Actualment esteu veient Com es manifesta el lupus

Com es manifesta el lupus

La vida amb lupus

El lupus és una malaltia crònica i autoimmune que es manifesta amb brots produïts per algun desencadenant. No és hereditària i es desconeix què la provoca exactament. Els símptomes varien d’un pacient a un altre i els més visibles afecten la pell.

El lupus és una malaltia autoimmune, és a dir, el propi sistema immunitari identifica per error les cèl·lules i teixits propis sans com una amenaça i les ataca i destrueix. Afecta sobretot teixits com la pell, pulmons i articulacions.

El lupus pot afectar qualsevol persona, tot i que és més freqüent en les dones. 9 de cada 10 adults que pateixen aquesta patologia són dones, a causa de l’acció dels estrògens.

Quina causa té?

No se sap què causa el lupus. Podria ser per una combinació de causes hormonals, predisposició genètica i/o per causes ambientals com alguns virus, raigs ultraviolats, o determinats medicaments.

Com es manifesta el lupus?

El lupus pot afectar les articulacions, la pell, el cervell, els pulmons, els ronyons i els vasos sanguinis, provocant inflamació i dany en els òrgans. Els símptomes varien molt d’un pacient a un altre. Els senyals més coneguts i visibles afecten la pell (com la coneguda erupció facial en forma d’ales de papallona).

Les persones amb lupus eritematós sistèmic (LES), la forma més comuna de lupus i que afecta moltes parts del cos, poden presentar fatiga, dolor o inflamació a les articulacions, erupcions a la pell i febre de diversa gravetat.

Aquesta malaltia autoimmune es manifesta alternant períodes de més activitat o més símptomes (conegut com a període d’exacerbació) amb d’altres d’inactivitat (període de remissió). Els atacs poden ser lleus o greus, segons el pacient.


Els símptomes més comuns del lupus són:

  • Cansament: entre el 50 i el 90% de les persones que pateixen lupus identifiquen el cansament com un dels símptomes principals. El cansament pot afectar de manera considerable la qualitat de vida del pacient.
  • Erupció cutània: prop de la meitat de les persones amb lupus experimenta una erupció malar vermella o un canvi en la coloració amb forma de papallona, que es pot produir a les galtes i al pont nasal. L’erupció pot durar dies o setmanes i sol ser dolorosa o pruriginosa. Les erupcions també poden sortir a la cara i les orelles, la part superior dels braços, les espatlles, el pit i les mans, així com en altres àrees, quan s’exposen a la llum solar.
  • Dolor i inflamació d’articulacions: fins al 90% de les persones que pateixen lupus desenvoluparan artritis. Els símptomes més comuns de l’artritis són la rigidesa i el dolor articular; generalment solen ser pitjors al matí i millorar de manera progressiva durant el dia.
  • Febre: les persones amb lupus eritematós sistèmic (LES) poden presentar episodis de febre sense causa aparent. Per tractar-la, es recomanen medicaments antiinflamatoris.

Tipus de lupus

El tipus més comú de lupus és el lupus eritematós sistèmic (LES), que afecta moltes parts del cos. Però també hi ha altres tipus de lupus, com ara:

  • Lupus cutani: causa erupcions o lesions a la pell, en general, quan se l’exposa a la llum solar.
  • Lupus induït per medicaments: similar al LES. És provocat per una reacció desmesurada a certs medicaments. Els símptomes, generalment, desapareixen quan se suspèn el medicament.
  • Lupus neonatal: té lloc quan un lactant adquireix autoanticossos de la mare amb LES.

Es pot curar?

El lupus és una malaltia autoimmune sense cura. El que sí que és possible és controlar-la amb l’administració de fàrmacs, que poden regular el sistema immunitari de la persona i, entre d’altres, frenar la inflamació dels òrgans danyats.

Generalment, el pacient amb lupus rebrà un tractament multidisciplinari amb l’objectiu de prevenir o tractar els brots, reduir el dany als òrgans o les articulacions i reduir la inflamació i el dolor.

D’altra banda, gràcies a les teràpies i els tractaments més innovadors, els metges també treballen per millorar la qualitat de vida dels pacients. Es tracta, per exemple, l’estrès psicològic que es relaciona amb aquest tipus de malalties.

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida 

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat