L’acne en adults no és estrany

Beauty mature woman smiling

L’acne sempre l’hem associat als adolescents i als seus canvis hormonals, però també és habitual en l’edat adulta. És un problema, en principi, només estètic, a no ser que agafi dimensions greus que puguin derivar en infeccions. El tractament de l’acne en les seves formes més lleus passa sovint per aplicar diversos productes a la pell, però si es complica es passa a administrar diversos fàrmacs per via oral.

Denominem acne als grans amb greix que solen aparèixer, sobretot, a la cara i a la part superior de l’esquena. Puntualment, també poden sortir en altres parts del cos, però sovint no tenen ni la mateixa extensió ni la mateixa intensitat. A vegades, poden tenir acumulacions de pus.

En contra del que se sol dir, els metges no desaconsellen eliminar-se un mateix aquests grans, sempre que es faci amb higiene i ens rentem bé les mans abans i després de l’operació. L’acne és provocat per un bacteri –propionibacterium acnes– i, si manipulem els grans de qualsevol manera, correm el risc de que la infecció s’escampi. En un lloc com la cara, amb molts vasos sanguinis i pròxima al cervell, això ens pot comportar complicacions greus.

Causes hormonals

Si l’acne a l’adolescència està clar que es deu als canvis hormonals propis de l’edat, els especialistes també l’atribueixen a causes similars quan apareix (o persisteix) quan som adults. Tot i que cada cas s’ha d’estudiar de manera individual, sobretot si són brots greus, sembla clar que en termes generals les hormones d’origen ovàric -estrògens i progesterona- i les d’origen suprarenal en són les responsables. Entre aquestes últimes, hi ha el cortisol, molt relacionada amb l’estrès emocional.

Per tant, si s’està fent un tractament anovulatori -que inhibeix la producció d’òvuls- es poden regular en alguns casos les hormones de la dona i millorar els resultats del brot d’acne. De fet, a vegades es fan servir les píndoles anticonceptives com a tractament contra l’acne. De la mateixa manera, evitar les situacions d’estrès emocional pot ajudar-nos a combatre els grans, però això no sempre és fàcil d’aconseguir.

ASSEGURANÇA_ESTETICA

COSMÈTICA

Els especialistes també atribueixen l’acne adult a l’inici de certes rutines de cura personal, com la utilització de determinats productes de cosmètica o d’higiene, molts d’ells amb acció antiarrugues. Un ingredient habitual d’aquestes cremes és l’àcid retinoic, que de fet és útil contra l’acne. En canvi, es desaconsella l’ús de cremes greixoses, ja que, junt amb els cosmètics, poden estar relacionades amb l’aparició d’acne, ja que tapen els porus de la pell.

En tot cas, els experts aconsellen desmaquillar-se bé abans d’anar a dormir i també mantenir una disciplina de neteja pel que fa als estris que es fan servir per aplicar aquests productes, com les brotxes i pinzells. Cal fer-ne, com a mínim, una neteja a la setmana amb sabó per evitar que s’hi acumulin gèrmens. També es fan recomanacions de tipus més general, com netejar periòdicament les ulleres o el telèfon mòbil i, és clar, les mans.

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat