Preparem-nos de cara a la tardor

Acompanyament i tractament dietètic en cas de malaltia Covid-19

Disposem del coneixement empíric que aquesta família de virus de la SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19, té una alta afinitat per les mucoses de l’organisme humà i pel teixit neurològic. Mucoses del tracte respiratori, mucoses del tracte digestiu, urogenital, mucoses oculars i pell. 

FASE AGUDA: CONSELL DIETÈTIC (POT DURAR DE 5-12 DIES)

En cas d’estar patint a casa la malaltia, de forma moderada, lleu o asimptomàtica es recomana: una dieta tova de fàcil digestió i antiinflamatòria. Textures lleugeres, baixa en sals i sucres, exempta de picants i irritants, per no estressar l’aparell digestiu. La més baixa possible en tòxics químics i ambientals i de fàcil digestió. Això comporta no tocar aliments processats.

  • Altament hidratada.
  • Temperatures tèbies, fugint de molt fred o molt calent.
  • Repartida en petits volums al decurs de 12 hores.

Tot plegat va encaminat a tenir cura de les mucoses i a donar treva a l’organisme, tant si es pateix faringitis, laringitis, pneumònia o síndrome diarreica. En aquesta fase no es recomana en absolut du a terme cap pràctica que pretengui “pujar la immunitat”. Ja puja sola. S’ha observat abastament que el cos ja fa respostes, a vegades en excés, gens desitjable. Si volem contribuir a immunomodular en aquesta fase la millor pràctica consisteix en:

  • Reposar i dormir tant com sigui possible.
  • Dieta neta.
  • Hidratació i fitoteràpia (infusions)
  • Evitar en la mesura possible tot estrès emocional

Fins i tot s´ha pogut observar científicament que resulta altament antiinflamatori poder rebre afecte i poder donar-lo: ser cuidats o donar cura, paraules afectuoses i empàtiques, calma i tranquil·litat. Aquestes situacions de benestar eleven un factor mediador antiinflamatori anomenat citoquina antiinflamatòria. Entre elles, les citocines IL-13, IL-10, IL-4.

Cal pensar que tot estrès metabòlic, físic o psíquic, porta a una acidificació de les mucoses o baixada de pH. Quan això succeeix en grau excessiu les mucoses es fragilitzen i a més d´allotjar atacs de virus i tota mena de patògens, alhora no poden fer front a una resposta defensiva adient al seu atac i danys. 

DIETA

Iniciar la jornada amb infusió-tisana de farigola (antivírica i antibacteriana), fenoll (protector aparell respiratori), dent de lleó (depurativa, drenant), arç blanc (circulatòria, moduladora de la coagulació i protectora de les artèries), agrimònia (per laringitis, faringitis i afonia. També mal de panxa i diarrea), flor de saüc (per mucoses respiratòries i mal de coll). Es pot anar prenent al decurs de la jornada.

Esmorzar

Liquat d´ametlla o civada sense sucres ni olis afegits. D’arròs, si es pateix diarrea. 2-3 cullerades soperes de flocs de civada prèviament cuits, si es desitja, amb un polsim de canyella. O bé flocs de mill, quinoa o espelta inflada. O 2 torrades de pa blanc semitorrat, ecològic, amb gotes d’oli d’oliva, si es tolera el gluten.

Mig matí

Compota de poma i pera, gotes de llimona, sense sucre afegit. Amb polsim de canyella. Galetes d’arròs o de blat de moro o quinoa. En cas de diarrees persistents resulta molt eficaç ratllar la poma crua i deixar-la oxidar 15 minuts sense tapar, en contacte amb l’aire. Amanir amb suc de llimona.

Dinar

  • Arròs bullit amb pastanaga, porro, ceba, carabassa, patata. 1 cullerada sopera  d’oli d’oliva. Opció preferent en cas de diarrea. Els vegetals escollits aportaran potassi i magnesi. Els midons i l’aigua de l’arròs suavitzen mucoses i atrapen aigua lliure de l’intestí.Els midons de la patata són altament beneficiosos per al sistema digestiu i hepatobiliar.
  • Puré de carbassa bullida amb porro i patata. 1 cullerada sopera d’oli d’oliva.
  • Crema de porro, ceba, patata, 1 cullerada sopera d’oli d’oliva i al final un grapat d´ortiga verda. Es pot adquirir fresca o seca, en comerç dietètic. Altament antiinflamatòria.

Quan es pugui menjar més:

  • Peixos blancs bullits o a la planxa. Iniciar amb petits gramatges.
  • Pollastre bullit o a la planxa.
  • Ous pochés
  • Infusió digestiva: camamilla amb anís verd, melissa, fenoll, dent de lleó, farigola, regalèssia. Afegir agrimònia si es pateix mal de coll  o diarrea.

Berenar

Iogurt natural sense sucres, millor cabra que vaca. Galetes d’arròs o d’altres cereals amb oli d’oliva o la compota proposada.

Sopar

Si tens diarrea, continuar amb:

  • Sopa d’arròs i vegetals.

Altres opcions:

  • Crema de pastanaga, porro i moniato o patata (blanca, vermella  o lila). 1 cullerada sopera d’oli d’oliva. Si es desitja, al final afegir ortiga verda i triturar.
  • Sopes de pa amb all i menta (molt depurativa i digestiva). Bullir 20 minuts en aigua abundant grans d’all i torradetes o pa blanc semi torrat. Afegir un manat de menta fresca. Triturar lleugerament  i servir damunt un ou trencat al plat. Tapar i deixar que l’ou cogui mentre la sopa es posa al punt de temperatura per prendre. (Si no us agrada la menta es pot posar l’ortiga).
  • Crema de verdures amb farina de blat de moro (panís). Confeccionar un caldo amb les verdures desitjades, a més de ceba, all i porro. Quan sigui cuit es pot colar o si es vol aprofitar les verdures, triturar. Tornar el líquid escollit a ebullició i afegir 1 cullerada sopera plena (per cada 500 c.c.) de farina de blat de moro diluïda prèviament en una mica del caldo tebi. Tot remenant, coure 5 minuts aproximadament i retirar. Es pot abocar igualment damunt un ou trencat al plat. Si es tolera el gluten es pot fer la mateixa crema igualment amb farina d’avena.

De segon plat:

  • Quefir o Iogurt, millor de cabra. Sol o amb la compota de poma i pera.
  • Alvocat amb Formatge fresc de cabra, amb galetes d’arròs o cereals.

A mesura que vagi remetent la infecció, inflamació, febre i malestar, es poden anar incorporant més aliments proteics al sopar, de les opcions de segons plats del dinar. A la vegada és molt important anar incorporant igualment les fruites cítriques: préssecs i prunes, mango, papaia, fruits vermells, kiwi, mandarines i taronges durant la jornada. 

Infusió/tisana nocturna: proporciona un bon descans. Arç blanc, camamilla, til·la, passiflora, melissa, flor de saüc, fenoll. Si fos necessari prendre suplement de Melatonina, prèvia consulta professional referent. Es considera altament antiinflamatòria i antioxidant.

En sortir de la fase aguda i especialment si s’ha pres antibiòtic, caldrà prendre un probiòtic adient, prèvia consulta al professional sanitari de referència. De la mateixa manera és altament recomanable iniciar la presa de suplements per ajudar a refer-se i combatre la fatiga, com ara:

  1. Suplement protector de mucoses i vies respiratòries, que contingui: vitamina A, vitamina C, N Acetil-Cisteïna, Zinc, Quercetina. 2-0-2. Distanciat dels àpats.
  2. Suplement neuro protector, que contingui:  Magnesi, L-Fenilalanina, L-Tirosina, L-Glutamina, Vitamina C, Colina, Inositol, Lecitina, Ginkgo biloba extracte 50%.  Vitamina B3, Vitamina B6.  1-1-0.
  3. Omega 3 EPA/DHA. 2 perles per dia. 

En cas d’afecció de les vies respiratòries amb mucositat, es recomana iniciar l’N-Acetil cisteïna sola des del principi de la infecció, ja que és un drenant del moc. La mucositat és una maniobra protectora de les mucoses davant el contacte amb el virus, però és necessari que dreni i no s’estanqui. 

Pilar Betriu, Dietista-Nutricionista del Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

ATLÀNTIDA MÈDICA D'ESPECIALITATS S.A. D'ASSEGURANCES com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de gestionar els comentaris que facis a través del web. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de privacitat