Atlàntida respon: Tot sobre la campanya de vacunació de la grip

Amb l’arribada del fred i les baixes temperatures a Catalunya, arriba també la grip. Aquesta malaltia vírica constitueix un important problema de salut pública. Segons el Centre Nacional d’Epidemiologia, l’any passat es van registrar a l’estat espanyol 490.000 casos lleus en centres d’atenció primària; es van produir 35.300 hospitalitzacions, 2.500 ingressos a l’UCI i 6.300 defuncions.

Per tal de reduir al màxim l’impacte d’aquest virus, l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa cada any una campanya de vacunació antigripal, que s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip i també a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d’alt risc, com ara els professionals de la salut.

Una campanya a la qual s’adhereix Atlàntida Assegurances i que aquest any començarà el dia 22 d’octubre. A partir d’aquest moment, els assegurats d’Atlàntida que ho desitgin podran vacunar-se de la grip al Centre Mèdic Atlàntida. Enguany, subministrarem la vacuna tetravalent que inclou 4 soques diferents de la grip i, per tant, ofereix un grau més elevat de protecció a les persones que es vacunen.

Carles_rabassa

Al Facebook d’Atlàntida us hem preguntat quines preguntes teniu al voltant de grip i de la campanya de vacunació i, tot seguit, el nostre director mèdic, Carles Rabassa, us en dóna les respostes.

La vacuna de la grip és gratuïta per als assegurats? Què he de fer per posar-me-la? (Montserrat Puente Rodríguez)

Els assegurats d’Atlàntida només han de pagar el cost de la vacuna, que enguany és de 15 €. La punxada és gratuïta. I l’únic que has de fer és venir al Centre Mèdic Atlàntida i te la posarem. En cap cas, no cal demanar hora ni passar pel metge.

 Em constipo dos o tres cops l’any, és necessari que me la posi? Tinc 67 anys. (Txon Bastida)

Txon, és recomanable que totes les persones de més de 60 anys es posin la vacuna de la grip. A més dels majors de 60 anys també us hauríeu de vacunar de la grip:

  • Si sou una persona amb un risc alt de tenir complicacions per la grip.
  • Si teniu una malaltia crònica del cor, dels bronquis, del ronyó, etc.
  • Si sou diabètic, o esteu afectat per una disminució de les defenses per altres causes.
  • Si durant la campanya de vacunació de la grip, esteu en el 2n i 3r trimestre de l’embaràs.
  • Si sou un nen amb malalties cròniques pulmonars o metabòliques.
  • Si esteu internats en una residència.
  • Si teniu cura de persones malaltes a casa.
  • A més, es recomana la vacunació a les persones que estan en contacte amb aquests grups de risc i els poden transmetre la grip, i a les persones que treballen en serveis públics essencials (com ara personal de sanitat, bombers, policia, etc.).

Si vols evitar els constipats, és important que segueixis una dieta equilibrada per tenir bones defenses, defuig passar fred i els corrents d’aire i, sempre que sigui possible, evita els llocs tancats amb aglomeració de gent. Si no ho pots evitar, renta’t bé les mans abans d’entrar-hi i quan en surtis.

És important que recordis que, tot i que sovint els confonem, la grip no té res a veure amb un constipat. Només tindrem grip si presentem els símptomes següents:

  1. Febre alta de més de 38 graus.
  2. Malestar general.
  3. Dolors musculars.
  4. Durada aproximada d’una setmana.
  5. Cal repòs al llit.

Com hem d’actuar per no contagiar la grip? (Dolors Gordils Úbeda)

Si hem agafat la grip i volem evitar possibles contagis hauríem de seguir els següents consells:

  1. Fer repòs domiciliari. La grip és altament contagiosa i la millor manera de prevenir-la és quedar-nos a casa.
  2. Rentar-nos les mans sovint. El virus de la grip no és resistent al sabó, així que si ens rentem les mans sovint disminuirà el risc de contagi.
  3. Utilitzar mocadors d’un sol ús.
  4. Esternudar i tossir sempre amb el colze i no amb la mà. Si quan esternudem ens tapem la boca amb la mà quan interactuem amb els altres donant-los la mà estarem exposant-los al virus de la grip. Per aquest motiu és aconsellable tapar-nos amb el colze.

Per què el virus de la grip es produeix a la tardor i a l’hivern? (Ariadna González)

  1. Els virus de la grip es desenvolupa millor en temperatures baixes que en temperatures altes. D’aquí que sigui difícil agafar la grip els mesos de primavera i estiu.
  2. Perquè a la tardor i a l’hivern passem més temps en espais tancats on és més fàcil contagiar-se.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat