Tests d’antígens: ràpids i àgils

covid-19-5057462_1920

Els tests d’antígens s’han convertit en els últims mesos en una arma potent contra la pandèmia de la Covid-19. Gràcies a la seva rapidesa i agilitat i a una fiabilitat destacable, moltes autoritats sanitàries de tot el món recomanen la realització d’aquests tests a la població per trencar les cadenes de transmissió del virus.

Una de les primeres paraules que vam aprendre en els primers mesos de pandèmia va ser PCR, les sigles en anglès de polymerase chain reaction, o sigui, reacció en cadena de la polimerasa. És una de les proves estrella en la lluita contra el coronavirus, sobretot per la seva fiabilitat en la detecció de persones infectades independentment dels seus símptomes. Però la PCR té un hàndicap: que els seus resultats solen trigar uns quants dies, ja que s’han d’enviar a un laboratori per analitzar-les. En condicions normals, això no és un problema, però en temps de pandèmia, la rapidesa en tenir resultats és cabdal per poder fer confinaments selectius de la població i aïllar els brots de contagi que apareguin. I precisament això, la rapidesa, és el que aporta el test d’antígens.

BastoNas

Qüestió de minuts

El test d’antígens es practica fregant un bastonet per l’interior del nas i els resultats es tenen en qüestió de minuts. I això fa que les mesures que s’hagin de prendre en cas d’infecció es puguin posar en marxa de manera molt més ràpida que en el cas de la PCR, en què els resultats triguen uns quants dies. Aquesta finestra de temps que es guanya és cabdal a l’hora d’evitar contagis, ja que la persona infectada es pot aïllar de seguida i s’evita el risc que durant uns quants dies pugui anar transmetent el virus a altres persones.

Els experts admeten que el test d’antígens no té una fiabilitat tan alta com la PCR, però defensen que és millor sacrificar aquest petit percentatge de fiabilitat si a canvi es guanya en rapidesa i agilitat. Diversos estudis demostren, a més, que el percentatge de falsos negatius en test d’antígens són de persones amb càrrega viral baixa i que, per tant, tenen poca capacitat d’infectar a l’altra gent.

Agilitat per als cribratges massius

Un altre dels avantatges d’aquests tests és la seva agilitat: funcionen de manera semblant a un test d’embaràs i no cal dur-los a un laboratori. Tot plegat fa que aquestes proves siguin molt més barates que les altres que es tenien a disposició fins ara, de manera que són també molt útils per fer cribratges massius, com ja s’ha dut a terme en alguns barris, degut a la rapidesa en l’obtenció de resultats.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat