Arriba el fred, arriben les malalties respiratòries

Constipat

Com cada any, amb l’arribada dels primers freds, arriben també diverses malalties de l’aparell respiratori. Són infeccions molt freqüents, que no acostumen a ser greus, però que poden arribar a ser molt incòmodes. Estan sobretot causades per virus diversos i afecten especialment els col·lectius més vulnerables, com els infants o la gent gran.

La infecció causada pels virus pot afectar tot l’aparell respiratori, des del nas fins als pulmons, on hi ha els bronquis. Per això, els metges diferencien entre les afeccions a les vies superiors i les de les vies inferiors.

En el primer grup, hi ha des dels refredats comuns, que provoquen mucositat, fins a la laringitis, associada a episodis realtivament llargs de tos, o la faringoamigdalitis, que provoca dolor en el moment d’empassar i que és molt molesta. Aquestes infeccions no acostumen a anar acompanyades de febre, tot i que no és descartable, excepte en el cas de la grip, que sí que comporta febre alta, a més de símptomes semblants al del constipat.

Vies inferiors

Pel que fa les vies inferiors, la bronquiolitis és una de les infeccions més freqüents a l’hivern, que afecta sobretot els nens. Al principi, comporta tos i mucositat, com els refredats, però al cap de dos o tres dies apareix dificultat per respirar i també sovint per menjar. En el cas dels nens molt petits, convé consultar amb el pediatre de manera urgent per iniciar el tractament de seguida i evitar possibles complicacions.

També és freqüent la bronquitis, en aquest cas produïda per virus o per bacteris. Es produeix per la inflamació dels bronquis, que són els conductes que transporten l’aire cap a l’interior dels pulmons i després cap a l’exterior un altre cop. Quan els bronquis estan inflamats, entra i surt menys quantitat d’aire i això provoca falta d’alè i molta tos persistent amb esputs o flegma.

febre

Tractament i prevenció

Moltes d’aquestes infeccions no acostumen a requerir medicació específica i se solen curar soles. Tret de la bronquitis, que pot fer necessari l’ús d’antibiòtics, sobretot en gent gran o que tenen patologia respiratòria de base. Sí que el metge pot valorar la prescripció d’antitèrmics, en el cas que hi hagi febre, o antiinflamatoris per al mal de coll i altres símptomes. El que també es recomana és mantenir una bona hidratació per fer més fluïdes les secrecions i la mucositat.

Pel que a la prevenció, no hi ha cap tractament específic, però els especialistes aconsellen:

-fer servir mocadors de paper i llençar-los després de cada ús

-rentar-se les mans de manera freqüent

-ventilar les habitacions cada dia

-evitar espais tancats amb aglomeracions de gent

En el cas de la grip, és clar, es recomana la vacunació, especialment si es pertany a un grup de risc, i evitar el contacte amb un possible malalt.

Moltes d’aquestes mesures preventives són les que ja es recomanen per al coronavirus que provoca la Covid-19. Aquest hivern serà, de fet, el primer que passarem amb la pandèmia i caldrà veure quines interaccions es produeixen entre les infeccions més habituals i conegudes i el nou coronavirus.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat