Es pot prevenir l’obesitat infantil?

L’obesitat infantil s’ha convertit en un objectiu de salut pública de primer ordre a la majoria de països. Segons els últims càlculs de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el nombre de lactants i nens petits (de 0 a 5 anys) que pateixen sobrepès o obesitat va augmentar de 32 milions el 1990 a 41 milions el 2016. Xifra que ascendeix fins els 340 milions observant a nens i adolescents (de 5 a 19 anys). És més, es calcula que el 2022 hi haurà més nens obesos que amb insuficiència ponderal (pes inferior al què correspon a l’edat).

Davant d’aquestes xifres tan alarmants, cal preguntar-se: Què estem fent malament els pares? Es pot prevenir l’obesitat infantil?

¿Obesitat o sobrepès?

L’obesitat i el sobrepès es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut. Per saber si una persona té obesitat o sobrepès s’utilitza l’Índex de Massa Corporal (IMC), que es calcula dividint el pes en quilograms pel quadrat de l´alçada en metres (kg/m2). L’OMS defineix el sobrepès com un IMC igual o superior a 25, i l’obesitat com un IMC igual o superior a 30.

Aquests llindars serveixen de referència per a les avaluacions d’adults, però per als nens els valors de referència de l’IMC no es poden aplicar amb exactitud, ja que canvien segons l’edat i el sexe. Per aquest motiu, per seguir l’evolució de la corpulència durant el creixement, els pediatres consulten les corbes de referència, un patró que els permet comparar l’alçada i el pes i determinar si hi ha risc de patir obesitat.

Alimentació desequilibrada i sedentarisme

Segons un estudi de l’OMS, al nostre país, al voltant d’un 40% dels petits tenen sobrepès i un 19% dels nens i un 17% de les nenes presenten obesitat. Davant unes xifres tan elevades, és fonamental educar els nens i els pares perquè estableixin uns hàbits alimentaris saludables i incorporin l’exercici físic en el dia a dia; ja que les causes de l’obesitat i el sobrepès responen bàsicament a hàbits relacionats amb l’estil de vida.

  • Dieta: L’OMS assegura que “en les últimes dècades hi ha hagut una modificació mundial de la dieta, amb una tendència a l’augment de la ingesta d’aliments hipercalòrics, rics en greixos i sucres, però amb escasses vitamines, minerals i altres micronutrients”. Molts especialistes insisteixen que els nens mengen poques verdures, peixos, llegums, ous, iogurts i fruites i, en canvi, consumeixen massa carn, pastisseria industrial, refrescos i productes precuinats. La ingesta de greixos suposa en molts casos un 40% de les calories diàries dels menors, quan el recomanat és que no superi el 30%, i molts nens adopten hàbits incorrectes, com no esmorzar o berenar sempre snacks o llaminadures.
  • Exercici físic: A la dieta desequilibrada se li afegeix que, avui dia, els nens no tenen les mateixes activitats que fa unes dècades. Molts jocs a l’aire lliure han donat pas a jocs d´interior, que impliquen menor activitat física i menor despesa calòrica. L’auge dels videojocs, el consum d’audiovisuals i l’ús de l’ordinador, les tauletes i els mòbils ha anat en detriment de les activitats físiques o esportives.
  • Altres factors: L’obesitat o el sobrepès poden respondre també a altres factors, com influències socials (el paper dels pares i dels professors a l’hora d’ensenyar uns hàbits alimentaris saludables és fonamental), fisiològiques o metabòliques (fruit d’alguna malaltia), psicològiques (si pateix algun trastorn) i genètiques.

Conseqüències de l’obesitat

La Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat assegura que un nen obès té moltes probabilitats de ser un adult obès. I els perills de l’excés de pes i l’obesitat són molt greus: “augmenten de manera considerable el risc de desenvolupar malalties com afeccions cardiovasculars, diabetis o dislipèmies, eleven el risc de presentar problemes psicològics i desadaptatius i redueixen l’esperança de vida“.

A més d´aixó, patir un sobrepès accentuat o ser obès durant la infància o adolescència sol comportar conseqüències psicològiques molt importants, que es tradueixen en una baixa autoestima, resultats escolars anormals, estigmatització, canvis en les relacions socials, etc. Problemes que apareixen o són reforçats per factors com la burla dels altres nens, els problemes a l’hora de comprar roba, la dificultat de relacionar-se afectivament amb altres persones per por de ser rebutjats o la pressió del què diran. Alguns estudis demostren que els menors obesos presenten amb més freqüència trastorns depressius i ansiosos, i que aquests augmenten amb l’edat.

La importància d’una alimentació sana

Se-puede-prevenir-la-obesidad-infantil

La causa fonamental de l’obesitat i el sobrepès és un desequilibri entre la ingesta i la despesa de calories. Per evitar aquesta descompensació calòrica, cal posar especial atenció a l’alimentació i a l’exercici. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, amb la seva Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS) ofereix una sèrie de consells per aconseguir una dieta diària equilibrada a la infància o joventut:

  1. Com més varietat d’aliments existeixi en la dieta, major garantia de que l’alimentació és equilibrada i que conté tots els nutrients necessaris.
  1. Els cereals (pa, pasta, arròs, etc.), les patates i els llegums han de constituir la base de l’alimentació, de manera que els hidrats de carboni representin entre el 50% i el 60% de les calories de la dieta.
  1. Es recomana que els greixos no superin el 30% de la ingesta diària. Caldrà reduir el consum de greixos saturats i àcids grassos trans.
  1. Les proteïnes han d’aportar entre el 10% i el 15% de les calories totals. Caldrà combinar proteïnes d’origen animal i vegetal.
  1. S’ha d’incrementar la ingesta diària de fruites, verdures i hortalisses fins a aconseguir, al menys, les 5 racions diàries.
  1. Moderar el consum de productes rics en sucres simples, com llaminadures, dolços i refrescos, ja que tenen un escàs o nul valor nutricional i moltes calories. Aquests productes provoquen sacietat i inapetència i el seu substrat dolç afavoreix l’aparició de càries dental.
  1. Reduir el consum de sal, de tota procedència, almenys de 5 g/dia, i promoure la utilització de sal iodada.
  1. Beure entre un i dos litres d’aigua diàriament.
  1. No prescindir mai d’un esmorzar complet, compost per làctics, cereals (pa, galetes, cereals per esmorzar…) i fruites, el qual s´hauria de dedicar entre 15 i 20 minuts de temps. D’aquesta manera, s’evita o es redueix la necessitat de consumir aliments menys nutritius a mig matí i es millora el rendiment físic i intel·lectual a l’escola.
  1. Involucrar tots els membres de la família en les activitats relacionades amb l’alimentació: anar a comprar, decidir el menú setmanal, preparar i cuinar els aliments, etc.

Beneficis de l’activitat física durant la infància

Tots els nens i nenes haurien de realitzar una activitat física durant una hora al dia (continuada o en períodes de 10 minuts al llarg del dia) i, al menys, dues vegades a la setmana. Recorda:

  • L’activitat física ajuda a prevenir i controlar el sobrepès, ens fa sentir millor i permet enfortir i millorar la força muscular, la flexibilitat, la resistència…
  • Fer exercici millora la nostra funció cardiovascular i contribueix a una adequada maduració del sistema músculesquelètic i de les seves habilitats psicomotores.
  • Es considera activitat física qualsevol activitat que exerciti el cos: a més d’esport, pots ballar, saltar a la corda, pujar i baixar escales, patinar…

La Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat explica que “l’objectiu final del tractament de l’obesitat infantil és aconseguir un adult amb un pes normal i amb uns hàbits de vida i alimentaris correctes”, i, en aquest sentit, el paper dels progenitors i dels professors a les hores dels àpats és essencial: han d’explicar la teoria, alhora que han de predicar amb l’exemple.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat