Melanoma cutani: compte amb el sol

sunbather-3721835_1920

Vés amb compte amb la llum del sol. És el principal factor responsable del melanoma cutani, una forma de càncer de pell que afecta primer la dermis i, després, pot produir metàstasi, si no s’actua en els primers estadis de la malaltia, i disseminar-se pel cos. La mala notícia és que la incidència d’aquest tipus de tumors està augmentant de manera alarmant en els individus de raça blanca en tots els registres de càncer. La bona, que la gran majoria es curen si es detecten a temps.

Factors de risc

L’exposició prolongada o intensa de manera puntual a la llum del sol és el principal factor extern de risc per a aquests tumors. No només ara, a l’estiu, sinó al llarg de la vida. “La pell té memòria”, recorden els experts, i haver-se cremat en algun moment al llarg de la vida a causa del sol pot ser un detonant per a l’aparició de melanomes.

Hi ha algunes característiques genètiques que ens hi predisposen, com poden ser la pigmentació de la pell. Per això els rossos o pèl-rojos tenen més risc. També han de vigilar més els que tenen moltes pigues -o pigues atípiques- o els que ja han patit algun càncer o tenen familiars de primer i segon grau que han tingut melanoma.

Importància de la prevenció

Com amb moltes altres malalties, la prevenció és bàsica. És el que tenim més a mà per mirar d’evitar-la i minimitzar-ne els riscos. La principal mesura de prevenció primària és evitar l’exposició al sol de manera intensa o prolongada i evitar que ens cremem. Les proteccions, doncs, són indispensables, incloses les cremes de factor 50+. En aquest àmbit, també es recomana evitar les cabines de bronzejat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que tenen la capacitat de produir càncer de pell i les equipara al tabac pel que fa al càncer de pulmó.

reglamelanoma

La prevenció secundària és la que està orientada a aconseguir un diagnòstic precoç de la malaltia. En aquest àmbit l’autoexploració de la pell és una eina important per detectar canvis en les pigues que tinguem i també per detectar alteracions en alguns ganglis. L’autoexploració de tot el cos ha de seguir la regla ABCDE: A d’asimetria, B de vora (borde en castellà), C de color, D de diàmetre i E d’evolució.

Si detectem alguna anomalia, hem d’acudir al dermatòleg perquè ens faci una exploració clínica i determini l’estat i l’avanç del melanoma i quin és el millor tractament. L’extirpació quirúrgica i la possible medicació o radioteràpia es decideixen en funció de l’extensió del tumor i de la seva afectació sobre altres òrgans del cos.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat