Beneficis de prendre el sol i riscos i perills d’una exposició excessiva o sense protecció

Prendre el sol es converteix en una de les activitats estrella. Gaudir del sol és possible si ho fem amb moderació i seguim una sèrie de pautes, fet que ens proporcionarà importants beneficis per a la nostra salut. Tot i això, cal tenir molt present que una exposició excessiva als raigs ultraviolats o una manca de protecció comporten riscos i perills que poden tenir conseqüències per a l’organisme.

beneficis i riscos i perills de l'exposició al sol_prendre el sol

Beneficis de prendre el sol amb moderació

Millora la salut de la pell: L’exposició solar pot millorar els signes i els simptomes associats a diferents afeccions i patologies de la pell, com ara l’acne, la psoriasi o la icterícia, a més d’afavorir l’eliminació de toxines de la dermis.

Reforça el sistema immunitari, al augmentar el nombre de glòbuls blancs, que són la primera barrera del nostre cos per prevenir i combatre les infeccions.

Contribueix a que l’organisme sintetitzi vitamina D, que és un dels nutrients per importants per tenir uns ossos forts i sans.

Els raigs ultraviolats augmenten la producció de neurotransmissors com les endorfines, relacionades amb la sensació de benestar, i la serotonina, que intervé en la regulació de la son i la temperatura corporal.

El sol és un bon aliat de la salut cardiovascular, ja que el mecanisme de síntesi de la vitamina D ajuda a regular els nivells de colesterol. A més, al produir un efecte vasodilatador redueix la hipertensió.

Riscos i perills d’una exposició excessiva al sol o sense protecció

La pell és la coberta del nostre organisme i està constantment exposada a agressions externes. Una de les més importants és la radiació solar, que provoca un dany acumulatiu.  Tot i que no totes les persones que s’exposen imprudentment al sol acabaran tenint un melanoma, cal tenir en compte que, cada any, es registren a Espanya prop de 5.000 nous casos de pacients que pateixen aquest tipus de càncer. Les conseqüències més habituals d’una exposició excessiva o sense protecció al sol són:

Cremades: La conseqüència immediata d’una exposició al sol excesiva, sovint per manca de protecció adequada, és l’envermelliment de la pell. Això pot originar cremades de primer o fins i tot de segon grau, en ocasions amb cicatrius, i a vegades associat a mareigs, mal de cap i, fins i tot, febre.

Insolacions: La insolació es produeix quan el cos ja no és capaç de seguir regulant la temperatura corporal i aquesta continua augmentant. Els símptomes més habituals són la sudoració profusa, la sed, la fatiga i les rampes musculars, que poden arribar a provocar estats de shock, insuficiència de certs òrgans, dany cerebral i, en alguns casos, la mort.

Lesions i patologies oculars: A diferència de la pell, els ulls són més sensibles al matí o la tarda, quan el sol és més baix i els seus raigs ens impacten de manera més directa. A curt termini, una exposició excessiva al sol pot provocar queratoconjuntivitis i, a llarg termini, patologies com el pterigium, les cataractes o la pinguècula.

Envelliment prematur de la pell (fotoenvelliment): L’exposició solar crònica és una de les principals causes de l’envelliment de la pell. Els efectes dels raigs ultraviolats depenen de la longitud d’ona. D’aquesta manera, mentre que els raigs UVA poden alterar l’estructura de les fibres de colagen i elastina i accelerar l’envelliment de la pell, són els raigs UVB els responsables de diversos tipus de càncer de pell.

fotoenvelliment_el sol com a factor d'envelliment de la pell

Càncer cutani no melanoma: Són els tumors més freqüents en l’ésser humà i, en els darrers anys, s’està produint un augment alarmant dels casos, afectant especialment a les persones de més de 50 anys. Les persones amb fototipus baixos (pell blanca) i ulls clars i exposades al sol de forma crònica, com en el cas dels treballadors a l’aire lliure, són les més afectades per aquests tumors, que es localitzen a zones freqüentment exposades com la cara, el coll i les mans.

Melanoma: Per sort, el melanoma és menys freqüent que els tipus de càncer cutani descrits en el paràgraf anterior, però el seu potencial de produir metàstasis el converteix en un dels més temuts. En el seu desenvolupament hi poden intervenir factors genètics predisposants, a més de l’exposició solar excessiva, tant en forma aguda com crònica. Sabem de la importància de detectar-lo i tractar-lo a temps, ja que les possibilitats de curació són molt altes en estadis inicials.

Dr. Ignasi Pau

Dermatòleg Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat