Actualment esteu veient Com diferenciar el peix blau del peix blanc

Com diferenciar el peix blau del peix blanc

Per què hem de menjar peix blau?

El peix blau és el que té almenys un 5% de greix, tot i que aquest percentatge pot ser molt variable segons l’etapa biològica en què estigui cada espècie. Els més populars són el bonítol, la tonyina, l’anxova, el verat i el salmó.

El peix és un dels aliments bàsics que han de formar part d’una dieta equilibrada i saludable. És indispensables en la dieta mediterrània: s’han de menjar unes quatre racions de peix a la setmana, i que almenys la meitat siguin de peix blau.

El peix blau és baix en calories i greixos saturats i una gran font de proteïnes ,de vitamines i minerals. Per això, avui és una opció excel·lent com a proteïna animal en les dietes més saludables. De fet, el peix blau és el que aporta més àcids omega-3 i olis essencials a l’organisme, uns greixos saludables per al nostre organisme cardiovascular.

 

Com diferenciar el peix blau del peix blanc?

La diferència principal entre el peix blau i el blanc és el seu contingut greixós. El peix blanc sol tenir al voltant d’un 2% de greix, mentre que el peix blau en té entre un 5 i un 10%. Tot i això, encara que la taxa és més elevada, es tracta d’un greix insaturat i saludable.

La quantitat de greix del peix variarà en funció de la mida, de l’època de l’any en què s’hagi capturat i de la temperatura de l’aigua.

A més de la quantitat de greix, el peix blau es diferencia per la forma de la cua, que recorda una fletxa. En canvi, la cua del peix blanc és més plana i arrodonida. I, finalment, el peix blau sol nedar a prop de la superfície, mentre que el peix blanc neda en les capes properes al fons.

Els beneficis del peix blau

El peix blau és una bona font de vitamines, pel seu alt contingut en greix, és ric en vitamines liposolubles, com les vitamines A, D i E.

Com altres aliments d´orígen animal, aporta vitamina B12, que és important per a la formació de glòbuls vermells i per al manteniment del sistema nerviós.

A més, té un alt contingut en calci i fòsfor.

Finalment, el peix blau és ric en proteïnes d´alt valor biològic i d´aminoàcids essencials. De fet, la seva aportació de proteïnes és similar en quantitat i qualitat a les de l’ou o la carn, per exemple.

 

Omega-3, protegint el cor

El peix blau és molt popular gràcies a l’alt contingut en àcids grassos omega-3, que són uns greixos saludables per al nostre organisme. Per això, consumint peix blau dues o tres vegades a la setmana, es disminueix el risc de patir una malaltia cardiovascular.

A més, els àcids grassos omega-3 també es consideren potents antiinflamatoris. L’organisme no produeix per si sol aquest tipus d’àcids grassos, així que s’han d’obtenir a través de la dieta, i el peix blau n´és una bona font.

Consumir habitualment aquest tipus de peix ajuda a:

– Mantenir una bona tensió arterial

– Controlar els nivells de colesterol i triglicèrids

– Disminuir el risc de malaltia cardio-vascular

– Mantenir una bona salut òssea, ocular i dental

– Protegir el nostre sistema nerviós

– Un correcte desenvolupament

 

El peix blau és, per tant, un aliment molt saludable, sobretot per als qui es vulguin cuidar el cor, i imprescindible en una dieta equilibrada i variada. A més, és especialment recomanable per a gent gran, dones embarassades i esportistes.

Peix blau

Hi ha moltes espècies que formen part d’aquest grup. Les més populars són:

  • El salmó
  • L’anguila
  • L’anxova
  • El seitó
  • El verat
  • El bonítol
  • La tonyina
  • El peix espasa
  • L’emperador
  • El sorell
  • L’areng
  • La truita
  • El congre
  • El turbot
  • La sardina

 

Quan n’és temporada?

Depèn del peix. D’aquesta manera, per primavera és la temporada de captura del seitó i el verat, i a l’estiu es pesca tonyina, bonítol i peix espasa. En canvi, a la tardor és la temporada de capturar la sardina i a l’hivern és el moment perfecte per al sorell. I el salmó, un dels més consumits, es pot menjar tot l’any.

 

Contingut en metalls

El peix blau no està exempt de polèmica pel contingut en metalls pesants com el plom, però sobretot el mercuri, que s’acumulen a la part grassa de l’animal.

Els peixos blaus amb més contingut de mercuri són els grans, com el peix espasa i la tonyina vermella. S’aconsella limitar-ne el consum per part de dones embarassades i nens de menys de 10 anys.

Dra. Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat