vaporejadors conté metalls pesants, com el plom, i una gran varietat de substàncies químiques tòxiques. També és cada vegada més freqüent fer servir cigarretes electròniques per consumir marihuana o productes de cànnabis. Molts joves que fan servir el vaporeig recorren a líquids que contenen THC, l’ingredient psicoactiu de la marihuana, que produeix un efecte d’eufòria.

Els riscos de vaporejar

Per tant, els riscos de vaporejar per a la salut són molts i s’han de tenir en compte, sobretot entre la població més jove:

  • Addició. Les cigarretes contenen nicotina, que és una substància altament addictiva.

  • Empitjora l’ansietat i la depressió.

  • Afecta la memòria, la concentració i l’autocontrol.

  • Provoca problemes per dormir.

  • Pot causar bronquitis crònica.

  • En els homes, pot causar disfunció sexual.


Els senyals

Vaporejar no és tan fàcil de detectar. Hi ha vapor però no fum, i tampoc no hi ha aquella olor característica del tabac. En el cas de les cigarretes electròniques, les olors agradables es poden confondre fàcilment amb ambientadors o dolços. A més, la majoria de cigarretes electròniques són molt discretes i fàcils d’amagar, i molts adolescents continuen pensant que són inofensives.

Si el teu fill o la teva filla està vaporejant, segurament canviarà algunes actituds a casa que faran que els adults confirmin aquest nou hàbit. A vegades, els joves presentaran nous problemes de salut, com ara tos persistent, i tindran recanvis per a les cigarretes electròniques.

Ajudar els joves a deixar de vaporejar

Com a mesura de prevenció, és important que, des de petits, els pares parlin amb sinceritat amb els fills sobre el tabaquisme i el vaporeig. Es recomana començar a parlar dels riscos i els problemes associats a aquest mal hàbit des dels cinc o sis anys, i que aquestes converses continuïn a mesura que els nens es vagin fent grans.

Quan un fill ha començat a fumar o a vaporejar, és important esbrinar per què. I ajudar-lo, parlar amb ell o ella i oferir comprensió. Un adolescent que hagi pres la decisió d’abandonar l’hàbit de vaporejar pot ser que necessiti suport del seu entorn. Per això, es recomana a la família que parli amb ell del fet de no esdevenir addicte, de com donar sempre la millor versió d’un mateix o de com evitar els efectes negatius d’aquest costum en la seva salut.

Altres qüestions que es poden tractar amb les persones que vaporegen és l’estalvi de diners que suposaria deixar-ho, per exemple. I, com que són persones acostumades a l’entorn digital, és important que coneguin que també hi ha aplicacions i programes que els poden ajudar a deixar de vaporejar dissenyats especialment per a la seva generació.

Diferència entre vaporejar i fumar

Els adolescents que fan servir el vaporeig són significativament més propensos que els que no el fan servir –unes quatre vegades més– a acabar fumant cigarretes tradicionals.

I és que no és el mateix fumar que vaporejar. La principal diferència és que en un s’inhala fum i en la cigarreta electrònica s’inhala vapor. Tot i que pugui semblar el mateix, no ho és. Una altra gran diferència és que el tabac és una planta i conté nicotina; el vaporeig, en canvi, pot tenir nicotina o no, però no conté mai tabac.

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat