Aquells que viviu en grans ciutats, us heu fixat que cada dia hi ha més vianants i ciclistes que porten mascareta per respirar, tal com és habitual a altres zones del món amb índex de contaminació més elevats, com ara la Xina?
La funció pulmonar habitual és normal que disminueixi a mesura que ens fem grans. No obstant, un estudi recent realitzat a 300.000 persones de tot el món i publicat a l’European Respiratory Journal, revista de capçalera en qüestions respiratòries, conclou que la contaminació de l’aire danya els pulmons, n’accelera l’envelliment i augmenta el risc de patir una malaltia pulmonar.
L’estudi es va allargar des del 2006 fins al 2010 i, una de les diverses proves que duien a terme els participants era una espirometria per calcular la quantitat d’aire que tenien capacitat de respirar. Així, van aconseguir demostrar que per un augment de 5 micrograms de mitjana anual i metre cúbic de la partícula contaminant fina PM 2.5, equivalia a una reducció de la capacitat pulmonar similar a la corresponent per dos anys d’envelliment natural.
Actualment, la Unió Europea marca com a límit de qualitat de l’aire 25 micrograms de PM 2.5 per metre cúbic, que és encara més alt que els nivells que els investigadors van assenyalar com vinculats a una funció pulmonar reduïda.
Cal recordar, que només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i segons fonts pròpies de l’Ajuntament, cada any es generen 3.500 morts prematures a causa de la contaminació ambiental a l’AMB. A més, segons el projecte Global Burden of Disease (GBD), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) es la tercera causa de mort a tot el món i s’espera, que vagi en augment degut als alts nivells de contaminació atmosfèrica de les ciutats on vivim.
Per aquest motiu, el professor Tobias Welte de la Universitat de Hannover (Alemanya) i president de la European Respiratory Society, reivindicava “l’accés a l’aire pur és una necessitat i un dret fonamentals per a tots els ciutadans d’Europa. Els governs tenen la responsabilitat de protegir aquest dret i garantir que els nivells màxims de contaminants indicats per l’Organització Mundial de la Salut no siguin violats a les nostres ciutats i pobles. La respiració és la funció humana bàsica per viure, de manera que hem de continuar lluitant pel dret a respirar aire pur “.