Actualment esteu veient Nadal i salut mental

Nadal i salut mental

Les festes de Nadal són sinònim d’alegria, de trobades en família, de bons desitjos, de regals a dojo, de sentiments positius… Sempre? Per a algunes persones, aquestes dates poden ser un maldecap, un trasbals i, fins i tot, un moment molt complicat de l’any. Sobretot si pateixen algun problema de salut mental.

La intensa activitat que provoquen les festes -organitzar tots els àpats i trobades, comprar tots els regals, les tasques de neteja…-, que s’han de combinar amb la vida laboral, suposen un daltabaix en les rutines habituals de la resta de l’any. Però és que, a més, s’hi sumen altres qüestions, com les possibles tensions en les trobades familiars i l’autoexigència per aconseguir que tot surti bé. També, en el cas, de les persones amb algun problema psicològic, la necessitat de “ser feliços” quan potser no ho estan.

Uns quants consells 

Les festes de Nadal també poden ser una època complicada per a la gent que no té una xarxa familiar i social satisfactòria, ja que els pot agreujar el sentiment de solitud. El mateix pot passar amb les persones que acaben de patir la pèrdua d’un ésser estimat.

En el cas de la gent amb depressió, que òbviament no deixaran de patir-la simplement perquè és Nadal, convé tenir en compte alguns consells:

  • Mantenir durant les festes els tractaments que s’estiguin seguint i les rutines i els hàbits saludables.
  • Moderar el consum d’alcohol, que pot provocar la depressió i empitjorar-la.
  • Buscar el temps per autocuidar-se.
  • Parlar amb familiars i amics en cas de sentir-se sol per demanar ajuda i companyia.
  • Evitar posar-se un llistó massa alt respecte les festes. Per rebaixar les nostres expectatives i exigències i tota aquesta pressió afegida.
  • Davant l’aparició o empitjorament de la depressió, demanar ajuda, sigui a persones properes o a un professional de la salut.

Repunt durant la pandèmia que es manté

Les dades de l’última Enquesta de Salut de Catalunya mostren com els casos de depressió moderada o greu van empitjorar durant la pandèmia de Covid-19: el 2019, el 4,7% dels homes i el 9,6% de dones tenien un diagnòstic en aquest sentit. El més preocupant és que aquestes dades no han baixat després d’haver superat la part més dura dels confinaments. Al contrari, han pujat: al 2021, la depressió afectava el 5,7% dels homes i el 12,2% de les dones.

En canvi, això no passa respecte de la percepció subjectiva del benestar emocional. Si al 2019 el 22,2% dels homes i el 30,1% de les dones afirmaven sentir malestar emocional, l’any passat aquestes xifres es van reduir cinc punts en el cas dels homes i més de dos punts pel que fa a les dones.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat