Actualment esteu veient Els millors jocs de taula per a nens i nenes

Els millors jocs de taula per a nens i nenes

Jugar és una manera divertida d´educar. A més, els jocs de taula ajuden a gestionar emocions, enforteixen les relacions familiars i estimulen l’ordre mental.

És important trobar, en la rutina i l’estrès actual, moments per compartir en família. En aquest sentit, jugar amb els més petits de casa sempre és molt positiu, no només per a ells, sinó també per consolidar vincles i per a les relacions socials en general.

Els jocs de taula són divertits i fonamentals per a l’educació i el desenvolupament dels nens i les nenes. Els beneficis dels jocs de taula són molts i variats, potencien moltes habilitats i transmeten valors positius que, més tard, formaran part de la personalitat de cada nen.

És a dir, els jocs de taula són una gran eina educativa per millorar les capacitats i habilitats cognitives i socials.

A través dels jocs s’aprèn a guanyar i a perdre, a competir sanament, a cooperar, a observar. També es treballa la paciència, l´autocontrol, l´empatia, l´acceptació de normes i la tolerància a la frustració.

El joc, a estudi

Molts especialistes han estudiat els beneficis del joc per a l´aprenentatge. Per exemple, Jean Piaget, un biòleg i psicòleg que es va centrar en la psicologia evolutiva i el desenvolupament cognitiu durant l´infantesa, va desenvolupar la teoria de l’aprenentatge, mitjançant la qual descriu l’evolució dels jocs en quatre etapes.

  1. Etapa sensoriomotora (de 0 a 2 anys): són importants la percepció i la imitació.
  2. Etapa preoperacional (de 2 a 6 anys): és quan es desenvolupen el llenguatge i la fantasia. És l’etapa dels jocs simbòlics.
  3. Etapa de les operacions concretes (de 6 a 12 anys). Arriba el moment dels jocs amb regles, ja que en aquesta etapa ja hi ha comprensió de causa i efecte i s’aplica la lògica.
  4. Etapa de les operacions formals (més de 12 anys). Els joves ja poden argumentar i raonar i són capaços de fer operacions lògiques i també abstractes.

Els beneficis dels jocs de taula

Aquest tipus de jocs són clau en el desenvolupament dels nens i les nenes. Els jocs de taula tenen molts avantatges en general i els anirem adaptant en funció de l’edat dels petits.

  • Desenvolupen la memòria, la concentració i la imaginació.
  • Ajuden a desenvolupar les capacitats motores, mentals i sensorials.
  • Augmenten el nivell de tolerància a la frustració i ensenyen a controlar la impaciència.
  • Reforcen les relacions personals i familiars.
  • Ajuden a mesurar les pròpies possibilitats i límits.
  • Desenvolupen l’empatia i la reflexió.
  • Ensenyen a seguir unes normes i a respectar els altres jugadors.
  • Fomenten el treball en equip i la importància de l’esforç i la perseverança.
  • Ajuden a aprendre conceptes (números, vocabulari, etc.).
  • Ensenyen a resoldre problemes, prendre decisions i elaborar estratègies.

Tipus de jocs de taula

Diu la norma general que els jocs de taula són, precisament, els que es juguen en una taula (tot i que a vegades pot ser a terra). Dins d’aquesta categoria, n’hi ha de molts tipus. I alguns d’ells tenen objectius, reptes o mecàniques que fomenten algunes capacitats concretes.

Entre els tipus de jocs de taula més comuns, trobem:

  • Jocs d’atzar, com l’oca o el bingo. La sort és la protagonista principal, tot i que també són jocs molt eficaços per començar a entendre les possibles estratègies.
  • Jocs educatius, com l’Scrabble, el Risk o el penjat. Estimulen la creativitat i enriqueixen el vocabulari i l’aprenentatge.
  • Jocs de cartes, com l’Uno, el Piou Piou, el Sushi Go o el Dobble. Hi ha jocs que fomenten la memòria, d’altres les matemàtiques i d’altres els idiomes. Hi ha moltes opcions, en funció de l’edat i els conceptes que es vulguin reforçar.
  • Jocs d’estratègia, com els escacs, Conecta 4 o Hundir la Flota. Aquests jocs estimulen l’ordre mental i reclamen l’elaboració d’estratègies.
  • Jocs de concentració, com Simón, Memory, Jenga o qui és qui. Milloren la memòria i la capacitat de concentració i, a més, fomenten l’orientació espacial.
  • Jocs cooperatius, com Frutal o Hop Hop. Són jocs en què tots els jugadors han d’assolir el mateix objectiu i estan en el mateix bàndol. És a dir, es fomenta el treball en equip, la col·laboració i que aprenguin a posar-se d’acord.
  • Jocs competitius, com poden ser el parxís, Catán o Dixit. Els ajuden a analitzar els altres jugadors i a aprendre a guanyar i perdre.

Dra. Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat