La hipertensió arterial

Hipertensió

La hipertensió arterial és un dels factors de risc més importants a l’hora de desenvolupar les malalties cardiovasculars.

Antigament, els valors normals de la tensió arterial anaven lligats a l’edat. Actualment, l’Organització Mundial de la Salut estableix que la pressió sistòlica no ha de passar de 140 mm de mercuri i la diastòlica o la mínima no pot passar de 90 mm de mercuri. També és veritat que segons els factors de risc de cada persona el metge pot ser més o menys estricte a l’hora de considerar aquests valors amb més o menys exigència. D’ençà que hi ha controls periòdics de la població respecte a l’atenció arterial, l’esperança de vida ha augmentat molt. Abans la gent no es mirava la tensió arterial i podien passar anys amb valors alts de la tensió arterial fins que desgraciadament tot sovint apareixia un problema cardiovascular com un infart de miocardi, un ictus, etc. el que podia accelerar la mort prematura.

A part de les mesures que el nostre equip d’infermeria explica en detall des de l’experiència en la Unitat d’Hipertensió del Centre Mèdic Atlàntida, i que trobareu més endavant a l’article, com  per exemple poden ser, el control del pes, la dieta, l’exercici físic, etcètera, òbviament els metges arribat el cas que no es pugui controlar aquesta hipertensió, podem fer un tractament farmacològic.

Els tractaments més habituals que fem servir els metges són l’ús dels diürètics, els ieca, o inhibidors de l’enzim convertidor de l’angiotensina, ara2, els betabloquejants o els calciantagonistes. Molt sovint se solen combinar diversos d’aquests fàrmacs.

No cal dir que el més important per controlar la hipertensió arterial i per fer-la baixar és portar una vida saludable, una dieta rica en fruita, verdura i fibres, així com evitar l’ús excessiu de l’alcohol, no fumar, menjar amb poca sal o gens de sal quan es té hipertensió. També cal controlar el pes i fer un exercici físic de forma regular.

Gràfic_hipertensió_CAT

UNITAT D´HIPERTENSIÓ

La hipertensió arterial (HTA) es defineix com a patologia crònica caracteritzada per un increment continu de les xifres de la pressió sanguínia en les artèries.

Pressió sistòlica igual o major de 140 mmhg

Pressió arterial diastòlica igual o superior a 90 mmhg

En un mínim de 2 determinacions espaiades en diferents dies.

Hem de tenir en compte que si les xifres superen a 180/110 mmhg en la primera visita, podríem considerar que el diagnòstic és la hipertensió arterial (HTA).

Factors de risc que fan augmentar HTA:

-Antecedents familiars

-Obesitat (mesurar l’IMC+PA)

-Consum elevat de sal

-Alcohol, tabac

-Sedentarisme

-Estrès

-Edat

Destacar que al Centre Mèdic Atlàntida tenim la Unitat HTA, coordinada per infermeria, en la qual valorem tot el necessari per al pacient. En cas què la persona no estigui portant una dieta adequada, l’adrecem a la dietista on es podrà fer una anàlisi exhaustiva dels seus hàbits alimentaris i li proposaran dietes personalitzades segons les seves necessitats.

La disminució de la tensió arterial mitjançant fàrmacs redueix clarament la morbiditat i la mortalitat per causes cardiovasculars.

L’estudi que realitza l’equip d’infermeria del Centre Mèdic Atlàntida consta de:

-PA (perímetre abdominal)

-IMC (índex de massa corporal)

-Mesura correcta de la Pressió Arterial… tenint en compte la pressió en els 2 braços.

Realitzem un qüestionari on preguntem:

-Medicació que pren

-Si té antecedents familiars

-En què treballa

-Si és fumador i quina quantitat

-Si beu alcohol i quina quantitat

-Si realitza exercici

Al pacient HTA se li fa una avaluació on se li recomana una sèrie d’exploracions:

-Exploració cardiovascular

-Exploració abdominal

-Exploració neurològica i fons d’ull

-Analítica de sang i orina

-ECG

TIPUS HTA:

HTA EMMASCARADA. Són pacients normotensos en la consulta i hipertensos fora de la consulta.

Els factors relacionats amb la HTA emmascarada són: edat jove, sexe masculí, tabaquisme, consum d’alcohol, activitat física, ansietat, estrès laboral, obesitat i DM.

En el pacient diabètic la HTA emmascarada s’associa a un major risc de nefropatia.

HTA DE BATA BLANCASón persones HTA en consulta i normotenses  fora d’elles.

Està relacionada amb diferents factors: edat jove, sexe femení, i no fumadores.

RECOMANACIONS EN L’ESTIL DE VIDA DEL PACIENT HTA:

-Reducció del consum de sal

-Consum d’alcohol moderat

-Alt consum de vegetals i fruites i una dieta baixa en grasses

-Reducció  i manteniment del pes corporal

-Exercici físic regular

-Deixar l’hàbit del tabac

-Seguir la medicació pautada pel metge

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat