Els wearables: dispositius que ajuden a millorar la salut

Dia a dia augmenta la preocupació per la prevenció i la millora de la salut entre la població. Aquesta demanda i la influència de la tecnologia en la vida de les persones és cada dia més gran ha afavorit la proliferació i la utilització de dispositius electrònics per millorar la salut. Aquests dispositius, que s’anomenen wearables, interactuen amb determinades parts del nostre cos a través d’uns sensors per obtenir dades que posteriorment s’enmagatzemen i es poden compartir amb persones implicades en la cura de la salut, com metges o infermeres.

wearable_polsera_dispositius per millorar la salut
Imatge: Kārlis Dambrāns

Actualment, ja existeixen més de 40.000 aplicacions de salut i s’estima que l’any 2017 hi hauran 1700 milions de telèfons mòbils i tauletes amb aplicacions de salut descarregades. Tot i que els wearables s’han popularitzat pel seu ús en la pràctica de l’esport, també són molt utilitzats per mesurar la pressió arterial, per controlar la diabetis, per avaluar la qualitat de l’aire o per fer un seguiment de la dieta i el pes corporal.

Aplicació dels wearables en la millora de la salut i la qualitat de vida.

El terme wearable és un mot anglès i, si fessim una traduccio literal, li diríem ‘vestible’. Fa referència a la tecnologia que s’incorpora a la roba o als complements i serveix per monitoritzar els indicadors i les variables de salut de les persones. Aquests dispositius, que es connecten amb el telèfon mòbil o amb una tauleta, tenen forma de rellotge, de polsera, de lent de contacte, o de peça de vestir, i ja s’han incoporat a la vida de moltes persones com un element més en la pràctica d’un estil de vida saludable. Aquests dispositius també estan tenint una bona acollida entre la gent gran, que veu amb bons ulls la possibilitat de fer-los servir per mesurar en qualsevol moment la pressió sanguínia, el pols o la respiració.

A més dels ja coneguts rellotges i polseres que monitoritzen les constants vitals dels usuaris, existeixen altres wearables, alguns dels quals estan en les fases finals del seu desenvolupament, amb gran potencial per millorar la qualitat de vida les persones.

rellotge_wearable_mesurar constants vitals
Imatge: Maurizio Pesce

Control de la diabetis:

imasD Health

Tot i que està en fase de desenvolupament, aquest rellotge intel·ligent pensat per les persones diabètiques, incorpora un reactiu a la part posterior de l’esfera que, en entrar en contacte amb la pell, permet mesurar la concentració de glucosa cada quatre minuts. El dispositiu rep les dades de manera constant i les monitoritza. També disposa de geolocalització i té una opció de trucada automàtica als serveis mèdics. El seu llançament està previst entre finals de 2015 i principis de 2016.

wearable_rellotge mesurar glucosa i diabetis
Imatge: ImasD Health

SmartSox

Una de les conseqüències de la diabetis són les úlceres als peus que, en cas de complicar-se, poden arribar a provocar una amputació. SmartSox és un mitjó intel·ligent confeccionat amb fibra òptica que inclou sensors i que té l’objectiu de millorar la vida d’aquests pacients, ja que permet diagnosticar on es produirà la dolència, dosificar l’activitat física i iniciar el tractament més adequat amb antel·lació.

InTouch Diabetes Bracelet

És tracta d’una polsera dissenyada per la diabetis infantil que pren mesures dels nivells de glucosa cada 5 o 10 minuts a través d’un sistema d’escàner infraroig. Les dades es poden descarregar a l’ordinador a través d’USB i té un discret aspecte de polsera esportiva. Ajuda a que els pacients es familiaritzin amb la malaltia i coneguin millor els seus paràmetres de salut des de les primeres etapes de la vida. InTouch Diabetes Bracelet

wearables_polsera glucosa_diabetis_

Lents de contacte intel·ligents

Google i Novartis estan desenvolpant unes lents de contacte per persones diabètiques que monitoritzen els nivells de glucosa en sang. El prototip té l’aspecte d’una lent convencional, però incopora un sensor molt petit i un transmissor que és capaç de mesurar el sucre de la sang en segons.

Lent de contacte Google i Novartis_control de la diabetis
Imatge: Google

Detecció del càncer de mama:

First Warning és un ‘sostenidor intel·ligent’ dissenyat per detectar els primers signes del càncer de mama. A través de termosensors recull l’activitat cel·lular normal i anormal associada a aquests tumors, ja que les mutacions no desitjades fan que les cèl·lules del cos es multipliquin sense control i deixen de dependre només dels vasos sanguinis normals pel suministre de sang. Per poder sustentar aquest creixement, els tumors creen els seus propis vasos sanguinis. Aquests vasos sanguinis alliberen una senyal de calor diferent dins el tumor, el que permet detectar la presència de cèl·lules canceroses a través dels sensors del sostenidor.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=gtDUwWf7DVg]

Mesura de la qualitat de l’aire:

Samarretes que alerten de nivells alts de monòxid de carboni

Dos graduats de la Universitat de Nova York han creat una samarreta intel·ligent que reacciona als nivells alts de contaminació, concretament en superar determinada concentració de monòxid de carboni. Aquesta peça de roba té dos dissenys, amb el dibuix d’un cor o d’uns pulmons de color rosa, i en activar-se canvien de color i es tornen blaus.

[responsive_vimeo https://vimeo.com/17869877]

Dispositiu que monitoritza la qualitat de l’aire

Aquest petit dispositiu, que es pot dur a sobre enganxat a una bossa o una motxilla, disposa de sensors interns per mesurar la qualitat de l’aire analitzant la concentració de partícules de pols, pol·len, amiant, gasos contaminants i altres partícules perjudicials per la salut. A més, mesura altres factors de l’entorn, com els raigs UV, la temperatura, la humitat o la pressió atmosfèrica.

Les dades s’enregistren i s’envien al telèfon mòbil a través de bluetooth, on es poden veure els resultats i obtenir recomanacions per millorar la salut. Aquest dispositiu també pot utilitzar-se dins de casa, i saber si hem de canviar els filtres del sistema de climatització o engegar la campana extractora mentre cuinem. TZOA

wearable per mesurar la qualitat de l'aire
Imatge: TZOA

Monitoritzar la malaltia de Parkinson:

Es tracta d’un wearable amb forma de cinturó que permet monitoritzar en temps real la malaltia de Parkinson i ajudar al pacient quan presenta els símptomes. El sistema determina i cuantifica amb alta fiabilitat els símptomes propis de la malaltia associats als estats motors i realitza un seguiment de l’evolució.

El dispositiu busca ajudar de manera més efectiva als pacients amb intervencions més individualitzades i ajustades a les necessitats del pacient i augmentar la independència dels pacients.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=HI-_tD4ZNBI]

Control del glaucoma:

Lents de contacte per controlar el glaucoma

Aquestes lents presenten un sistema no invasiu que mesura els canvis a l’ull durant 24 hores. Un cop el doctor li ha col·locat la lent, el pacient pot tornar a fer vida normal, fins i tot dormir. Un cop ha finalitzat l’estudi, s’envien les dades a l’oftalmòleg a través de Bluetooth.

Recordar la presa de medicaments:

Aquest dispositiu creat per Flowlab té forma de polsera i recorda als pacients quan han de prendre un medicament. Ho pot fer de dues maneres: per vibració o amb una senyal visual. Al fer servir parpellejos d’un led multicolor, es pot associar un color a cada fàrmac. Quan la senyal s’activa, la pantalla mostra quin medicament s’ha de prendre i la seva dosi.

Aquest wearable està dirigit especialment a la gent gran o a pacients amb malalties cròniques i permet carregar per USB o per Bluetooth tots els fàrmacs que el pacient necessiti. També es pot configurar per tal que els cuidadors i els familiars rebin un informe del seguiment terapèutic.

wearable_recordar la presa de medicaments
Imatge: Higea Band – Flowlab

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat